Op 29 maart 2019 is de Brexit een feit. Gaan de Nederlandse uitzendingen in het Verenigd Koningrijk op zwart en is de BBC straks nog wel te bekijken? Hoe gaat de verkoop van formats tussen het Britse Koningrijk en de EU? Voor Nederlandse omroeporganisaties is nog niet geheel bekend wat de impact van de Brexit op hun organisaties zal zijn.
De NPO meldt aan Spreekbuis.nl: ‘We volgen de ontwikkelingen rond de aanstaande Brexit op de voet. Aangezien nog niet duidelijk is op welke manier Brexit precies zal worden uitgevoerd, is ook nog niet duidelijk welke concrete gevolgen er eventueel voor ons als Nederlandse Publieke Omroep zullen zijn. We verwachten over het algemeen geen grote gevolgen voor NPO. Ook voor het aankoopbeleid van Britse programma’s door NPO zal Brexit vermoedelijk geen gevolgen hebben.’
Talpa-woordvoerder Jacqueline Hekkers kan alleen reageren namens het TV-bedrijf van Talpa Network en niet namens Talpa Producties en ITV/Talpa Media. Dit zijn immers andere bedrijven. ‘Ik heb navraag gedaan bij de juridische afdeling van ons bedrijfsonderdeel (het TV-bedrijf). De reactie namens het TV-bedrijf voor de huidige situatie is dat ons op dit moment nog niet duidelijk is of en zo ja welke gevolgen de Brexit heeft’, aldus Hekkens.
RTL heeft geen reactie op de Spreekbuis-vragen gegeven.
Een rapport over de impact van de Brexit op de audiovisuele media-industrie, samengesteld door het European Audiovisual Observatory heeft gewezen op de ‘reciprociteit kloven’ die waarschijnlijk zullen ontstaan tussen de in de Verenigd Koninkrijk gevestigde AV-industrie en in de EU gevestigde concurrentie nadat het Engeland de EU heeft verlaten. In het geval van een ‘no-deal exit’, blijft volgens het rapport het auteursrecht beschermd door internationale verdragen, maar zal het Verenigd Koninkrijk niet meer profiteren van grensoverschrijdende mechanismen die wederzijdse bescherming bieden aan EU-lidstaten.
Geef als eerste een reactie