Vanaf 7 november is bij NPO2 wekelijks het programma De Muur te zien, een 6-delige docu-serie waarin tv-presentator Menno Bentveld verschillende locaties bezoekt, wereldwijd, waar op dit moment een muur aanwezig is die de bevolking scheidt. Vanuit het feit dat de Berlijnse muur dit jaar 25 jaar geleden is gevallen, kwam hij op het idee dat er op dit moment nog veel meer muren zijn in de wereld. Op de vraag Welk effect heeft een muur op de mensen die er wonen?, zoekt hij antwoorden, en gaat hij de discussie aan met de mensen: “Kan de muur ook weg?”. De personen die Menno interviewt, komen meerdere malen terug in de aflevering, dat een verhaallijn oplevert. De start van dit programma hangt samen met de herdenking en viering van de Val van de Muur 25 jaar geleden op 9 november. NPO2 had die zondag een speciale programmering van 18:50-22:00 uur, met reportages, een documentaire en een rechtstreeks verslag uit Berlijn.
Opvallend was dat de Vlaamse televisie geen aangekondigde speciale programmering had op 9 november. Zeker omdat de Vlaamse zender Canvas in oktober al was begonnen met het ‘muur-thema’. Van 7 oktober t/m 5 november was wekelijks op dinsdagavond Het ijzeren gordijn te zien, een 5–delige docu-serie over de muur die Oost- van West–Europa scheidde. Ook hier was de vraag wat de impact is geweest op mensen die er wonen, en om daar achter te komen was voor een verrassend formatelement gekozen. VRT-journalist Rob Heirbout met hoogleraar politicologie Hendrik Vos volgden samen fietsend de muurroute van Noord naar Zuid, beginnend in de Baltische staten en eindigend in Hongarije (de muurroute is in meerdere landen tot een fietspad gemaakt).
In elk land ontmoetten ze betrokkenen van toen en mensen van de nieuwe generatie. Waar Menno de discussie aangaat in De Muur, kiezen Rob en Hendrik voor een meer beschouwende insteek. Het is jammer dat de interviews veelal wat amateuristisch overkwamen. Hendrik Vos spreekt dan nog Duits in het programma, maar Rob Heirbout alleen Engels, zodat de taal in landen als Tsjechië en Hongarije een barriere ging vormen. Of was dit expres gedaan om het zo informeel mogelijk over te laten komen? Maar een betere voorbereiding van de interviews in het Duits had ervoor gezorgd dat het programma geen irritante momenten had gehad.
Na deze docu-serie zond Canvas fictie uit met hetzelfde thema. De spionage-serie The Americans (geschreven door een voormalige CIA-spion) is geïnspireerd op een nieuwsfeit uit 2010. De serie gaat over een Amerikaans gezin waarvan de ouders KGB-spionnen zijn, die decennia lang een ‘normaal’ gezinsleven leidden in de VS. Bijzonder is dat hun twee kinderen hier niets van weten. In de serie is het gezinsleven te volgen in de tijd van de Koude oorlog, terwijl de ouders Philip en Elizabeth (geacteerd door Matthew Rhys en Keri Russell) vanuit hun reisagentschap (dat dient als undercover) missies doorkrijgen vanuit Rusland. Ze moeten zich steeds vermommen, moeten relaties aangaan om informatie te verkrijgen en moeten regelmatig mensen ombrengen, waarna ze gewoon thuis weer voor het avondeten zorgen.
Jammer dat de Vlaamse thema-avond is geëindigd. Het was interessant om voor de festiviteiten van 9 november even onder te duiken in het historisch besef. Maar komende weken kunnen we nog op vrijdagavond De Muur (NPO2) kijken dat zich afspeelt bij de muren van nu.
Geef als eerste een reactie