Einde van radiotijdperk Hofstede

Na meer dan vijftig jaar radio maken in Hofstede Oud-Bussem, een voormalige modelboerderij op de grens van Naarden en Bikbergen, is afgelopen vrijdag een einde gekomen aan deze rijke geschiedenis. Sinds 1971 bood de boerderij onderdak aan radiostations zoals Radio Noordzee Internationaal en later aan 100% NL, Slam!, Sublime en Radio Veronica. Het gebouw, waar legendarische dj’s als Jan van Veen en Ferry Maat ooit programma’s opnamen krijgt een andere bestemming.

Het gebouw werd ook bekend door de gezegde Strengholt Holding, dat een een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse muziek- en mediacultuur. Het bedrijf, opgericht in 1928 in Amsterdam door A.J.G. Strengholt, begon als boekenuitgeverij en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een veelzijdige onderneming met onder andere een muziekuitgeverij, platenlabels, multimedia-uitgeverij en een IT-marketingbureau. Een van de meest bekende onderdelen van het concern is de in de jaren zestig opgerichte muziekuitgeverij, platenlabel en mediaproductiebedrijf. Dit deel van Strengholt kwam in de jaren zeventig in de schijnwerpers door de betrokkenheid bij Radio Noordzee en de vermeende rol in de TROS Top 50, die van 1 juni 1978 tot 21 november 1985 op Hilversum 3 werd uitgezonden.

Naast de muzikale geschiedenis, speelde het pand een rol in het MH17-onderzoek, waarbij onderzoekscollectief Bellingcat kantoorruimte kreeg aangeboden. Het pand wordt binnenkort getransformeerd tot kantoren voor investeringsmaatschappij Dasym, waarmee een tijdperk wordt afgesloten.

(foto Ferry Maat bij Hofstede)

14 Comments

    • @ MEBO
      Ja zeker. En Guus Jansen jr werkte daar ook naast zijn activiteiten als dj bij Rafio Luxembiurg in de jaren 60.

  1. Iconisch monumentaal pand, dat zeker.

    Dacht overigens niet dat het latere “legale” Noordzee (periode 1992-2005) hier vandaan kwam, die kwamen uit een villa zon 100 meter bij Radio 538 vandaan, in H’sum dus.

    Noordzee Nationaal en Noordzee Internationaal hadden op Strengholt na, vrijwel niks met elkaar te maken. (en ja, ook het hedendaagse Veronica niet met Veronica 192/539)

    • Radio Noordzee Nationaal kwam wel degelijk vanaf de zolder in dit pand.
      U bent in de war met Radio Nationaal, dat zat in Hilversum in een oude VPRO villa niet ver bij 538 vandaan, iets voorbij het monsterlijke AKN gebouw.

  2. De programma’s van Jan van Veen (en van Ferry Maat en Willem van Kooten) voor Radio Noordzee Internationaal werden aanvankelijk opgenomen in een studio aan de Frans Halslaan in Hilversum. Om de hoek bij het pand waar de programma’s van Radio Veronica werden opgenomen.

  3. Radio Veronica en Slam zitten vanaf nu dus allemaal in dat troosteloze gebouw aan de basisweg met fantastisch en inspirerend uitzicht in het goed bereikbare Amsterdam,… Blij dat ik er niet hoef te werken ik zou met hoofdpijn opgestaan zijn. Doe mij maar dat prachtige gebouw in Naarden! En als het toch allemaal vanuit één media fabriek moet komen, dan maar zoiets als de Bergweg of gewoon ‘good old’ het Media Park.

    • Zoals ik lees moesten ze wel het Pand in Naarden verlaten omdat een andere bestemming krijgt en het is natuurlijk voordeliger voor mediahuis om die radio zenders in je eigen pand hebben in Amsterdam

      • Allemaal begrijpelijk vanuit management maar als radiomaker wil je op die nieuwe locatie toch niet dood gevonden worden? Overigens vandaag van ongeveer alle DJ’s opmerkingen over de ‘fantastische locatie’.
        Zojuist heb ik ook smakelijk moeten lachen om de Instagram reel van Marisa Heutink, als je dacht dat mijn bovenstaande opmerkingen erg waren…. Haha!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*