Podcasts zijn aan een stevige opmars bezig. Het podcastnetwerk Dag en Nacht Media wil podcasting in Nederland professionaliseren en biedt met haar platform, naast het produceren van hun eigen podcasts, diverse diensten aan voor podcastmakers en adverteerders. Spreekbuis.nl sprak Bob den Hartog (marketingmanager Dag en Nacht Media) over de stand van zaken van podcasting in Nederland.
Wat was voor jullie de reden om een podcastnetwerk op te zetten?
Dag en Nacht is gelanceerd op 25 april van 2017 door Tim de Gier en Anne Janssens. Ik was toen zelf nog niet voor hen werkzaam. Tim en Anne waren toen al enthousiaste luisteraars van podcasts, maar merkten dat er (naar hun smaak) nog niet zoveel goede Nederlandse podcasts waren. Terwijl podcasts in Amerika en Zweden steeds groter werden, liep de Nederlandse markt nog achter. Met Dag en Nacht stelden zij als doel om de podcast in Nederland te professionaliseren. Nu, bijna anderhalf jaar later, kun je zeggen dat dit behoorlijk succesvol blijkt.
Podcasting lijkt aan een stevige opmars bezig te zijn. Wat merken jullie binnen jullie netwerk daarvan?
Momenteel voeren wij zelf een onderzoek uit naar ‘de Nederlandse podcastluisteraar’, in samenwerking met de Universiteit Groningen en BNR Nieuwsradio. Uit deze resultaten, en ook uit de stijging van onze eigen downloads over de afgelopen anderhalf jaar, spreekt overigens inderdaad een forse stijging van de interesse naar podcasts. Zo hebben wij in juli van dit jaar voor het eerst de grens van een miljoen downloads overschreden. Dus om antwoord te geven op je vraag, ja, het aantal luisteraars stijgt inderdaad fors. De term ‘podcast’ wordt langzamerhand steeds bekender, en daar komt nog eens bij dat podcastluisteraars ook steeds meer verschillende podcasts zijn gaan luisteren.
In de Verenigde Staten gaat al meer reclamegeld om dan de gehele reguliere Nederlandse radiomarkt. Jullie bieden ook reclamemogelijkheden aan. Staan Nederlandse adverteerders al in de rij?
Ja, je merkt dat ook marketeers zich steeds meer realiseren wat de vele voordelen zijn van podcastadvertising. Zo bereik je een publiek dat vooral bestaat uit hoog opgeleide young professionals, die je via de meer ’traditionele’ media steeds lastiger bereikt. In plaats van lineaire televisie kijken ze on demand naar Netflix, en ook radio wordt steeds vaker vervangen voor podcasts. Omdat iedereen zo druk is, wordt ‘on demand’ steeds populairder, en dat is natuurlijk precies wat podcasts bieden. Jouw interesses, jouw favoriete hosts, wanneer het jou uitkomt, met verhalen die verdieping bieden en buiten de waan van de dag staan.
Het is dus een doelgroep die er heel bewust voor kiest om jouw podcast te luisteren, wat ze dan ook aandachtig doen. Tel dit bij elkaar op en je bereikt een ideale doelgroep via een medium waar ze veel belangstelling hebben voor wat je te zeggen hebt. We merken al dat veel marketeers van grote bedrijven, maar ook kleinere startups, bij ons aankloppen om te horen wat de mogelijkheden zijn voor podcastadvertising. Variërend van het adverteren in een podcast, tot het maken van je eigen podcast. Waar we hen dan ook graag over adviseren en mee samenwerken.
Grotere mediaorganisaties, zoals Sanoma, Persgroep, BNR en NPO zijn nu vol aan de gang met podcasts. Welke Nederlandse mediapartij loopt volgens jou hierin voorop?
Diverse spelers worden zich inderdaad steeds meer bewust van wat podcasts voor je kunnen betekenen, en het is zeker mooi hoe dit bijdraagt aan de populariteit van het medium. BNR steekt bijvoorbeeld veel moeite in de ontwikkeling van hun eigen platform voor de zakelijke markt. Maar ik denk dat Dag en Nacht Media dé mediapartij is die hierin voorop loopt. Als je nu kijkt naar de diversiteit van ons aanbod, de constante stijging van ons aantal luisteraars, maar ook onze groeiende ervaring met podcast-advertising.
Podcasts van bedrijven en particulieren schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Dit komt onder andere door de laagdrempeligheid. Je kunt immers met zeer beperkte middelen al audio opnemen. Hoe kijk jij naar de gemiddelde kwaliteit van deze nieuwe podcasts?
Dat is inderdaad heel divers, en je kunt weinig zeggen over de ‘gemiddelde kwaliteit’. Iedereen kan zelf zijn eigen podcast beginnen, maar als je een goede podcast wilt maken, zul je er toch echt tijd, energie en geld in moeten steken. Je moet goed bedenken wát je wilt zeggen, en welke vorm je daarvoor kiest. En, ook niet onbelangrijk, je zult je ook moet verdiepen in de apparatuur die je gebruikt en hoe je een goede audio-opname maakt, zodat je luisteraar ook echt blijft luisteren. Wij helpen bedrijven en professionals hier graag mee.
Vooral NPO gebruikt podcasting vooral als een soort ´audio uitzending gemist´. Wat is volgens jou het wezenlijke verschil met podcasts die nog geen FM Airplay hebben gehad?
Ja, je kunt discussiëren over wat precies een podcast is, en wanneer het een podcast is. Maar wat de NPO in principe doet is: zij zetten simpelweg radio-uitzendingen ‘on demand’ beschikbaar. Dit is wezenlijk anders dan wanneer je een podcast maakt, omdat je daarbij juist de vrijheid hebt. Je hoeft je niet te houden aan alle strenge restricties die je worden opgelegd door de radio. Wat zo tof is aan podcasts is, dat je niet gebonden bent aan tijd. Je hoeft er nooit uit voor het nieuws, je hoeft niemand af te kappen omdat het volgende item ingestart moet worden. En je bent vrij in je onderwerpkeuze. Podcastmakers die daarnaast ook radio maken, geven in interviews van ons onderzoek aan dat ze podcasts kunnen maken over thema’s die zij nooit kunnen bespreken op de radio. Je kunt zo zelf een (niche)publiek vinden, dat wel heel loyaal is. Om maar een paar van de vele redenen te noemen. Kortom, als je ‘online radio’ en ‘podcasts’ zo op één hoop blijft gooien doe je het medium sterk tekort. Zo blijft er verwarring over ontstaan en zullen mensen minder snel ontdekken wat de unieke kwaliteiten van de podcast zijn.
Veel podcastmakers klagen over het beperkte aantal luisteraars. Op welke wijze kunnen zij meer luisteraars trekken?
Uit de tussentijdse resultaten van ons onderzoek, dat wij onlangs gepresenteerd hebben op het Podcastfestival in Lab111 te Amsterdam (georganiseerd door het Podcastnetwerk), bleek dat veel podcastluisteraars tips opdoen voor nieuwe podcasts via de podcastmakers waar zij al graag naar luisteren. Wat dat betreft loont het dus om samen te werken, en vooral word-of-mouth te genereren. Zorg ervoor dat je ook écht een goede, leuke podcast hebt waarmee je iets vertelt dat je elders niet hoort. Produceer hem goed, en verspreid het woord.
Vorige maand waren er maar liefst drie podcasts awards: BNR Dutch Podcasts Awards, NTR Podcastprijs en de Online Radio Awards. Heeft jouw favoriet gewonnen?
Jazeker, maar liefst vier van onze podcasts hebben een Dutch Podcast Award gewonnen. Zowel opvoedpodcast ‘Ik Ken Iemand Die’ van Nynke de Jong, als ‘De Willem Podcast’ (over het Holleeder proces), muziekpodcast ‘Klap van de Molen’ (van 3FM DJ David Achter de Molen), en ‘De Eeuw van de Amateur’ (dé podcast over álles van Botte Jellema) vielen in de prijzen. Daar zijn we heel blij mee! De winnaar van Beste Podcast, ‘Bob’ van Audiocollectief Schik, vinden we ook heel goed, dus dat is zeker een terechte winnaar.
Geef als eerste een reactie