Deepfake (een samentrekking van de Engelse woorden deep learning en fake) is een techniek voor het samenstellen van menselijke beelden op basis van artificiële intelligentie. Het wordt gebruikt om bestaande afbeeldingen en video te combineren en over elkaar te zetten met een techniek bekend als generative adversarial network.
Tot op heden was hier flinke technische kennis voor nodig om een video te maken. Daar is nu verandering in gekomen. Met de nieuwe iPhone app Face Reenactments by CodexAI kun je een binnen enkele minuten een deep fake-video genereren.
Deze Deepfake-technologie brengt, net als fakenews, ook de nodige risico’s met zich mee. In de Tweede Kamer staat dit onderwerp op de kaart en naar verwachting zullen er spoedig regels en wetten komen rondom het maken van deepfakes.
Ook mediasector (oa NPO, RTL, Talpa, Mediaperspectives en Beeld&Geluid) slaat de handen ineen om de ethische kant van Artificial Intelligence (AI) te waarborgen en het publiek te beschermen tegen onbedoelde en ongewenste neveneffecten.
Update 24/5: de app lijkt uit de app store gehaald te zijn.
Voorbeeld van een Deepfake video:
Met deze iPhone app kun je nu zogenaamde ‘Deepfake’ video’s maken. Deepfake is een techniek voor het samenstellen van menselijke beelden op basis van artificiële intelligentie. https://t.co/4BrdaNgcYK pic.twitter.com/j3eUEiDoxg
— Richard Otto (@RichardOtto) May 23, 2020
#deepfake iPhone app: pic.twitter.com/klpoer5M4U
— Richard Otto (@RichardOtto) May 23, 2020
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="nl" dir="ltr">Ik blijf me verbazen over de techniek achter deepfake videos. Hier eentje van Arnold Schwarzenegger die mijn gezicht overnam: <a href="https://t.co/MmWo0l6rZC">pic.twitter.com/MmWo0l6rZC</a></p>— Richard Otto (@RichardOtto) <a href="https://twitter.com/RichardOtto/status/1264998868497977347?ref_src=twsrc%5Etfw">May 25, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Geef als eerste een reactie