Diederik Jekel brengt eerbetoon aan Chriet Titulaer in uniek Mediacollege 



Vijf jaar geleden overleed Chriet Titulaer op 73 jarige leeftijd (23 april, 2017). Op 13, 16 en 21 september 2022 herdenkt Beeld & Geluid de fameuze wetenschapsjournalist met een uniek Mediacollege. Diederik Jekel, net als Titulaer met een achtergrond in de natuurkunde en een onuitputtelijke fascinatie voor techniek, zal dit eerbetoon in samenwerking met Beeld & Geluid samenstellen.

In het theaterprogramma richt Jekel zich op de uitvindingen die ons leven en mediagebruik radicaal hebben veranderd zoals het internet, mobiele telefoon, smart speakers en domotica waarmee we ons thuis omringen. Allemaal vindingen waar Chriet Titulaer ons in een vroeg stadium op attendeerde en die grote impact hebben op ons leven in media. Aan de hand van fragmenten uit Chriet Titulaers beroemde televisieprogramma Wondere Wereld uit de jaren ‘80, prikkelt Diederik Jekel om na te denken over de rol en invloed van techniek/media-innovaties in onze samenleving. Hoe beïnvloeden deze media ons en hoe kunnen we ons hiertoe verhouden? Met argwaan? Of juist met een open blik en verwondering, zoals Chriet Titulaer dat deed. 

De Mediacolleges zijn te bezoeken in Bibliotheek Neude in Utrecht (13 september), Beeld & Geluid Hilversum (16 september) en Beeld & Geluid Den Haag (21 september). Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Beeld & Geluid en Bibliotheek Neude

Van analoog naar digitaal
Dit najaar staat Beeld & Geluid uitgebreid stil bij de invloed en ontwikkelingen van technologie op de mens en maatschappij. Het theatercollege vormt hiervoor de aftrap. Tijdens Dutch Media Week (2 – 9 oktober) volgen diverse talkshows en presentaties rond dit thema.

“Technologie maakt een steeds nauwere wisselwerking tussen ons analoge fysieke en ons digitale leven mogelijk. De nieuwste generatie groeit op met filters op TikTok en Snapchat om het echte leven te verrijken, we raken vertrouwd met Pokemon Go om op straat mee te spelen en virtuele spel- en verhaalwerelden om ons in onder te dompelen. Het digitale leven maakt onze beleving op speelse wijze steeds immersiever. Is de analoge exodus begonnen?” aldus Victor Wijnen, hoofd Games en Interactie aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*