De twee afleveringen van ‘Zwarte Zwanen’ over de handel en wandel in de pensioenwereld en de daarop aansluitende uitzending van ‘Hollandse Zaken’ waarin Cees Grimbergen betrokkenen met elkaar liet discussiëren zijn ingeslagen als een bom.
Voor een documentaire trok ‘Zwarte Zwanen’ relatief zeer hoge kijkcijfers (576.000 mensen keken naar deel 1 en de volgende dag keken maar liefst 584.000 mensen die het programma waardeerden met het cijfer 8,1). De uitzendingen leidden tot verontwaardigde reacties; de brieven en mails stroomden binnen bij MAX en bij mij persoonlijk. En de sociale media leken voor, tijdens en na de uitzendingen wel te ontploffen; ‘Zwarte Zwanen’ was trending topic.
Voor- én tegenstanders van de journalistieke aanpak door Cees reageerden. Alexander Pleijter (lector journalistiek aan de Fontys Hogeschool) vindt het bijzonder dat een journalistieke productie zulke extreem uiteenlopende reacties kan oproepen. In de discussies liepen vorm en inhoud helaas vaak door elkaar. En om dat laatste gaat het natuurlijk. De politiek, de vakbonden en de pensioenfondsen zijn nu aan zet. Welke partij gaat Kamervragen stellen over adequaat toezicht? Hoe gaan de bonden opkomen voor de belangen van hun leden (die ver plicht deelnemen aan pensioenfondsen)? En beantwoorden de besturen van pensioenfondsen de roep om meer transparantie? Als zij beter verantwoording afl eggen over hoe zij met de hun toevertrouwde gelden omspringen, is ‘Zwarte Zwanen’ in zijn opzet geslaagd.
Geef als eerste een reactie