DAB+ nog geen opvolger FM

De NPO zal nog zeker tot 2030 via de analoge FM-radioband uitzenden, blijkt uit een openbare aanbesteding in handen van Emerce.

De openbare aanbesteding voor het contract is goed voor 24 miljoen euro, voor vier radiozenders. Er waren plannen om in Nederland al rond 2023 met FM te stoppen. Noorwegen deed dat in 2017, maar DAB+ komt daar nog niet van de grond. Uit het luisteronderzoek bleek dat de luistercijfers ernstig zijn gedaald en de acceptatie van DAB+ bij de consument nog niet voldoende aanwezig is. Vorige maand maakte onderzoeksbureau Gfk bekend dat Nederland meer dan 1 miljoen DAB+ radio’s telt.

Lees: DAB+ besluit van Noorwegen bleek politieke vergissing

4 Comments

  1. De dab+ is veel gevoeliger voor storing door elektronische apparaten die in de buurt van de ontvanger staan. Ik vraag me af of de techniek rondom de dab+ nog verbeterd wordt.

  2. De techniek “rondom DAB+” wordt niet verbeterd. DAB+ is reeds een upgrade van DAB (zonder +). En daarom heb ik nu een DAB (niet DAB+) radio, die geen geluid geeft.
    De enige mogelijkheid is om DAB+ met fatsoenlijke vermogens te gaan uitzenden en meer gapfillers (steunzenders) bij te plaatsen, want dat is nu te laag resp. te weinig. De zendkant moet rekening gaan houden met matige ontvangers en minder goede ontvangantennes. En beseffen, dat als het ontvangsignaal te laag is, dat er dan geen ontvangst is en men overschakelt op een andere geluidsbron, zoals een CD-speler. Anders dan bij FM, waarbij bij slechtere ontvangst ruis of storing ontstaat, maar nog wel ontvangst is; schakelt DAB+ gewoon uit, als de ontvangst te slecht is.
    Zie het bericht over Noorwegen, waar de FM-zenders zijn uitgezet en de luistercijfers van alle radiozenders flink zijn gekelderd….

  3. Ik heb twee jaar geleden voor mijn slaapkamer een DAB+ radio/CD-speler combinatie (stereo) gekocht. Die kostte toen € 200. Begin dit jaar heb ik tevens een DAB+ pocket radio met telescoopsprietje aangeschaft, waar € 135 voor betaald moest worden. De ontvangst is in vergelijking met de ether FM stukken beter, maar toch niet zo perfect en stabiel als de reclame suggereert. In de slaapkamer verdwijnt het signaal als ik me in bepaalde hoeken begeef. Ook komt het nogal eens voor dat ik de boodschap ‘off air’ krijg. De kwaliteit van ontvangst vergeleken met de kabel FM is eigenlijk niets beter. Voor de huiskamer blijf ik mijn conventionele geluidsinstallatie met kabelaansluiting dus gewoon gebruiken. De DAB+ zakradio vind ik wel een kittig ding. Het is heel apart om in de buitenlucht en -wereld naar klassieke muziek te kunnen luisteren, terwijl het bonkende en razende leven om je heen zich blijft afspelen. Ik moet de telescoopantenne wel uitschuiven, waardoor de zakradio eerder een handradio wordt. De ontvangst in tunnels en sommige andere beschutte locaties valt meestal weg. Ik beschouw DAB+ als een leuke audiofiele uitvinding, maar aan de ‘steady state’ garantie wordt toch nog niet voldaan.

  4. Als radio liefhebber, zelf draaien aan de radio knoppen, zijn we weer het slachtoffer van lobbiende mulitinationals die ons weer wat nieuws door de strot duwen om de cash flow in stand te houden.
    En met wat steekpenningen hier en daar krijgen ze dat altijd weer voor elkaar.
    DAB was niets en DAB+ wordt ook niets. Hoewel ik daar af en toe nog luister naar radio 5 en Arrow classic rock. Ik luister verder weer veel naar de LPAM zenders op de middengolf. Bijvoorbeeld 1008 KHz United Am te ontvangen in een cirkel van ca. 30 km rond Neede in de Achterhoek.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*