Een Nieuwe Triomf voor Musk: Waarom “There’s Nothing Left of TV”
Misschien Helemaal Klopt
Toen The Hollywood Reporter op 12 februari kopte dat “There’s Nothing Left of TV,” schudde menig mediakenner in Nederland gelaten het hoofd, alsof we deze onheilsprofeet al vaker hebben gehoord. Toch leert de laatste tien jaar ons één ding: streaming blijft niet alleen hangen, het is vastberaden om het resterende televisie bolwerk compleet te verorberen. En alsof het zo moest zijn, duikt daar nóg een Musk op om de streaming overmacht voorgoed te bezegelen.

De Laatste Zucht van Lineaire TV
Laten we beginnen met hét nieuwsfeit: voor het eerst in de lange geschiedenis van de Oscars zal de ceremonie ook buiten de betaal-tv-omgeving te zien zijn, namelijk live op Disney’s Hulu, naast de reguliere uitzending op ABC. Sterker nog, 2025 staat inmiddels te boek als het jaar waarin lineaire televisie in de VS z’n zwanenzang houdt—de laatste ademtocht voordat streaming de genadeklap uitdeelt.
Afgelopen jaren was er een opvallend groot aantal ‘betaal-tv-exclusives’: van Monday Night Football (ESPN) tot de NBA Finals (ABC) en van Fox’ NFL- wedstrijden op zondag tot de MLB-play-offs. Voor al deze evenementen was een klassiek tv-abonnement nodig. Volgens cijfers van Nielsen waren 14 van de 50 meest bekeken uitzendingen afgelopen jaar uitsluitend te zien via het traditionele tv-bastion. Maar dit jaar zal dat aantal dalen naar nul. Inderdaad—geen enkele titel uit de top 50 blijft dan nog achter de betaalmuur van lineaire TV, wat duidt op een naderende grondverschuiving in hoe we naar sport, films en award shows kijken.
De Meteoor Snelle Opkomst van Streaming
De opmars van streaming ligt inmiddels vér achter de pioniersfase. Platformen als Netflix, Disney+ en Amazon Prime hebben in veel landen ruim de helft van alle kijktijd in handen, terwijl liefst 80% van de kijkers streaming aanwijst als hun voorkeur bron. De wereldwijde videostreaming markt, met een waarde van ongeveer 106,83 miljard dollar in 2023, lijkt klaar voor een stevige groeispurt.
En dan moet de volgende golf nog beginnen: volgend jaar kan de markt zelfs doorgroeien naar 200 miljard dollar in 2030, geholpen door AI-aanbevelingen, nieuwe toetreders, adverteerders die nieuwe modellen kiezen en natuurlijk heel erg passende content.
Krijg je al duizelingen van al die cijfers? Wacht tot je de nieuwste grote disruptor ontmoet. Elon Musk ken je natuurlijk van zijn raketten en elektrische auto’s, maar nu stapt ook zijn zus Tosca Musk naar voren. Haar streaming platform Passionflix ontwikkelt zich razendsnel tot hét succesverhaal voor liefhebbers van niches, juist in een tijdperk waarin “content-wars” doorgaans gaan over peperdure kaskrakers.
Aan de Kant, Elon—Hier Komt Tosca
In 2017 begon Tosca Musk met Passionflix, een abonnementsdienst die zich toelegt op één specifiek (en nogal onderbelicht) genre: verfilmingen van romantische boeken. Met een zorgvuldig samengestelde bibliotheek vol eigen films, series en shortfilms zet Passionflix vol in op de ‘female gaze’—een perspectief dat bij de grotere spelers nog weleens in het vergeetboek raakt.
Wat is het geheim? Passionflix heeft een cultuur neergezet die vrouwelijke verlangens niet onder het tapijt veegt. Volgens Musk draait het om het wegnemen van schaamte en oordelen rondom seksualiteit. De dienst is inmiddels beschikbaar in meer dan 150 landen, heeft een “ondeugendheidsbarometer” die loopt van “Oh So Vanilla” tot “NSFW,” en timmert gestaag aan de weg met een groeiende catalogus romantische titels. Een andere tekenende aanwijzing dat streaming niet alleen geschikt is voor superheldenfilms en oorlogsreeksen.
Hoe Passionflix het Gelijk van Streaming Bewijst
Het succes van Passionflix onthult een nieuwe realiteit: in de streamingwereld gaat schaalgrootte niet louter om massapubliek en megaproducties. Het draait óók om directe toegang tot toegewijde niche-communities—doelgroepen die gerust een maandelijks bedrag betalen als de content naadloos aansluit bij hun smaak.
Onafhankelijke filmmakers, mini-studio’s en makers met een uitgesproken doelgroep zien ineens dat ze niet meer hoeven te bedelen bij een tv-zender. Streaming kent geen grenzen: of het nu gaat om een kleinschalige arthousefilm of een stomende verfilming van een bestseller, er is altijd wel een plek op het internet te vinden. Dat blijkt ook uit de groeiende abonneecijfers van Passionflix, die aantonen dat streaming een directe lijn biedt naar kijkers, zeker nu het traditionele kijkerspubliek van lineaire tv er niet groter op wordt.
Een Dappere Nieuwe (Gestreamde) Wereld
Toegegeven, de dominantie van streaming is geen vreedzame intocht. Makers hebben te maken met technische uitdagingen: op- en afschalen onder hoge druk, zorgen voor vlekkeloze wereldwijde distributie, plus een oerwoud aan digitale rechten en copyright regels. Maar nu kijkers steeds allergischer lijken te worden voor vaste uitzendtijden en peperdure kabelpakketten, is de boodschap duidelijk: de toekomst is on demand. Jongere generaties geven al meer dan de helft van hun kijktijd uit aan platformen die zichzelf niet eens meer “tv” durven te noemen.
Natuurlijk sterft lineaire tv niet van de ene op de andere dag—er bestaat nog altijd een generatie die zich prima thuisvoelt met een ouderwetse afstandsbediening. Maar de grote leegloop is allang begonnen, extra versneld door prestigieuze evenementen die nu ook buiten de kabel te streamen zijn.
Is Passionflix dan de druppel die de lineaire tv-emmer definitief doet overlopen?
Waarschijnlijk niet in z’n eentje, maar het platform laat duidelijk zien waar we naartoe gaan: gespecialiseerde streamers die gepassioneerde subculturen bedienen, grootschalige evenementen die te bekijken zijn op je telefoon of tablet, en het oude televisie fort dat langzaam maar zeker z’n poort moet sluiten.
Hang je dus nog aan je kabelabonnement? Beschouw dit gerust als je officieuze waarschuwing: er is een nieuwe Musk in town—niet met raketten, maar met roze wolken en vlinders in de buik. En afgaande op de cijfers zijn velen van ons er klaar voor om massaal op de toekomst naar rechts te swipen.
(Benieuwd naar deze romantische revolutie? Ga naar Passionflix.com en ontdek hoe Tosca Musk de regels herschrijft—en zo nóg een succes aan de toch al niet onaanzienlijke erelijst van de familie Musk toevoegt.)
Tot slot: Waar miljardair Joop van den Ende in zijn laatste advertorial hoog opgeeft van de fusie van de laatst overgebleven spelers en de voorzitter van de NPO dat van harte ondersteunt, rijst de vraag of die steun niet beter op een andere plek kan landen. In plaats van de grootste instituten overeind te houden, zouden we er misschien beter aan doen om de makers zelf te ondersteunen in hun zware tocht door het snel veranderende medialandschap. Zij zijn immers degene die het verhaal vormgeven—en die zo’n steuntje in de rug nu meer kunnen gebruiken dan ooit.
Guido van Nispen
De zogenaamde neutrale npo.
Ze zouden meer sociale media in hun (nieuws) programma moeten gebruiken
Kijk nou een Russische propaganda op X
https://x.com/daniel_gugger/status/1892459310334058631
Duitse publieke omroep berichte al toendertijd hierover. Krekels bij npo
Ook hierover krekels bij npo. Terwijl er meer wordt bericht over Duitse verkiezingen. Hebben we de Amerikanen voor nodig om de ogen te openen.
Stasi praktijken in “democratisch” Duitsland
https://x.com/60Minutes/status/1891282314899910910
J.D Vance heeft gelijk!
De trein is allang vertrokken. Wie nu nog steeds op het perron staat te wachten is gewoon te laat. Deal with the reality and adapt.
https://www.instagram.com/reel/DFoGx1zpRod/?igsh=cTdvZnphcm9rdXlr