’Dankjewel Guus’. Met enigszins emotionele stem maakte Joop van de Ende een einde aan de middag, waarin Guus Verstraete centraal stond. Het was een verlate hommage aan de tv-regisseur, die verleden jaar op 3 maart vlak voor zijn zeventigste verjaardag in Blaricum overleed.
De voorbereidingen voor een feestelijk verjaardagsprogramma waren al in volle gang. Bijna een jaar na Verstraetes dood vond gistermiddag de hommage plaats in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, ook in aanwezigheid van zijn vrouw (en musicalster) Simone Kleinsma.
Het was een eerbetoon van familie, vrienden en collega’s uit de theater- en televisiewereld. Talloze van hen waren naar het Mediapark gekomen, onder wie Louis van Gaal, Jan des Bouvrie, Bert van der Veer, Martine Bijl en Berend Boudewijn, Frank Sanders, Jon van Eerd en Koos Postema. De setting in de theaterzaal was bijzonder:
Paul de Leeuw, die al lange tijd goed bevriend was met Guus Verstraete, fungeerde als talkshowhost, zittend aan een ronde tafel met steeds wisselende gasten. Zij vertelden over hun ervaringen met de regisseur van ’De 1,2,3 show’, ’De showbizzquiz’, ’Wedden dat..?’, ’Nationaal Songfestival’ en het John Kraaijkamp Musical Award Gala. Ook maakte Guus programma’s met Paul de Leeuw, zoals ’Papaul’ en werkte Verstraete met de Mounties, Corrie Brokken, clownsduo Bassie en Adriaan, en André van Duin.
De hommage was overwegend vrolijk van toon, er werd soms hartelijk gelachen om ’de koning van de tv-regisseurs’ en om de vele (oude) tv-fragmenten die gistermiddag werden vertoond.
Paul de Leeuw: “Ik zag Waylon vrijdag bij ’The voice’ zitten, met een absurd grote bril op. Guus zou gezegd hebben: ’Wat een kutbril’.’’
Na een reclameblok had Waylon zijn bril afgezet. “Dat móet een daad van Guus geweest zijn”, aldus De Leeuw.
Voor Joop van den Ende was Verstraete zijn steun en toeverlaat. Al sinds begin jaren zeventig werkten de twee samen. “Het kon met Guus niet gek genoeg gaan. Zijn grote kracht was dat hij risico’s durfde te nemen.” Enkele minuten vóór de hommage gisteren van start ging, hoorde Van den Ende in een van de door Verstraete geregisseerde programma’s de regiestem van Guus. “Daar werd ik heel verdrietig van. Ik mis zijn stem nog elke dag.” Guus Verstraete was een bijzonder talent, dat was wel het algemene gevoelen van de mensen – van cameramensen, lichtmensen en alle anderen die in de studio aan het werk zijn – die aanwezig waren bij de hommage. “Hij wist talent eruit te halen. Je kan alleen maar excelleren, als je het talent van een collega weet te gebruiken. Guus wist als geen ander wie kwaliteiten bezat.” Onzekerheden kende hij ook: als Verstraete een filmpje had gemaakt, liet hij dat eerst zien aan zijn vrouw Simone Kleinsma (’ze waren onafscheidelijk’) én aan Joop van den Ende. “Dan was ’ie heel blij als Simone en Joop het mooi vonden.”
Joop van den Ende: “We wilden de televisiewereld veranderen. Zonder Guus was me dat nooit gelukt. Guus was er. Ís er. Nog steeds. Daar ben ik hem erg dankbaar voor.”
Geef als eerste een reactie