Onlangs was ik één van de gelukkigen die de Olympische Spelen live mocht meemaken in Parijs. Vanaf de openingsceremonie was ik even onderdeel van de internationale familie van sportliefhebbers. In zwaarbewaakte stadions en venues, in een stad waar letterlijk op elke hoek van de straat politie staat te posten, is Paris 2024 er toch in geslaagd om een fantastische sfeer te creëren. De locaties helpen daaraan mee, en de zon die (op de openingsavond na) permanent schijnt óók. De meest verstokte sporthater zal moeten toegeven dat dit evenement zijn gelijke niet kent.
Omdat ik privé wat dichter bij het (Olympisch) vuur zit, kreeg ik de unieke kans om een kijkje achter de schermen van de Olympic Broadcasting Services te nemen. In drie gigantische hangars op het vliegveld van Le Bourget, op een half uurtje rijden van de binnenstad, bevindt zich het kloppend mediahart van de games. Alle omroepen die de spelen verslaan, inclusief de NOS namens Nederland, zijn hier aanwezig. Meer dan 9.000 mensen werken hier aan alles wat nodig is om de uitzendingen tot een succes maken. Innovaties worden getest of al toegepast; we hebben het op tv kunnen zien hoe er bijvoorbeeld tijdens het roeien wordt aangegeven hoeveel slagen de roeiers maken, of hoe sportmomenten van turners en volleyballers, met behulp van stroboscooptechnieken, worden ‘stilgezet’. Of hoe we om de acties van de atleten heen kunnen cirkelen. Totaal wordt er gedurende de Olympische Spelen 11.000 uur aan content geproduceerd. Grotendeels in 4K-resolutie, hoewel er al wordt geëxperimenteerd met 8K. Dat laatste ziet er waanzinnig uit. Op een groot scherm in één van de hangars wordt een aantal sporten in deze kwaliteit vertoond, waarbij met name de archivarissen die hier aanwezig zijn zich achter de oren krabben: hoe in vredesnaam gaan we straks 11.000 uur aan content in deze resolutie duurzaam opslaan?
Die vraag hoeft Omrop Fryslân zichzelf niet te stellen. Althans niet in termen van het aantal geproduceerde uren uitzendmateriaal. Maar tijdens hét zomerevenement in Friesland, het prachtige skûtsjesilen, is deze regionale omroep permanent live aanwezig. Inclusief analyses voor en na de wedstrijden, en uiteraard op alle platforms: tv, radio, online. Ook hier kreeg ik een zonnig kijkje achter de schermen, waar tientallen collega’s gedurende twee weken bezig zijn met dit rondreizend cultuurfenomeen en best bekeken en beluisterde programma van het jaar. Prachtig in beeld gebracht, kippenvel op de armen, en niet alleen bij de Friezen die deze sport al generaties lang meemaken.
Twee indrukwekkende sportevenementen in dezelfde zomer. Van het grootste internationale sportevenement naar misschien wel het grootste regionale sport-en cultuurspektakel in ons eigen Nederland. Waarbij het belangrijkste aspect met hoofdletters mag worden geschreven: verbinding. Cultuur en sport verbinden mensen. Zelfs in deze tijden. In die zin vervullen Omrop Fryslân en Olympic Broadcasting Services en de aangesloten omroepen een vergelijkbare en uiterst belangrijke maatschappelijke rol. Meer dan ooit.
Jan Müller
Directeur Regionale Publieke Omroep
Het moet skutsjesilen zijn ipv skutjse