BVN, de publieke zender voor Nederlanders in het buitenland, bestaat in oktober 25 jaar. BVN biedt dagelijks gratis een selectie uit het actuele televisieaanbod van de publieke omroep; online, via satelliet en kabel.
Tot 2021 maakte de Vlaamse VRT van de zender, maar stapte uit het gezamenlijke initiatief.
Frederieke Leeflang, voorzitter Raad van Bestuur van de NPO: “Een mooie mijlpaal: BVN is al een kwart eeuw voor veel Nederlanders ver van huis een verbinding met ‘thuis’. Emigranten, expats en vakantiegangers blijven zo altijd op de hoogte van wat er in Nederland speelt.”
“BVN is de enige televisiezender die overal ter wereld programma’s van de Nederlandse publieke omroep aanbiedt en vervult daarmee een belangrijke rol in het leven van veel Nederlanders in het buitenland”, zegt René van Baaren, netmanager van BVN. “Dat merken we aan de vele positieve reacties die bij ons binnenkomen. En uit een recent onderzoek blijkt dat BVN door de kijkers wordt gewaardeerd met rapportcijfer 7,8.”
Veel bekeken programma’s van BVN zijn onder meer NOS Journaal, Nieuwsuur (NOS/NTR), EenVandaag (AVROTROS), De Slimste Mens (KRO-NCRV) en Ik Vertrek (AVROTROS).
Het brede aanbod van BVN bestaat uit tal van programma’s van de Nederlandse publieke omroepen, met onder meer dramaseries zoals Maud & Babs (MAX) en Flikken Maastricht (AVROTROS), De Avondshow met Arjen Lubach (VPRO), Op1 (EO/MAX/WNL), Even tot hier (BNNVARA), Binnenstebuiten (KRO-NCRV), Eredivisie-voetbal (NOS), Nederland zingt op zondag (EO), Boer zoekt Vrouw (KRO-NCRV), Wie is de Mol? (AVROTROS), NOS-programmering rond nationale herdenkingen, Koningsdag en Bevrijdingsdag en kinder- en jeugdprogrammering zoals de intocht van Sinterklaas (NTR), NOS Jeudjournaal en Het Klokhuis (NTR).
Dat het alweer 25 jaren geleden is dat ik samen met oud-collega Louis Heinsman en de mensen van de Wereldomroep nauw betrokken was bij de oprichting van BVN. BVN, van harte en nog vele jaren.
Ronald Vecht
Hoofd Juridische Zaken NPO
Zou NPO Start (inclusief live kijken) zonder belemmeringen in het buitenland goed werken, was BVN niet perse meer nodig. Ik vond het altijd net niet NPO en VRT met uitzendingen op rare tijdstippen. Onbegrijpelijk geprogrammeerd.