Dolf Brouwers (1912-1997) brak op latere leeftijd door bij het grote publiek. Kapper, reisleider én operettezanger Brouwers werd rond zijn zestigste bekend door zijn alter ego’s Sjef van Oekel en Waldo van Dungen. Hij debuteerde in 1972 in de Fred Hachéshow, kreeg een eigen programma en figureerde in stripboeken. Haarlemmers François Boulangé en Rob Spekking willen een documentaire maken over Dolf Brouwers. ’Dat verdient hij.’
Zo ook voor Haarlemmers François Boulangé, in de jaren 90 presentator van het spelletje Lingo, eindredacteur en producent, en Rob – ‘Spekko’ – Spekking, imitator, beeldend kunstenaar en acteur. Zij zijn vast van plan een documentaire te maken over het leven van Dolf Brouwers. Een documentaire met ’een twist’ zoals ze zelf zeggen, want het is de bedoeling dat de in 1997 overleden Brouwers vanuit het hiernamaals zelf commentaar verzorgt bij de beelden.
Brouwers is bij het grote publiek vooral bekend als Sjef van Oekel. Onder die naam maakte hij in 1972 zijn debuut in de Fred Hachéshow van de Vpro. Rond 1975 kreeg hij een eigen programma, Van Oekel’s discohoek waarin hij niet alleen opzichtig en vol in beeld in een fietstas overgaf, maar waar ook latere wereldsterren als Donna Summer hun debuut maakten. Van Oekel’s discohoek was een tegenhanger van Toppop en artiesten playbackten hun nummers overduidelijk.
Boulangé en Spekko zijn al zo’n vier jaar bezig om de documentaire te maken, maar daar is uiteraard geld voor nodig. “Want voor de beelden en geluidsfragmenten die we willen gebruiken, moeten we betalen”, aldus Boulangé. Gesprekken met verschillende producenten liepen tot dusver op niets uit, om uiteenlopende redenen. De Vpro-leiding vertelde het tweetal in een gesprek over hun plannen bijvoorbeeld zo’n idee al op de plank te hebben liggen, vertelt Boulangé…. “Tja, of dat echt zo is? Dat horen we namelijk iets te vaak van producenten”, zegt hij ietwat cynisch.
De Haarlemmers besluiten het daarom over een andere boeg te gooien en proberen nu via crowdfunding zelf de benodigde financiën bij elkaar te krijgen. De titel van de documentaire is ’Wat een succes!’, net als ‘Reeds’, ’Dát ben ik dus’ en ‘Waar heb dat nou voor nodig?’ gevleugelde uitdrukkingen van Brouwers. Als Spekko – die Brouwers persoonlijk goed gekend heeft – die woorden op z’n Van Oekels uitspreekt, zou je zweren dat de man zelf tegenover je zit. Spekko is dan ook degene die in de documentaire het commentaar van Dolf Brouwers uit het hiernamaals voor zijn rekening neemt. Via de crowdfundingsite Voordekunst.nl is een voorproefje te zien van wat het tweetal van plan is. Het wordt een documentaire over het leven van Dolf Brouwers, waarbij de nadruk ligt op Sjef van Oekel”, zegt Boulangé, die kompaan Spekko soms wat moet afremmen in zijn enthousiaste verhalen over Dolf Brouwers, omdat het ook de bedoeling is dat de docu een tijdsbeeld geeft van Nederland in de zeventiger jaren.
De Haarlemmers krijgen alle medewerking van de erven Dolf Brouwers en beschikken over zijn complete archief. Interviews met mensen die nauw betrokken zijn geweest bij Brouwers moeten de documentaire gewicht geven. Er is al gesproken met Carla Brouwers (dochter), Clous van Mechelen en de in 2014 overleden Mimi Kok. De laatste hield als Gé Braadslee regelmatig Sjef van Oekel in haar armen.
Doorgaan met interviews draaien in de hoop dat er genoeg fondsen binnengehaald worden om de documentaire te maken is geen optie. “Nee”, zegt Boulangé, “want het kost tijd om dat te doen en mensen zijn misschien ook minder geneigd om mee te werken als nog niet zeker is dat we de documentaire daadwerkelijk kunnen maken.’’ Daarom hopen hij en Spekko dat de crowdfundingactie aanslaat. “Alle beetjes helpen”, zegt Boulangé. “Je kunt al vanaf 10 euro doneren en we hopen dat mensen dat gaan doen. Want als iedereen op elkaar wacht, gebeurt er natuurlijk niets. En’’, zegt hij met nadruk, “als we onverhoopt ons doel – er is 55.000 euro nodig – niet gehaald hebben op 1 januari, dan krijgt iedere donateur via voordekunst.nl gegarandeerd zijn geld terug. Wij krijgen het pas overgemaakt als we ons streefbedrag hebben bereikt, en niet eerder. We kunnen dus niet tussentijds even lekker naar een of andere Costa om de bloemetjes buiten te zetten van wat er op dat moment gedoneerd is’’, lacht hij.
Over de top
Als het lukt gaan ze ’Wat een succes!’ zo snel mogelijk afronden. Wie ze in ieder geval nog iets willen laten zeggen over Dolf Brouwers? ,,Willem-Alexander! Die was enorm fan en heeft Dolf Brouwers in zijn studententijd uitgenodigd om op een feestje van hem te komen”, zegt Spekko. Maar ook Wim T. Schippers en de dames van Luv’, die doorbraken in ’Het is weer zo laat’, ook wel bekend onder de naam Waldolala, waarin Dolf Brouwers als nachtclubeigenaar Waldo van Dungen te zien is, staan op het verlanglijstje om hun zegje te laten doen over die tijd. ,,Maar het gaat niet alleen om die shows, ook om de cultuur eromheen en om anekdotes van achter de schermen.’’ Want mensen als Ko van Dijk, Willeke van Ammelrooy, sopraan Wilma Driessen en Henk van Ulsen deden ook in die shows mee. ,,Dat waren toentertijd grote namen en die zaten er ook in. Die wilden daar graag aan mee doen, juist omdat het allemaal zo over de top was”, zegt Spekko. ,,De meesten kunnen we er niet meer naar vragen, maar sommigen nog wel”, vult Boulangé aan. ,,En daarom hebben we een dus een beetje haast om deze documentaire te maken.’’
Geef als eerste een reactie