Buma en Sena willen dat radiostations zoveel mogelijk Nederlandse muziek draaien

Buma Cultuur en Sena roepen radiostations op om de komende tijd zo veel mogelijk muziek van eigen bodem te draaien, om Nederlandse muzikanten tegemoet te komen in de coronacrisis.

Doordat veel Nederlandse artiesten het moeten hebben van concerten, hopen beide organisaties hiermee dat de inkomsten van zangers en componisten op een andere manier kan worden aangevuld.

NOS berekende dat een artiest wiens nummer op Radio 538 wordt gedraaid zo’n 0,074 euro per seconde krijgt. Voor een liedje van gemiddeld 200 seconden komt dat neer op bijna 15 euro. Bij het kleinere 3FM krijgen artiesten per seconde ongeveer 0,045 euro, dus 9 euro voor 3,5 minuut zendtijd.

16 Comments

  1. Meer NL is natuurlijk altijd goed, maar wat betreft de financiële nood van onze creatieve geesten geen oplossing. Het probleem is dat artiesten hier niet onmiddellijk mee geholpen worden. De doorloopsnelheid van Buma/Stemra gelden is, om vaak begrijpelijke redenen, erg lang. Is de laatste jaren wel wat teruggebracht, maar er gaat nog steeds veel tijd overheen voordat de componist/tekstdichter iets op zijn rekening heeft staan. De organisatie zou er beter aan doen om onder voorwaarden voorschotten beschikbaar te stellen op basis van het recente verleden. Dan doe je echt iets voor je leveranciers…. Dat geld zit toch al in de pijplijn😉

    • Buma/Stemra gaat vervroegd 15 miljoen euro aan Nederlandse auteursrechtgelden over 2019 uitkeren. Ook wordt in samenwerking met muziekrechtenorganisatie Sena een noodfonds opgericht waar de organisaties gezamenlijk 4 miljoen euro insteken. De overheid is gevraagd om dat aan te vullen tot minimaal 12 miljoen. Horeca en andere bedrijven die muziek draaien kunnen uitstel van betaling krijgen.

  2. De radiozenders hebben gereageerd en zijn niet van plan om alleen Nederlandse muziek te draaien. Dat doen ze al voldoende en met Koningsdag staan de zenders al gezamenlijk in het teken van het Nederlands product. Ik vind deze afwijzing ook terecht, want in de praktijk zal het betekenen dat vooral de al vermogende bands en artiesten ervan profiteren en niet de armlastige muzikant die toch al nauwelijks wordt gedraaid. Bovendien getuigt het van weinig internationale solidariteit, want in andere landen zitten muzikanten in hetzelfde schuitje. Moeten we die dan maar niet helpen? En er wordt hoe dan ook al veel Nederlandse plaatjes gedraaid in deze tijden.

  3. Laten we eerlijk weze de grootste gros van de Nederlandse artiesten maken een product wat niet echt een kwalitatief erg goede uitstraling heeft, en heeft meer weg van ik kan een klein beetje zingen, heb jij een studio met een computer gaan ik wat in de microfoon bleren, ga jij het opnemen en cd’tjes branden dan proberen we het wat te verkopen en op de radio gedraaid te krijgen… luister maar eens naar bijvoorbeeld Lucas&Gea, Henk Wijngaard, Gerard Schonebeek, Martin Sterken, Evert Baptist, Ancora en zo kan ik er nog legio noemen echte laag bij de grond muziek waar alleen de mensen die zich zielig en niet in deze maatschappij passend naar luisteren…… of we daar wel zo blij moeten zijn dat het op iedere zender wordt gedraaid weet ik nog net zo niet, moet er 8 uur verdaag verplicht naar luisteren op het werk, ben altijd blij dat het weer tijd is om naar huis te gaan…..

  4. Tja, de tijden van Shocking Blue, Earth&Fire, Shoes Boudewijn de Groot enz, enz zijn voorbij, het is middelmaat, en vooral de laatste stroming met zo min mogelijk muzikaliteit – er wordt niet eens meer gezongen maar erdoorheen of overheen geluld – is bedenkelijk. (Alleen Theo Maassen heeft in DWDD hier iets van gezegd, v Nieuwkerk nog nooit zo raar zien kijken).

    Meer oldies in de vorm van Nederbeat dus en minder die nieuwe zooi. Ja dan ben ik van de partij.

    Overigens moeten de artiesten zich niet rijk rekenen met de Buma/Sena. De commerciele stations betalen een percentage van hun omzet, en die (reclame) omzet is ingestort. dus daarmee ook de afdrachten aan Buma/Sena.

  5. Die betalen een vast bedrag geralateerd aan het publieksbereik. Dat is super lullig voor veel kleine stations die verplicht op DAB moeten uitzenden en hun ontvangstgebied zagen vergroten. Daar hebben ze niets aan, vanwege gebrek DAB ontvangers bij publiek.

    Ergo, ook internetstations moeten BUMA/Sena betalen, een vast bedrag.

  6. Bedankt voor je antwoord. Ik kwam er op omdat ik regematig naar Q-music-non-stop, op het regionale kavel, luister waar geen reclame is.

    • Q Music op een regionaal kavel; dat kan dus helemaal niet. De kluit is belazerd, met stromannen ed. Kleine regionale partijen staan buiten spel, het is alleen maar NPO, Talpa en Q-music.
      Q-Music Non-Stop, wat dus bijna niets aanvult, is er alleen om het marktaandeel van Q op te schroeven, omdat mensen bij luisteronderzoek bij Q non-stop ook Q-Music invullen. Meer marktaandeel is meer reclame verkoop tegen hogere prijs. Alleen nu met Corona even niet. God straft meteen…..

  7. Het luistert wel prettig. Geen gelul, geen reclame, oude én nieuwe hits en 2x per uur corona en ander nieuws in het kort!

      • Inderdaad, een echte radioliefhebber. Dag en nacht luister ik naar de radio. Van NPO1, Veronica, Q-music, 538, Radio5, 10 tot CMB. Maar wat versta jij eigenlijk onder een “echte” radioliefhebber?

        • Ik bedoelde dat ik iemand die alleen naar een non-stopzender luistert geen echte radioliefhebber vind. Maar je luistert ook breed, ik ook.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*