
Het Commissariaat voor de Media (CvdM) reageert overwegend positief op de hervormingsplannen van het kabinet voor het landelijke publieke mediabestel. In zijn reactie benadrukt het CvdM het belang van een sterke publieke omroep die bijdraagt aan onafhankelijke nieuwsvoorziening, educatie, informatie en cultuur.
Volgens het Commissariaat bevat het kabinetsvoorstel diverse positieve elementen, waaronder een stabielere financiering en een vereenvoudiging van het bestel. “Deze kunnen bijdragen aan een wendbaarder en efficiënter functionerende publieke omroep, waarin ook de sociale veiligheid van medewerkers verbetert,” aldus het CvdM. Ook spreekt het zijn steun uit voor de versterking van governance en extern toezicht.
Tegelijkertijd wijst het Commissariaat op risico’s. Zo vraagt het aandacht voor de blijvende decentralisatie van de publieke mediaopdracht en de noodzaak tot het waarborgen van een pluriform aanbod. “Media-aanbod voor kleine doelgroepen en onderbelichte thema’s, zoals kunst en wetenschap, moet nadrukkelijk beschermd worden. De specifieke rol van de NTR in dit domein mag niet verloren gaan,” aldus de toezichthouder.
Het CvdM onderstreept het belang van cultuur- en leiderschapsvernieuwing binnen de omroepen, en waarschuwt voor een mogelijke verschuiving van bestuurlijke drukte van het huidige bestel naar de nieuwe omroephuizen. De rol van de NPO als regisseur van de langetermijnkoers blijft cruciaal, zeker met het oog op de digitalisering van mediaconsumptie.
Tot slot roept het Commissariaat de Eerste Kamer op om snel in te stemmen met de verlenging van de huidige erkenningsperiode. “Dat geeft rust en voorkomt verspilling van middelen, zodat de focus volledig kan liggen op de verdere uitwerking van het wetsvoorstel en een zorgvuldige transitie.”
Geef als eerste een reactie