De ideale mix voor een onkraakbaar wachtwoord

Bron: Pexels 

Er zijn een aantal richtlijnen voor het maken van een sterk wachtwoord, maar waarom is dat zo belangrijk? Tegenwoordig hebben de meeste mensen vele online accounts. We bewaren persoonlijke foto’s en gegevens in de cloud en we kunnen niet meer zonder sociale netwerksites waar we privégesprekken voeren met vrienden en familie.Al onze online accounts en persoonlijke informatie versleutelen we met onze wachtwoorden, alleen blijken die niet zo sterk te zijn als we denken. 

Hoe maak je een sterk wachtwoord? 

Wanneer je een wachtwoord maakt, zorg er dan voor dat je een mix gebruikt van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens. Hoe langer het wachtwoord, hoe beter. Een goede richtlijn is om wachtwoorden te maken van minstens 12 tekens lang. Als je simpele of veelgebruikte wachtwoorden kiest zoals je naam, je leeftijd of je geboortedatum, dan is de kans groot dat je gehackt wordt. Heb je moeite met het bedenken van een onkraakbaar wachtwoord? Dan kun je een wachtwoordgenerator gebruiken. Cybercriminelen maken misbruik van zwakke en hergebruikte wachtwoorden om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van mensen. Kies daarom voor ieder online account een uniek wachtwoord.

Hackers achterhalen met gemak je wachtwoord

Hackers maken gebruik van softwareprogramma’s die duizenden verschillende wachtwoorden proberen totdat ze het juiste wachtwoord vinden. Met een sterk wachtwoord is het lastiger voor hackers om je wachtwoord te vinden.

Een goede tip om een sterk wachtwoord te maken is een zin of woordenreeks te gebruiken die voor jou gemakkelijk te onthouden is en voor iemand anders moeilijk te raden.

Gebruik bijvoorbeeld de eerste letter van een woord uit het refrein van je lievelingsliedje of citaat. Cybercriminelen misbruiken zwakke en hergebruikte wachtwoorden om toegang te krijgen tot persoonsgegevens. Deze gegevens worden o.a. gebruikt om (identiteits)diefstal te plegen. 

Wachtwoorden hergebruiken voor verschillende sites of diensten is daarom niet handig. Deel ook nooit je wachtwoorden met bekenden of vreemden. Als je gebruikmaakt van openbare computers let dan op dat je uitlogt na afloop om je persoonlijke gegevens te beschermen.

Bron: Pexels 

Vaak gebruikte wachtwoorden in Nederland

Het is noodzakelijk verschillende wachtwoorden te gebruiken voor al je online activiteiten. Dit gebeurt niet altijd; uit een onderzoek uit 2021 van VPNdiensten.nl blijkt dat veel van de meest gelekte wachtwoorden voetbalgerelateerd zijn. De Nederlandse club Feyenoord komt hierin verreweg het meest voor in de wachtwoorden van mensen. Fans van de club kiezen blijkbaar simpele wachtwoorden zoals “levefeyenoodr1!” of “Feyenoordisdebeste2022”. Voor zakelijke doeleinden is het raadzaam 2FA te gebruiken, dat is twee factor authenticatie. 

De populairste wachtwoorden in Nederland zijn  “wachtwoord” en “123456”. Dit zijn zwakke, makkelijk te raden wachtwoorden. Sterke wachtwoorden zijn tussen de 12-15 tekens lang en bestaan uit vier verschillende elementen. 1. Maak een combinatie van hoofdletters 2. voeg er kleine letters aan toe, 3. gebruik cijfers en 4. gebruik symbolen. Kies een wachtwoord dat je gemakkelijk kunt onthouden, maar dat voor anderen niet te raden is. Met deze tips kun je een ijzersterk wachtwoord maken dat niet te kraken is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*