Buma NL Industry Award 2020 voor Frits Spits

Voor alles wat Frits Spits in zijn nu ruim 40-jarige radiocarrière voor de Nederlandstalige muziek heeft betekend, ontvangt hij van Buma NL de Industry Award 2020.

Talloze Nederlandse componisten, tekstschrijvers en artiesten hebben de afgelopen decennia kunnen rekenen op de steun en waardering van de nu 72-jarige radiomaker en presentator Frits Spits. Hij heeft de afgelopen ruim veertig jaar in uiteenlopende programma’s de ontroerende pracht van melodieën en de zeggingskracht van het Nederlandstalige lied bij een breed en geïnteresseerd publiek onder de aandacht gebracht. Door simpelweg steeds weer die volstrekt unieke, betoverend mooie, meeslepende Nederlandstalige liedjes te draaien die zich kenmerken door de tekstuele rijkdom en onverwoestbare melodieën. Van Lennaert Nijgh tot Frank Boeijen, van Liesbeth List tot De Jeugd van Tegenwoordig, van Guus Meeuwis tot Maaike Ouboter en van Wende Sneijders tot Diggy Dex.

Doordat zijn programma’s zich altijd wisten te onderscheiden door een volstrekt originele aanpak en opzet, waarin Frits Spits zelf excelleerde als de uitermate welbespraakte vakman, wist de radiomaker altijd een grote groep mensen uit verschillende leeftijdscategorieën en uit alle lagen van de bevolking te bereiken. Zijn stem, zijn stijl, de samenstelling van het programma en zeker ook zijn muziekkeuze vormden tezamen voor veel luisteraars het ideale muziekkompas. Niet voor niets werd hij in 2019 al door een vakjury van de VARA-gids uitgeroepen tot ‘Belangrijkste Radiomaker Van De Eeuw’. Collega’s noemen hem dan ook vaak een radiokunstenaar.

De Avondspits, dat in 1978 startte, maakte van Frits Spits een nationale bekendheid. Nadat hij tien jaar voor de NOS dit programma had gemaakt, stapte hij over naar TV voor het programma Nieuwsspits. In 1990 keerde hij terug op Radio 3 met opnieuw de Avondspits om vanaf 1995 het dagelijkse programma Tijd Voor Twee bij de KRO op Radio 2 te presenteren.
Het mag geen verbazing wekken dat Spits, opgeleid als docent Nederlands, de Nederlandse taal altijd een belangrijk onderdeel van zijn programmaformules heeft laten zijn. Het best wordt dat geïllustreerd door zijn huidige en veelbeluisterde radioprogramma De Taalstaat, dat elke zaterdag op Radio 1 te horen is. Illustratief is tevens de Visser-Neerlandiaprijs, die Spits kreeg tijdens het congres van Onze Taal in 2017 vanwege de inzet voor de taal.

Frits Spits schreef ook verschillende boeken, zoals ‘Zestig Strepen’, over de liedjes die bepalend zijn geweest voor zijn eigen muzikale voorkeuren. In zijn boek ‘De Standaards van Spits’ gaat de radiomaker in op zijn persoonlijke selectie van de negentig mooiste Nederlandstalige liedjes. In 2017 kreeg het boek een vervolg, De Standaards van Spits II, met nog eens 81 door Spits beschreven nummers.

In alles wat de radiomaker heeft gedaan, is de Nederlandse taal en dus ook het Nederlandstalige lied, steeds weer het terugkerend ankerpunt. Daarmee heeft Frits Spits op volstrekt unieke en vakkundige wijze de Nederlandse muziekindustrie in het algemeen en een groot aantal componisten, tekstschrijvers en muzikanten in het bijzonder, een zeer grote dienst bewezen. Als pleitbezorger voor de kracht en pracht van de eigen taal in de muziek is hij als radiomaker cruciaal geweest voor de carrières van zowel de componisten en tekstschrijvers als ook uitvoerende muzikanten. Niet voor niets deelt Frits Spits ook altijd de namen van de componisten en tekstschrijvers met zijn luisteraars. Zij zijn immers de makers van al dat moois.

Voor alles wat Frits Spits in zijn nu ruim 40-jarige radiocarrière voor de Nederlandstalige muziek heeft betekend, ontvangt hij van Buma NL de Industry Award 2020.

4 Comments

  1. Is het niet allemaal een beetje overdreven? Hij is een goede presentator maar er zijn er meer die nooit genoemd worden. Bert Kranenbarg is er zeker 1 van. Maar wat te denken van Willem van Kooten (Joost den Draaier) met zijn vernieuwing van de Nederlandse taal. Wat dacht u van Felix Meurders en zijn veelzijdigheid? Ik kan nog even doorgaan. Jammer dat het altijd en alleen maar over Ritmeester (Spits) gaat.

    • @ Gerard

      Dat komt omdat degene die hebben Willem nooit gehoord. Andere generatie hé.
      Iedere generatie z’n eigen “taal virtuoos”.

      Ik vind Frits ook ok maar Willem, mijn generatie, is speelser, leuker.

  2. Ik gun Frits zeker een prijs, maar in zijn Avondspits jaren heb ik hem nooit betrapt op een overdaad aan Nederlandse muziek. Dat volgde waarschijnlijk pas in de periode daarna.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*