Evenementen op de evenementenlijst moeten voor een zo breed mogelijk publiek te zien zijn, zonder dat zij daarvoor moeten betalen. Daarom staat in de Mediawet dat deze evenementen verspreid moeten worden via een open televisieprogrammakanaal. Omdat er steeds meer manieren en mogelijkheden van ‘televisie kijken’ zijn, heeft het Commissariaat uit verschillende hoeken de vraag gekregen op welke manier de media-instelling die het evenement uitzendt kan voldoen aan deze verplichting.
Het Commissariaat stelt het belang van de kijker voorop: zoveel mogelijk mensen moeten de uitzending van het evenement laagdrempelig kunnen bekijken. Het aantal mensen dat een tv-abonnement heeft, neemt af. De media-instelling kan er daarom voor kiezen het televisieprogrammakanaal niet alleen via een tv-abonnement op televisie aan te bieden, maar ook beschikbaar te stellen via andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan het openstellen van het televisieprogrammakanaal via een app of website. Ook bij die manieren van verspreiding is het belangrijk dat de uitzending van het evenement ook daadwerkelijk laagdrempelig (dat betekent onder andere kosteloos) en volwaardig te volgen is. Daarnaast houdt het Commissariaat vast aan het vereiste van verspreiding via een televisieprogrammakanaal. Voor het verzorgen van een televisieprogrammakanaal is toestemming nodig van het Commissariaat. Of de media-instelling aan de verplichtingen voldoet, toetst het Commissariaat achteraf.
In 2019 hebben wij hier ook wat meer duidelijkheid over gekregen van de CvdM.
Zie:
https://www.spreekbuis.nl/nederland-tv-maakt-de-weg-vrij-voor-het-exclusief-live-uitzenden-van-grote-sport-evenementen-op-internet/