Werken na je pensioen roept vaak vragen op. Wat betekent dit voor mijn AOW, mijn positie op het werk, en welke financiële gevolgen heeft het? We hebben de meest gestelde vragen voorgelegd aan onze pensioenspecialisten. Hier zijn de antwoorden op 5 veelvoorkomende vragen over doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd.
1. Ontvang ik nog steeds AOW en pensioen als ik doorwerk?
Ja. Vanaf het moment dat u de AOW-leeftijd bereikt, behoudt u het recht op AOW, zelfs als u blijft werken. Extra verdiend loon wordt niet afgetrokken van uw AOW- of pensioenuitkering. Uw werkgever hoeft geen premies voor de AOW, ziektewet, arbeidsongeschiktheidsverzekering en de werkeloosheidswet meer af te dragen als u doorwerkt na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd biedt dus mogelijkheden, maar wel is het belangrijk om rekening te houden met wat het voor u (fiscaal) betekent.
2. Kan mijn werkgever mij gemakkelijker ontslaan?
Ja. Na de AOW-leeftijd kan uw werkgever u zonder toestemming van een rechter of het UWV ontslaan. De opzegtermijn is slechts 1 maand, en u ontvangt geen transitievergoeding. Werkgevers mogen ook vaker tijdelijke contracten aanbieden. Onthoud dat u wel recht heeft op het minimumloon en vakantietoeslag.
3. Wat als ik ziek word terwijl ik doorwerk?
Hier is een belangrijk verschil. Vóór uw AOW-leeftijd heeft u maximaal 104 weken recht op loon tijdens ziekte. Als doorwerkt na uw AOW-leeftijd heeft u slechts maximaal 13 weken loondoorbetaling bij ziekte. Wel bent u beschermd tegen ontslag gedurende deze periode. De werkgever mag u dus niet ontslaan in deze 13 weken.
4. Raak ik mijn huursubsidie of zorgtoeslag kwijt?
Dat hangt af van uw inkomen. Extra werkzaamheden naast uw AOW (en pensioenuitkering) kunnen invloed hebben op toeslagen en subsidies. Het is verstandig om een berekening te (laten) maken om te zien hoe dit uw financiën beïnvloedt. De website van de Belastingdienst kan u wellicht helpen.
5. Kan ik op dezelfde manier doorwerken?
Dat kan. Als u en uw werkgever het eens zijn, kunt u doorgaan op dezelfde voet. Maar let op: met uw AOW heeft u niet meer dezelfde rechten als voorheen. Een andere mogelijkheid is dat u formeel wordt ontslagen op uw AOW-leeftijd en vervolgens met een nieuw contract en andere arbeidsvoorwaarden weer aan de slag gaat.
Meer informatie
Voor al deze scenario’s is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn. Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft. Dat geldt ook als u al met pensioen bent en besluit om weer te gaan werken. De leeftijd waarop Nederlanders AOW krijgen, gaat in stapjes omhoog. Dat komt omdat we steeds langer leven. Per 1 januari 2024 is de AOW-leeftijd gestegen naar 67 jaar. Bereken uw AOW-leeftijd via onze website.
Eerder of later met pensioen?
Bekijk onze brochure Pensioen op maat voor de mogelijkheden.
Doorwerken! Dat werken na 50.jaar ben ik helemaal zat
Pas pensioen met 67 jaar en drie maanden dit niet 65 jr worden.
Dit land is helemaal doorgeslagen, zijn niet goed wijs, met dank aan de huidige regering.
En wij mijn man en ik zijn er inmiddels ook achter dat als je uurtjes per week wilt werken, je 5 maanden van het jaar staat te werken voor Den Haag!!!
Ik heb mezelf gepensioneerd met 45 jaar. Mezelf geen moment verveeld. Nu (67)woon ik met veel plezier op Kreta. En werk ik kan er uren haar kijken.
Heb geen stratemaker bouwvakker of lopende band werkers of andere zware banen gezien die graag door gaan zie je alleen by luize baantjes nee de echte zware beroepen na40jaarwerken ze stoppen graag 62jaar leeftijd dan lekker genieten van je wel wel verdiende rust
Ik heb mezelf gepensioneerd met 45 jaar. Mezelf geen moment verveeld. Nu (67)woon ik met veel plezier op Kreta. En werk ik kan er uren haar kijken.
Ik ben 82 jaar en vind het heerlijk dat ik nog MAG werken doe het al na mijn pensioen.Alleen de belasting roomt het behoorlijk af en dat is dan weer jammer. Als je het goed berekend verdien je 5 euro netto.dus het moet een hobby zijn
De loondoorbetalingsverplichting bij ziekte is sinds 1 juli 2023 6 weken ipv de hier genoemde 13 weken voor een werkende met AOW.
Dat klopt, doorbetalen bij ziekte van een pensioengerechtigde is sinds 2023 maximaal 6 weken. Ik verbaas me dat hier zo vaak verkeerde informatie over gegeven wordt.
Wat zie jij dan als een luize baantje?
Die knakker op kantoor, die wel de opdrachten binnensleept? Of zorgt dat je elke maand dat zuur verdiende salaris op tyd op je rekening hebt staan?
Geloof my, na 51 jaar zo’n luize baantje, ben ik evengoed toe aan pensioen! Ik ben van mening dat zelfs luize baantjes, zwaar kunnen zyn, niet alleen de fysieke! Hebben wij niet elkaar nodig? Zonder opdrachten geen uitvoering!En ook ik moet wachten tot 67 jaar!