De laatste dag van Radio Veronica ‘74 (video)

Radio Veronica zendt in 1974 voor het laatst uit vanaf zee. De radiozender begint in 1960 met uitzenden vanaf een schip in de Noordzee, omdat commerciële zenders op het Nederlandse vasteland niet zijn toegestaan. Vanaf 1974 worden ook commerciële radiozenders vanaf zee verboden.

Dit fragment komt uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en kan onjuiste, eenzijdige, of verouderde termen, opvattingen of uitdragingen bevatten.

16 Comments

  1. Ik heb het filmpje vaak gezien maar nog kippenvel. Met de muziek enzo.

    Bart van Leeuwen zat er net een jaar. Ik heb weleens foto.s gezien maar ik zie hem niet in het filmpje. Was hij er die laatste momenten wel bij?

    Die man met dat t shirt: Ik word niet goed! Is wel toepasselijk. als je zeeziek ben.

  2. Commerciële radio vanaf zee verbieden? Dat kan Nederland helemaal niet doen.
    Het enige dat verboden werd was het verlenen van medewerking aan radiozenders die van buiten de territoriale wateren uitzenden. Dat werd geregeld door middel van een wijziging van de Telegraaf- en Telefoonwet.

  3. Rado Mi Amigo vanaf 1977 en Radio Monique waren de echte zeezenders met veel live programmering. Bij Veronica en Noordzee werden voornamelijk tapes gedraaid opgenomen in Hilversum en Naarden.

  4. Dus je moet minstens 65 zijn om dit ‘meegemaakt’ te hebben. Wie interesseert zich nog voor deze eindeloos uitgekauwde nostalgie, die hier maar blijft langskomen? Noem de site ‘IPTV en Zeezenders’ en je ondervangt 80% van de eigen bijdragen.

    • Vind ik ook een interessante reactie, maar ik ben niet hoogacademisch opgeleid dus deze beker laat ik maar passeren.

      Kleine ‘hinweis’ richting criticasters:

      De generatie die het bewust meemaakte mist nog steeds wat voor hen indertijd heel belangrijk was. Bob Noakes (Caroline, RNI) beschreef dat in zijn boek ‘Last of the Pirates’:

      “A few days later I left the ship and returned to my home in Den Haag. Somehow Holland seemed to have become a different place: a month before the radio of every taxi, every snackbar, every pub and most shops had been tuned to the offshore station. Even tram drivers took transistor radios with them while they clanged along the streets of south Holland. Now, there remained only a void which Hilversum had not even attempted to fill. Everywhere there seemed to be silence – that same horrible, cold silence which we had found so irreconcilable when RNI closed down. The effect was startling.”

      Wat ik maar zeggen wil: als je het niet hebt meegemaakt, kun je er ook geen oordeel over vormen. Er speelde op de achtergrond meer dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Verdiep je erin, leer de feiten kennen, dan snap je het misschien wat beter. Je lesstof staat op Delpher.nl, norderney.nl en ligt in de archieven van Beeld & Geluid en de Staat der Nederlanden.

  5. Ik zat op school in Aalten , alwaar de zeezenders slecht tot niet te ontvangen waren wegens zandheuvel Value, slechte bodemgeleiding.

    We gingen naar Den Haag voor de werkweek. In de bus stond de radio op Hilversum 3. Niet om aan te horen, er werd gekwebbeld.
    Even voorbij Arnhem vroeg ik aan de chauffeur of de radio op Veronica mocht. Ja, maar ik weet niet hoe dat moet, dus doe het zelf maar.
    Ik schakelde de Philips radio van FM naar middengolf, en zocht de 192 op.
    Kwam perfect door.
    Al snel werd het still. Men begon te luisteren naar de goede muziek en de manier van radio maken. Dat hadden mijn klssgenoten nog nooit gehoord.

    De bus bleef de hele week bij ons, en bij de dagelijkse uitstapjes MOEST de radio aan op Veronica of Noordzee,…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*