Dagelijks komen duizenden mensen op het Media Park in Hilversum om er te werken of bijvoorbeeld een studio of Beeld en Geluid te bezoeken. Maar als je een van de paden aan de westelijke kant van het bedrijventerrein oploopt, waan je je in een natuurgebied. Een wandeling met een natuurkenner en twee geïnteresseerde omroepmedewerkers is een openbaring voor wie alleen met lekenogen kijkt.
“Dat is een nest van een roofvogel, een sperwer misschien, ik zie hier ook wel buizerds.” Ornitholoog Dick Jonkers, enthousiast lid van Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken, ziet het nest zodra we van het parkeerterrein bij het VPRO-gebouw naar de grote vijver aan de Rudi Carrelllaan lopen. Marc Wielaert, medewerker NPO Radio 4 en fotograaf, richt zijn camera meteen omhoog. We lopen een eenvoudig rondje aan de westkant van het Media Park, van het VPRO-gebouw naar Heideheuvel en weer terug. We bestrijken nog niet een derde van het terrein, van in totaal ruim 40 hectare, maar we doen er twee uur over. Want er is ontzettend veel te zien, te horen en te genieten.
Het Media Park herbergt ruim honderd bedrijven, verspreid over zo’n dertig gebouwen. Van het grote, veelkleurige gebouw van Beeld en Geluid tot en met het kleine optrekje van Smart Boys dat – helemaal aan de noordkant van het terrein- als Heideheuvel 4 te boek staat en van het RTL-complex tot en met de nieuwe ‘beachclub’ HUB aan de grote vijver. Het midden en oosten van het Media Park heeft veel minder groen, het is tenslotte een bedrijventerrein. Het westen is een oase, die grenst aan het oude Dievenpaadje, waarlangs vroeger boosdoeners naar het rechthuis in Naarden werden gebracht, en het Heksenweitje.
Meerkoeten in het riet
Jonkers wijst tijdens de wandeling alles aan wat hij ziet. Bij de vijver staan onder meer koekoeksbloemen, gele lissen, rode klaver, lijsterbessen, hazelaars, kleefkruid, reigersbek en springzaad. “Kijk”, zegt hij wijzend naar het riet in de vijver, “meerkoeten met jongen. Het zou me niets verbazen als hier ook karekieten zitten.” Die zien we niet, maar uiteindelijk telt Jonkers zeker twintig vogelsoorten in het gebied. “Er zullen er waarschijnlijk nog wel wat meer zitten. Maar dit is heel behoorlijk voor zo’n terrein, helemaal als je bedenkt dat het een bedrijvenpark is.” In de vijver blijkt ook een groep roodwangschildpadden te zitten. Vis nemen we er niet waar, een blauwe reiger vliegt op z’n gemak langs.
“Het is eigenlijk altijd rustig hier”, merkt Wielaert op, die al sinds 1990 op het Media Park werkt. Hij geniet dagelijks van het groen. “Ik ga rond lunchtijd graag het park op, je loopt zo je kantoor uit en je bent in een prachtige, rustige en zuurstofrijke omgeving. Heerlijk even ontspannen.” Hij heeft in al die jaren het Media Park ook zien veranderen. “Vroeger was het parkeerdek groen en op de plek waar nu de gebouwen van BNN-VARA, NTR en VPRO staan, was er heide. Je ziet ook hoe er de afgelopen decennia steeds meer parkeerruimte is gemaakt. Het is wel jammer dat er meer blik is, maar ik begrijp dat er behoefte aan is op een bedrijventerrein. Ach, eigenlijk hebben we mazzel dat er nog zoveel groen is hier. Ik tel mijn zegeningen, waar vind je dit verder nog?”
Dat had overigens op het Media Park ook anders kunnen zijn. Het ‘masterplan’ van voormalig eigenaar TCN, waarvoor de gemeente Hilversum in 2010 het bestemmingsplan wijzigde, voorzag in een flinke uitbreiding van de bebouwing. Maar het economische tij zat niet mee, TCN raakte in problemen en van de bouwplannen is tot dusver niet veel uitgevoerd. Meer dan ooit is er nu aandacht voor het ‘vergroenen’ van de bedrijvigheid op het terrein. Een groot aantal bedrijven, beheerder Media Park Management en de gemeente Hilversum sloten eind vorig jaar de Green Deal Media. Belangrijk doel is onder meer het verduurzamen van het energieverbruik. Niettemin is het oorspronkelijke landschappelijke ontwerp van het park in de loop der jaren flink veranderd.
Media Bij
Aan de rand van de vijver staat sinds 2015 een rij bijenkasten van imker Ben Bus. Hij is bijzonder blij met deze plek voor De Media Bij zoals hij zijn kasten noemt. “Ik zocht een plaats waar de bijenstand veel aandacht zou krijgen. Media Park Management dat het terrein beheert en een aantal mediabedrijven hier sponsoren mij en in de HUB gaan ze mijn honing verkopen.”
“De vijver heeft prachtig helder water”, zegt Jonkers, “goed voor allerlei organismen. Diversiteit in soorten is heel belangrijk, het leidt ertoe dat steeds meer soorten hier kunnen leven.” Hij wijst waterjuffers aan en verschillende soorten libellen, een oranjetipje vlindert rond. Henny Radstaak, verslaggever/regisseur van het VARA-programma ‘Vroege Vogels’, noemt nuchter nog een andere functie van de vijver. “Het is een reservoir voor bluswater.” Het park heeft ook wat hem betreft een grote meerwaarde voor de mensen die er hun werk doen. “Ons werk kan stressvol zijn. Vanuit je kantoor zie je overal waar je kijkt groen. Je kan in pauzes lekker even naar buiten. Dat is rustgevend en verfrissend. Bovendien is het leuk als je een plant of een vogel herkent.”
Dat is voor kenner Jonkers geen probleem. “Ik hoor grauwe ganzen overkomen! En kijk, dit bloemetje, dat is oranje havikskruid.” Verderop staan bremstruiken en smalle weegbree, eiken, beuken en vliegdennen. Een waaier aan veren op de grond verraadt dat hier een roofvogel een houtduif heeft gepakt. De tjiftjaf roept zijn eigen naam terwijl de ogen van Jonkers in het rond blijven schieten. “Hier heeft een eekhoorn aan geknaagd, daar zit een muizenholletje en daar bij het hek zie ik een wildpaadje. Ik weet niet wat er precies gelopen heeft, een vos misschien.” Het paadje doorkruist het hek dat het Media Park scheidt van het Dievenpaadje en het Heksenweitje.
Landschapsvorming
Langs de Sonja Barendlaan lopend zien we korstmossen op de bomen en op een stronk een prachtige tolzwam. Wielaert haalt zijn fotografenhart op. “Dit is een parkeerweg tegenwoordig, er staan veel auto’s. En toch is het park mooi hier, is er ruimte voor groen en voor vogels.” Een goudvink laat zich horen, salomonszegel bloeit en in de schaduw staan lelietjes van dalen. Radstaak waardeert ook het flinke hoogteverschil op dit deel van het terrein. “Dat hoort echt bij Hilversum, met stuwwallen uit de IJstijd en zanderijen in de omgeving. Het geeft mooi weer hoe het landschap is gevormd, je krijgt een ander perspectief op het landschap dan wanneer je alleen over een vlakke weg zou lopen.”
We lopen door naar Heideheuvel, de villa die vroeger een sanatorium was, vervolgens de NOS huisvestte, daarna de Media Academie en nu de media-opleidingen van MBO College Hilversum. Het Media Park ziet er hier anders uit dan het stuk bij de vijver. Er staan meer gebouwen en in het groen zijn parkeerplaatsen aangelegd. Jonkers wijst op een mooi gazon en een rand rhododendrons. “Hier is meer cultuur. Dat zie je terug in de planten, in het gras staan bijvoorbeeld allemaal madeliefjes. Dat komt door het maaien.” Toch is ook hier nog veel natuur aanwezig ziet hij. “Zie je die gaten in die boom? Holletjes van de grote bonte specht. Kijk daar vliegen een meikever en een koolwitje.” Een Gelderse roos staat in bloei.
Radstaak vindt Heideheuvel fraai tussen de bomen liggen. “Met de gazons en tuinaanleg erbij is het een mooie overgang naar het meer bebouwde deel.”
Kikkers en nestkastjes
Tijdens de wandeling over het park valt wat achterstallig onderhoud op, zo is de bestrating van de verharde paden soms slecht en zijn banken kapot of vervuild. Ook het voormalige amfitheater vlakbij de vijver ligt er verlaten bij, met een enkele blauwe plastic ton in het verdiepte midden. Jonkers ziet vooral mogelijkheden. “Dat diepere stukje zou je onder water kunnen zetten voor kikkers en misschien salamanders.” Hij heeft nog meer suggesties voor verbeteringen. “Je zou nestkasten kunnen aanbrengen en andere voorzieningen, ook bij de gebouwen. Maar ik ben onder de indruk van de kwaliteit van het terrein.”
Radstaak kijkt naar het park met een kritische blik, maar is zeker niet ontevreden. “Soms vraag ik me wel eens af of de beheerder weet wat er allemaal groeit en bloeit. Dan zie ik mensen maaien of blad wegblazen op plekken waar dat helemaal niet hoeft en dat is zonde, want je verstoort onnodig al het insectenleven bijvoorbeeld dat daar zit. Maar het is heerlijk om hier je werk te kunnen doen.” Wielaert voegt eraan toe: “Ik heb dankzij Dick Jonkers veel geleerd vandaag. Het park is klein en niet zo bekend als groen gebied. Als je er meer over weet, kan je er nog bewuster van genieten.”
1 Trackback / Pingback