Het Commissariaat voor de Media heeft een Praktijkhandreiking Dienstbaarheidsverbod vastgesteld. In de praktijkhandreiking wordt het begrip dienstbaarheid uitgelegd via verschillende praktijkvoorbeelden. Daarbij wordt aangegeven wat de NPO, de RPO, en de publieke media-instellingen kunnen doen (en nalaten) om overtreding van het dienstbaarheidsverbod te voorkomen.
Dienstbaarheidsverbod als waarborg non-commercialiteit
Publieke omroepen leveren een belangrijke bijdrage aan de democratie en de vrije meningsvorming. Hun programma’s moeten vrij van commerciële en politieke invloeden zijn. De onafhankelijkheid van publieke omroepen rechtvaardigt financiering door publiek geld. Het dienstbaarheidsverbod vormt ook een belangrijke waarborg bij de eisen die het Europese staatssteunrecht stelt. Het dienstbaarheidsverbod staat beschreven in artikel 2.141 van de Mediawet 2008.
Voorbeelden uit de praktijk
De Praktijkhandreiking Dienstbaarheidsverbod bevat verschillende voorbeelden uit de praktijk in, waarbij een publieke omroep zich dienstbaar maakte aan de commerciële belangen van derden. Dit zijn praktijksituaties waarover het Commissariaat voor de Media zich de afgelopen jaren heeft uitgesproken.
Zorgplicht van de publieke omroep
Publieke omroepen hebben namelijk een zorgplicht om te voorkomen dat zij het dienstbaarheidsverbod overtreden. Kortweg bieden de volgende drie handvatten daarbij houvast:
1. Laat je niet voor het karretje van derden spannen
2. Houd grip op de manier waarop derden kunnen meeliften op activiteiten van de publieke omroep
3. Spreek marktconforme vergoedingen en voorwaarden af
Leg afspraken en maatregelen goed vast
Als er een vermoeden van overtreding van het dienstbaarheidsverbod is, moet de NPO, RPO of de publieke media-instelling onderbouwen dat dat vermoeden onjuist is. Mede daarom moeten zij afspraken en andere maatregelen, die zij hebben getroffen om dienstbaarheid te voorkomen, goed vastleggen.
Totstandkoming praktijkhandreiking
In 2017 heeft het Commissariaat voor de Media rondetafelsessies over het dienstbaarheidsverbod gehouden waarvoor zowel publieke als commerciële media-instellingen waren uitgenodigd. De input uit die sessies is meegenomen bij het opstellen van de Praktijkhandreiking Dienstbaarheidsverbod.
De Praktijkhandreiking Dienstbaarheidsverbod is te downloaden via onze website.
Geef als eerste een reactie