,,Wereldomroep Internationaal heeft in de jaren 70 een grote rol gespeeld tijdens de revoluties in Latijns-Amerika. We gaven onafhankelijke informatie via de radio aan mensen die in een dictatuur leefden. Dat doen we nog steeds, alleen nu via internet.’’ Jacqueline Lampe, CEO van RNW Media (Radio Nederland Wereldomroep) is trots op het erfgoed van het mediabedrijf. Al neemt RNW binnenkort wel afscheid van een deel van haar erfgoed, juist om het belangrijkste erfgoed verder uit te bouwen.
Het mediabedrijf maakte deze week bekend dat het iconische Wereldomroepgebouw aan de Witte Kruislaan in Hilversum in de verkoop gaat. De opbrengst van het gebouw steekt RNW in het verscherpen van haar missie: het versterken van sociale verandering onder jongeren over de hele wereld via online platforms en sociale media.
Lampe: ,,Het complex is in 1961 speciaal voor de Wereldomroep gebouwd, met het hoofdgebouw in de vorm van een vliegtuig. Een symbool voor het feit dat de Wereldomroep de hele aardbol over gaat. Een vliegtuig in die tijd was een veel grotere bezienswaardigheid dan nu, wat de architectonische keuze verklaart’’. Inmiddels hebben de gebouwen de status van Rijksmonument.
Training verslaggevers
Hoe trots RNW ook is op haar ‘vliegtuig’, het beheer van gebouwen is geen hoofdtaak van het mediabedrijf. Dat is het informeren van jongeren. ,,In 2019 bereikten we 32 miljoen jongeren over de hele wereld direct via websites en social media. Jongeren, voor wie objectieve informatie niet vrij toegankelijk is. Dát is onze core business, en dan met name in Afrika, het Midden Oosten en China’’, zegt Lampe.
In de lijn van de Wereldomroep – die als een van de eerste radio via internet uitzond – wordt bij RNW Media veel waarde gehecht aan het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting.
Dat gebeurt voornamelijk online. Lampe: ,,Via data-analyse wordt naar het mediagedrag van jongeren gekeken en hoe zij hun mening vormen, maar ook naar welke onderwerpen op nationaal niveau trending zijn. In Burundi konden ze op die manier misinformatie over COVID-19 herkennen en via een digitale campagne helpen tegengaan.’’
,,We hebben drie verschillende programma’s: seksuele rechten, politieke rechten en recht op passend werk. Het is soms heel spannend wat we doen. In China hebben we bijvoorbeeld een initiatief tegen seksuele intimidatie op de werkvloer. Samen met een jurist hebben we via regionale overheden veel wet- en regelgeving kunnen beïnvloeden. Ja, en in China bots je iedere keer met de overheid, of word je gecensureerd.’’ Voorzichtigheid is geboden om veilig te kunnen opereren.
RNW Media biedt niet alleen informatie aan jongeren die het nodig hebben, het leidt ook journalisten op. Het RNTC (Radio Netherlands Training Centre) biedt deze mogelijkheid aan verslaggevers over de hele wereld. Dat gebeurt zowel aan de Witte Kruislaan als in landen waar er vraag naar is, en verder ook online.
AVROTROS
De Wereldomroep is in 1947 opgericht. Na een snelle groei trok het in 1961 in het ‘vliegtuig’. De Wereldomroep richtte zich toen nog op het informeren van Nederlanders in het buitenland en het internationaal profileren van Nederland door middel van onafhankelijke berichtgeving. Na ingrijpende bezuinigingen verviel in 2012 de wettelijke taak als omroeporganisatie, waarmee de rtv-programmering verdween. Na hun fusie trok de AVROTROS als huurder in het hoofdgebouw en verhuisde de nieuwe organisatie RNW Media naar het bijgebouw.
Daarmee was RNW behalve een mediabedrijf ook een vastgoedbeheerder geworden. Een rol waar het al jaren over dubt. ,,We praten sinds 2016 over verkoop van de panden, en nu is het besluit genomen’’, zegt Lampe. ,,We gaan op zoek naar een nieuwe eigenaar die hart heeft voor deze prachtige gebouwen en mooie omgeving en waarbij dit erfgoed van de Wereldomroep in goede handen is.”
Aangezien de huisvesting een onderdeel wordt van de deal, gaat ze ervan uit dat er voor de medewerkers niets verandert. Na alle bezuinigingen kan de opbrengst van de verkoop heel goed gebruikt worden. Lampe kon nog geen gegadigden noemen voor de koop van het complex.
Geef als eerste een reactie