De rijke historie van de NTR

Met het aangekondigde einde van de NTR per 1 januari 2029 komt er een punt achter een lange traditie van publieke educatie, informatie en cultuur op radio en televisie. De NTR, bekend van programma’s als Het Klokhuis, Andere Tijden en Nieuwsuur, kent een rijke voorgeschiedenis die teruggaat tot het begin van de twintigste eeuw.

De NTR ontstond in 2010 uit een fusie van drie taakomroepen: de NPS, Teleac en de RVU. Deze fusie was bedoeld om de slagkracht van publieke programmering zonder ledenbinding te vergroten. De omroep kreeg de expliciete taak om programma’s te maken op het gebied van educatie, informatie en cultuur – onafhankelijk van politieke, religieuze of commerciële belangen.

Maar de wortels van de NTR gaan veel verder terug. Al in 1930 werd de RVU (Radio Volksuniversiteit) opgericht, een omroep die via de radio onderwijs bracht naar huiskamers in heel Nederland. Later volgde Teleac (1963), gespecialiseerd in televisieonderwijs voor volwassenen, en de NPS (1995), die voortkwam uit de NOS en zich richtte op cultuur, minderhedenbeleid en jeugd.

Jarenlang bracht deze traditie vernieuwende en toegankelijke programma’s voort. Het Klokhuis groeide uit tot een icoon voor jeugdige nieuwsgierigheid, Het Sinterklaasjournaal tot een jaarlijks nationaal ritueel. Ook programma’s als De Gids, Vrije Geluiden, Andere Tijden en Nieuwsuur (in samenwerking met de NOS) getuigen van het brede en diepgravende profiel van de NTR.

Het besluit van minister Eppo Bruins om de NTR niet op te nemen in de nieuwe omroephuizen roept verontwaardiging op binnen de publieke omroep. De komende jaren wordt bekeken waar de bestaande programma’s kunnen worden ondergebracht, maar daarmee verdwijnt de enige taakomroep zonder ledenbinding uit het bestel – en daarmee een bijzondere omroepvorm die bijna een eeuw lang het publieke domein verrijkte.

5 Comments

  1. Ntr speciaal voor iedereen. Maar niet heus. Het pvv/fvd geluid werd daar niet vertegenwoordigd. Goed dat deze hypocriete omroep wordt opgedoekt.

  2. “Met het aangekondigde einde van de NTR per 1 januari 2029 komt er een punt achter een lange traditie van publieke educatie, informatie en cultuur op radio en televisie.”

    Alsjeblieft zeg, wat een enorm dramatische tekst. Je kunt er prat op gaan dat de belangrijkste (en succesvolste) programma’s van de NTR wel onderdak zullen vinden bij de NOS. Sterker nog: het zal de enorme aantallen volwassenen (en de kleinere groep kinderen) geen bal uitmaken of het Sinterklaasjournaal gemaakt wordt door de NTR of pakweg de AVROTROS. En naast dat handjevol goed scorende programma’s maakt de NTR evengoed dingen die nog geen drie man en een paardenkop bereiken en niet gemist zullen worden.

  3. Kijk al jaren niet meer naar Nieuw(z)uur. Onderricht heb ik op school genoten en beter dan dat programma. Zéér eenzijdig en vanuit een “eigen” visie.

  4. De omroep kreeg de expliciete taak om programma’s te maken op het gebied van educatie, informatie en cultuur – onafhankelijk van politieke, religieuze of commerciële belangen.

    Eigenlijk zoals de publieke omroep als geheel zou moeten zijn dus.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*