Presentatie Monitor Representatie 2023
“Het is tijd om échte representatie te bieden aan de samenleving”
Vrouwen en mensen met een beperking zijn ondervertegenwoordigd op de Nederlandse televisie. Dat blijkt uit de Monitor representatie 2023 van het Commissariaat voor de Media, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW. Het Commissariaat deed voor de derde keer onderzoek naar representatie in non-fictie televisieprogramma’s. Het doel van het onderzoek is cijfers te genereren die een belangrijke bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat over representatie.
Commissariaat-voorzitter Amma Asante:
“Hoewel minstens 12% van de Nederlandse bevolking een beperking heeft, is dit nauwelijks zichtbaar op televisie, waar slechts 0,6% van de personen een waarneembare beperking heeft. Ook vrouwen worden vaak beperkt tot niet deskundige rollen. Deze cijfers tonen aan dat een groot deel van de samenleving onvolledig of onzichtbaar is op het scherm, en het Commissariaat is van mening dat dit dringend moet veranderen. Een eerlijke en inclusieve representatie is essentieel voor een divers medialandschap dat bijdraagt aan herkenning en betrokkenheid voor iedereen. Wij roepen de hele sector, zowel publiek als commercieel, op om hier gezamenlijk invulling aan te geven.”
Representatie van vrouwen
Uit het onderzoek blijkt dat in 2023 ruim een derde van de personen op televisie vrouw was, namelijk 37%. In 2019 en 2021 kwam een vergelijkbaar beeld naar voren (37% en 39%). De representatie van vrouwen op televisie lijkt dus niet te ontwikkelen over tijd. Over het algemeen komen vrouwen meer voor in amusementsprogramma’s (44%) dan in nieuws- en actualiteitenprogramma’s (35%) en minder vaak in een deskundige rol. Er zijn wel meer vrouwelijke dan mannelijke nieuwslezers (51%), maar vrouwen komen weinig voor in sportprogramma’s (17%).
De Stichting Vrouwen in Beeld schrijft in een reflectie in het onderzoeksrapport: ‘Televisie weerspiegelt en beïnvloedt de samenleving en speelt een belangrijke rol in de vorming van ons wereldbeeld. Wat we op het scherm zien, beïnvloedt niet alleen hoe we onszelf en anderen waarnemen, maar ook hoe we maatschappelijke normen en waarden kunnen begrijpen. Een gelijkwaardige, realistische en diverse representatie van vrouwen op televisie is daarbij cruciaal.’
Representatie van mensen met een beperking
12% van de Nederlanders heeft een zichtbare of onzichtbare beperking. Op televisie komen weinig mensen met een beperking aan het woord. 0,6% van alle personen op televisie had een voor het publiek waarneembare beperking, bijvoorbeeld een chronische ziekte of een fysieke, zintuiglijke, verstandelijke of psychische beperking. Het overgrote deel van de personen met een beperking spreekt in de televisieprogramma’s over hun beperking. Mensen met een beperking zijn dan ook meestal in beeld als patiënt of onderwerp van portret.
De koepelorganisatie Ieder(in) schrijft in een reflectie in het rapport: ‘Mensen met een beperking komen veel te weinig op televisie. Verder viel ons op dat mensen met een waarneembare beperking vaak op televisie komen juist vánwege hun beperking. Teleurstellend vinden wij dat er geen mensen met een waarneembare beperking in een functie als nieuwslezer, presentator, weerkundige of verslaggever op de buis te zien zijn. Oorzaken hiervoor zijn onder andere ontoegankelijke media-opleidingen en opnamestudio’s.’
Over het onderzoek
Het veldwerk voor de Monitor representatie is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam. In het onderzoek zijn 1.009 goed bekeken programma’s geanalyseerd van zowel de publieke omroep (NPO), als commerciële televisiezenders van RTL Nederland en Talpa Network. De programma’s zijn in 2023 uitgezonden. De resultaten zijn gewogen op kijkdichtheid, dus de best bekeken programma’s wegen zwaarder mee in de resultaten. Daarnaast keken we naar een selectie van het online aanbod van de televisiezenders. Dit deden we in een pilotstudie omdat het toevoegen van online aanbod aan het onderzoek uitdagingen met zich meebrengt. In het rapport gaan we hierop in.
Rol en taak Commissariaat
Het Commissariaat beschermt de onafhankelijkheid, toegankelijkheid, pluriformiteit en veiligheid van het media-aanbod. Een belangrijk speerpunt binnen deze taak is het beschermen van mensen in kwetsbare posities binnen het medialandschap. Hierbij vervult het Commissariaat een belangrijke signalerende en agenderende rol.
Het gehele rapport Monitor representatie 2023 is hier te vinden via cvdm.nl
Misschien moet het CvdM zijn kompas eens bijstellen. De Nederlandse televisie zit vol met geestelijk gehandicapten.
Kijk maar eens naar de gemiddelde talkshow, al die politici daar praten als verstandelijk beperkten gezien de bullshit die uitgekraamd wordt. Dan zijn er nog de programma’s die voor vermaak moeten doorgaan maar, waarbij het beeld compleet wordt gevuld door leeghoofden.
Het is al knap dat er 12% aan mensen met gezond verstand die dat ook nog weet te gebruiken op de televisie te zien is.
Spot on, inderdaad. Het is weer zo’n woke besluit en gaat het weer niet over wat iemand kan maar wat iemand is, in dit geval het hebben van een beperking. Alles moet maar in hokjes.
Zoals jij alles wat je niet bevalt in het hokje “woke” blijft plaatsen?
https://x.com/littletoright/status/1854388620179677358
Ik zie ernaar uit als over enige tijd de ster inkomsten richting 0 gaan. Npo dan richting uitgang
Geestelijk gehandicapten zijn niet per defenitie dom. Iemand die verstandelijk beperkt is vergelijken met onzin pratende mensen?
Kortom…kennis pver verstandelijk beperkten is er denk ik niet.
Het feit dat deze mensen vaak in hokjes en…naast de maatschappij staan maakt dat mensen een raar beeld hebben van deze mensen.
Ik heb ooit een onderzoek gelezen dat vrouwen minder vertrouwen hebben in vrouwelijke journalisten vergeleken met mannelijke. Het zou de moeite waard zijn om eens een serieus kijkersonderzoej te doen onder vrouwen of die het nou fijn vinden om naar vrouwen op tv te kijken. Programma’s die speciaal voor de vrouwelijke doelgroep gemaakt zijn floppen genadeloos.
Ik hoor altijd dat vrouwen jaloers zijn op vrouwen die een beetje aandacht hebben.
Voorstel comm. V.de media is typisch publieke omroep eigen. Iets dat er al heel lang is voorstellen dat het er moet komen Vrouwen en mensen met een beperking zijn ondervertegenwoordigd op de Nederlandse televisie.
Zelfde geldt voor comm.v.d.media daar is juist een over vertegenwoordiging van beperkte mensen wat ze heel lang goed verborgen hebben weten te houden. De publiek omroep en comm.v.d. Media is een zelfingenomen club van geestelijk gehandicapten die een zware belediging zijn voor de groep geestelijk gehandicapten in Nederland.
Hoe wordt de keuze eigenlijk gemaakt wie wel gehandicap of geestelijk beperkt genoeg is om lid te mogen worden van
De publieke omroep? Gaan ze dan eeerst kijken wat er allemaal rondloopt nu bv op de redactie van nos journaal of Nieuwsuur en zeggen dan van nou hier kunnen we wel wat gehandicapten of mensen met een beperking gebruiken want kwaliteit van de programma’s is sterk genoeg.zou dat het zijn? Dat er aparte genre manager komt bij de npo naast bv Gijs van beuzekom genre manager akualteiten om toezicht te houden of er wel genoeg “ander soort mensen” worden aangenomen. Den Haag heeft een gouden kans gemist door slecht 120 miljoen te bezuinigen op de animal farm in Hilversum 900 miljoen was afdoende geweest om van deze incompetente hobby club af te komen en dat geld kan zo ingezet worden om de groep mensen waar het comm.v.d.media de mond zo van vol heeft volledig te bedienen bv door gebouwen rolstoel vriendelijk te maken om maar is een dingetje te noemen. Wat een gewauwel schandelijk.
Misschien kan het comm.v.d.media ook hier iets aan doen dat de publieke omroepen iets meer de Palestijnse kwestie voor het voetlicht brengen want daar is veel te weinig aandacht voor. De roep van de Palestijnen vrienden donderdag 7 okt. Oh nee sorry 7 november een een schreeuw om wat aandacht en ook zeker van de publieke omroepen die laten het echt afweten in het Palestijnen debat. Maar wel grote meldingen van de wereld is boiling door een frauderende wetenschapper van het knmi. Tel Aviv is zeer in haar nopjes over de behulpzame burgermeester en gemeenteraad bij het in gevaar komen van de Palestijnse protesters. Er tegenaan maar comm. van de media hier ligt een schone taak.
LTC Nadav Shoshani
@LTC_Shoshani
The targeted attacks against Jews and Israelis in Amsterdam tonight, are horrific and barbaric. The images of the violence toward Jewish people in Europe are a painful reminder of our history.
The IDF has an historic duty of protecting our people, wherever they are. We are preparing to deploy a mission to rescue Israelis from Amsterdam.
𝐑𝐞𝐚𝐝 𝐭𝐡𝐚𝐭 𝐚𝐠𝐚𝐢𝐧: 𝐭𝐡𝐞 𝐈𝐃𝐅 𝐢𝐬 𝐝𝐞𝐩𝐥𝐨𝐲𝐢𝐧𝐠 𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮𝐞 𝐦𝐢𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧 𝐟𝐨𝐫 𝐈𝐬𝐫𝐚𝐞𝐥𝐢𝐬 𝐛𝐞𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐭𝐭𝐚𝐜𝐤𝐞𝐝 𝐢𝐧 𝐀𝐦𝐬𝐭𝐞𝐫𝐝𝐚𝐦
Goed hè
Die relschoppers waren ,in mijn ogen, geen Nederlanders maar zoals een bekende Amsterdammer ooit zei, een stelletje kut Marokanen die niks hebben met Palestijnen waar ze zogenaamd voor opkomen maar wel heel veel haat naar Joden. Dat ik mij als Nederlander me kapot schaamt voor wat zij deden…. (Ja maar niet alle Marokanen
..klopt, zeg ik ook niet) Het scootertuig wat voor een habbecrats een vuurwerkbom voor iemands deur leggen. Dat soort tuig.
Ja wat Israel doet in Gaza is niet goed… maar daar was het dat dat tuig dus niet om te doen. Van de 66 zaten er vanmiddag nog maar 10 vast. Minister van Buitenlandse zaken vergat dat tegen zijn Israelische collega te zeggen.
Sorry Frank maar het is toch zo. Dat tuig is Nederland niet.