Een veelvoorkomende misvatting is dat detachering, payroll en het oprichten van een BV oplossingen zijn voor schijnzelfstandigheid, aldus Anne van Glabbeek van BrandMR. Zij reageerd op het AD-artikel dat veel ZZP’ers, ondanks de striktere regels, niet voor een vaste baan kiezen.
Uitgangspunt voor de beoordeling van een arbeidsrelatie door de Belastingdienst zijn echter de gezichtspunten die de Hoge Raad in 2023 in het Deliveroo-arrest bepaalde, toen de Raad oordeelde dat bezorgers van dat bedrijf in feite werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst.
De ondernemingsvorm en de contractuele constructie zijn volgens haar geen onderdeel van die beoordeling. Van Glabbeek: ‘Het risico dat zzp’ers en opdrachtgevers lopen blijft gelijk. Opdrachtgevers riskeren een naheffing van werknemerspremies. Een mogelijk ander gevolg is dat de zzp’er loon tijdens ziekte en vakantie vordert over de jaren dat hij in dienst bleek te zijn. Er bestaat een dienstverband en dat kan de opdrachtgever/werkgever niet zomaar beëindigen.’
Wat je als zzp’er of opdrachtgever wel kan doen is goede afspraken maken en vastleggen, aldus Van Glabbeek.
Van Glabbeek: “Pak de Deliveroo-gezichtspunten erbij en neem ze samen door. Leg de afspraken vast in je overeenkomst van opdracht. Misschien moet je wel tot de conclusie komen dat de (beoogde) relatie een verkapt dienstverband is. Stel dan een arbeidsovereenkomst op.”Lees ook:
of je leest gewoon (online) het document ´afwegingskader dienstbetrekking belastingdient´ op de website vd belastingdienst.
Opmerkelijker is dat het ministerie van financien gewoon de boetes vd belastingdienst voor schijnzelfstandigheid gaat betalen….
https://www.nu.nl/economie/6338572/ministerie-van-financien-blijft-mogelijke-schijnzelfstandigen-inzetten.html
Leuk dat belastinggeld zo ingezet wordt…
Domme opmerking aangezien het enkel voor de bühne is want de overheid betaald én ontvangt
Blij dat je met de eerste woorden aangaf voor wat komen ging.
Om het in makkelijke taal uit te leggen; wij betalen. De overheid betaald helemaal niks, die int, herverdeeld en geeft uit. Uitgeven is iets anders dan betalen (als je had opgelet op de middelbare school; staatshuishouding, prof. A. Heertje). Het uitgeven is positief gecorreleerd aan het innen.
Om een makkelijk te snappen analogie te gebruiken;
jij moet mij als belasting 4 appels betalen. Maar vervolgens zegt mijn grote teen tegen mijn hand, dat mijn hand een boete van 1 appel extra moet betalen aan mijn grote teen. Waar haal ik die extra appel vandaan?
Juist, bij jou. Jij mag nu 5 appels ipv 4 appels betalen als belasting aan mij, want ik ben de overheid en mijn grote teen zegt tegen mijn hand dat ik een extra appel moet innen bij jou.
Overigens, hoe ik mijn geïnde appels herverdeel over mijn zakken of wat ik met de appels doe (bijv uitgeven aan mijn buurman) doet er niet toe en daar heb jij niets over te zeggen als appelbetaler. Hooguit mag jij eens in de 4 jaar op iemand stemmen, die (als hij wordt verkozen) mij er op mag aanspreken dat ik meer appels in mijn kontzakken moet doen ipv in de voorzakken.
Maar ja, aanspreken is geen moet of dwang, dus of ik het ga doen is maar de vraag. Misschien ga ik wel gewoon meer appels vragen aan jou om te innen, want ik kwam er achter dat de appels die jij mij betaald niet door jou alleen geplukt zijn en ook niet uit je eigen boomgaard komen, maar uit de boomgaard van je baas. Dus ik wil nog een extra appel, bovenop op de al betaalde 5, om te innen. Gewoon omdat het kan en het leuk is dat jij verplicht bent om mij appels te betalen.
“De overheid betaald helemaal niks, die int, herverdeeld en geeft uit. Uitgeven is iets anders dan betalen (als je had opgelet op de middelbare school; staatshuishouding, prof. A. Heertje).”
Als jíj had opgelet op de middelbare school had je “De overheid betaalt” en “herverdeelt” geschreven.
“Om het in makkelijke taal uit te leggen; wij betalen. De overheid betaald helemaal niks, die int, herverdeeld en geeft uit. Uitgeven is iets anders dan betalen (als je had opgelet op de middelbare school; staatshuishouding, prof. A. Heertje).”
Als jíj had opgelet op de middelbare school had je “De overheid betaalt” en “herverdeelt” geschreven, Bas.
Zij reageerD?
Aha……
Nu snap ik de A uit het CDA.
Christelijk Democratisch Appel!