Dit jaar bestaat EenVandaag 25 jaar. Op 4 oktober 1993 presenteert Mireille Bekooij de eerste aflevering, die dan nog op Nederland 2 wordt uitgezonden en daarom 2Vandaag heet. In de maanden en jaren daarna volgen nog tienduizenden reportages, over brandhaarden in het buitenland en misstanden in eigen land. Maar ook wetenschap en cultuur heeft een plek in het gezamenlijke programma van TROS, EO en Veronica. Elke omroep levert zijn eigen presentatoren: zo zien de kijkers Ferdinand Fransen en Antoinette Hertsenberg op TROS-uitzenddagen, André Zwartbol en Joanne Brouwer op EO-dagen en Rick Nieman en Joost Oranje tijdens Veronica-uitzendingen.
Oud-presentatrice Marjan Moolenaar blikt terug op de samenwerking tussen de omroepen: “Als ik terug denk aan de tijd bij 2Vandaag dan zie ik weer hoe bijzonder het was dat er drie omroepen bij elkaar kwamen en samen één programma gingen maken, iedere dag op een vast moment op dezelfde zender. Dat was toen behoorlijk uniek. Zo apart zelfs dat toen ik, vlak voor aanvang, meedeed met collega’s aan het toen populaire programma TROS Triviant, presentatrice Tineke Verburg zei: ik begin met vragen hoe het met TweeVandaag gaat, daarna laat ik even een pauze vallen, want deze uitzending is pas over twee maanden en dan bestaat Twee Vandaag mogelijk al niet meer, dus dan kunnen we dat eruit knippen. Dat was een algemeen gevoel in Hilversum: dit kon toch niet goed gaan!”
KIJK & LEES OOK:
Maar het lukte wèl. Binnen korte tijd weet 2Vandaag een grote vaste kijkersgroep aan zich te binden en nog steeds kijken er elke dag gemiddeld een miljoen mensen naar het programma via tv. Nadat Veronica in 1995 commercieel gaat, werken TROS en EO samen verder, tot in 2004 de EO plaats maakt voor AVRO. Online wordt EenVandaag goed gevolgd en sinds 2014 komt er een dagelijkse radio-uitzending bij op NPO Radio 1.
Eenheid
In 2006 verhuist 2Vandaag naar NPO1, en krijgt het de naam EenVandaag. Behalve voor het net, staat de ‘Een’ ook voor eenheid en verbinding, waarden die AVROTROS in de samenleving wil bewaken en vergroten. En met succes: in de afgelopen 25 jaar krijgt EenVandaag regelmatig een politieke bal aan het rollen, inspanningen die worden bekroond met de journalistieke prijs De Tegel.
Klokkenluiders
EenVandaag heeft ook enkele jaren een apart onderzoeksprogramma Dossier EenVandaag, waarin Jan Born en Sander ’t Sas in dossiers van klokkenluiders duiken. Het strijden voor een rechtvaardigere samenleving is niet altijd zonder risico, ervaren journalisten Jelle Visser en Jan Ponsen, als een oud-nazi hen na een reportage voor de rechter sleept. Even zijn de EenVandaag-journalisten wereldnieuws, een Duitse rechter stelt hen in het gelijk.
Opinie telt
Het EenVandaag Opiniepanel blijkt een goede manier om onrecht en onvrede in de samenleving zichtbaar te krijgen. Inmiddels participeren meer dan 50.000 mensen in dit panel, zij geven wekelijks hun mening over actuele kwesties en worden op die manier gehoord en gezien. Zo maken de journalisten van EenVandaag met hulp van de panelleden regelmatig reportages over misstanden die anders onderbelicht zouden zijn gebleven.
Geef als eerste een reactie