Epiloog van een zeezender (1960 – 1974)

Na het politieke doodvonnis van Radio Veronica in juni 1973 zou het station nog ruim een jaar uitzenden. “Maar de fut was er uit”, herinnert zich dj Bart van Leeuwen die bij Veronica kwam werken toen het einde al in zicht was. “Iedereen was meer met zijn eigen toekomst bezig dan met Veronica.”

Luisteraars kregen een andere indruk. Opnieuw werden ze gemobiliseerd, nu om lid te worden van de Veronica Omroep Organisatie. Nu een eigen zender er niet meer inzat vochten Rob Out en zijn mensen voor een plek van deze VOO in het publieke bestel. Hij had van de directie met vooruitziende blik toestemming gekregen een weekblad uit te geven, een beter vehikel op weg naar een omroepstatus was niet denkbaar.

Maar wat moest je denken van die vrijgevochten radiomakers in het Hilversumse bestel? Was er toch niet een toekomst op zee, naar het voorbeeld van Radio Caroline dat was doorgegaan toen Groot-Brittannië medewerking aan zeezenders verbood?

Maar de landrotten in het studiogebouw in Hilversum, waar de programma’s enkele dagen voor uitzending werden opgenomen, waren helemaal niet van die avonturiers, zegt Van Leeuwen. “De meesten hadden een vrouw en kinderen, een huis en een hypotheek. Die wilden geen offers brengen.”

Ongeduld nam toe
Na het einde van Veronica en Noordzee bleven luisteraars niet helemaal verstoken van hits uit zee. Radio Mi Amigo, dat uitzond vanaf het Caroline-schip, ging door en verhuisde zijn opnamestudio’s naar Playa de Aro in Spanje. Het land van dictator Franco had zich niet bij het internationale zeezenderverdrag  aangesloten.

Met de VOO wilde het niet meteen vlotten. Aanvragen voor een omroepstatus stuitten op een nee van KVP-minister Harry van Doorn (CRM). Bij dj Lex Harding, de technici Karel van der Woerd en Ad Bouman en Bart van Leeuwen begon het ongeduld toe te nemen. Ze reisden naar Playo de Aro om met Mi Amigo baas Sylvian Tack over een fusie te praten. Maar de voorwaarden van de Vlaming waren niet aanvaardbaar voor het kwartet uit Nederland. Bovendien, zegt Van Leeuwen, het botste met het streven naar een omroepstatus voor de VOO.

Van Leeuwen voegde zich in navolging van Veronica-presentator Stan Haag uiteindelijk wel bij de dj’s van Mi Amigo in Spanje en maakte ook live-uitzendingen op het gelijknamige schip. “Ik was nog jong en had geen hypotheek.”

Enkele uren zendtijd
Een jaar na het einde van Radio Veronica kreeg de VOO een voet tussen de deur in Hilversum. Minister Van Doorn had toelating tot het bestel tot het laatst tegengehouden, maar na tussenkomst van de Raad van State kreeg de VOO enkele uren zendtijd per week op radio en tv. Het zou hier niet bij blijven, in 1992 werd de VOO de grootste omroep met ruim 1,2 miljoen leden onder wie een miljoen abonnees van Veronica Magazine.

Van Leeuwen noemt het een halve eeuw later de “ultieme wraak” dat de VOO tot de grootste omroep wist uit te groeien. Rob Out, nooit verlegen om grote woorden, had in de eerste tv-uitzending zijn omroep de bijl aan de wortel van het omroepbestel genoemd.

Maar met Veronica ging het twintig jaar later zélf niet goed. De VOO was in 1995 weer uit het bestel gestapt en werd opnieuw commercieel. Het commerciële Veronica kwam bij lange na niet uit de schaduw van zijn vroegere successen: als publieke omroep en als de geliefde zeezender Radio Veronica. 

13 Comments

  1. Het was een domme zet van Bull en Jaap en luide de doodsklok in van Veronica zonder dat men het in de gaten had, misschien hadden ze gelijk Meister en Bolier speelde vals en gingen wel met een Miljoen vandoor en schip.

  2. Wat een heerlijke tijd voor een radio gek.
    Mi Amigo vond ik als manneke van 15, 16 helemaal te gek.
    Als je vandaag de dag stukjes terugluisterd vraag je je af waarom???🥴
    Maar toen klonk het geweldig met alle ruis en gekraak er bij, je wist niet beter

  3. Zoals collega Lex en ik zeker, “we zijn verneukt door de politiek”. En dat werd nog eens bevestigd door Hans Wiegel die ik later eens sprak;”ach meneer Geleick, da’s politiek hé. Zo gaat dat”. En dezelfde politici zijn allemaal op bezoek geweest in de studio. En ze waren onder de indruk. Lees maar met foto’s :https://www.norderney192.nl/historie/h-1973.html

  4. Spanje had geen anti zeezenderwet want legale commerciele omroep.

    Leuk juridisch vraagje, Nederlanders zijn strafbaar als ze meewerken aan een zeezender, maar de Antillen hebben geen anti zeezenderwet. Alle Antillianen hebben een Nederlands paspoort.
    Zijn ze strafbaar?

      • Saba en St Eustatius zijn sinds 2010 ook bijzondere gemeenten binnen Het Koninkrijk, maar welke zeezenders hadden, of hebben dan de Nederlandse Antillen?

      • Zou kunnen,
        Maar het was meer uit de gedachte van 1974.
        Toen was het nog 1 land, Nederlandse Antillen.
        Als Veronica medewerkers daar toen gingen wonen hadden ze dan door kunnen gaan, het maakt niet uit waar het zendschip ligt, zolang het maar Internationale wateren is.
        (Het is allemaal maar fantasy en achteraf)

        • Bedoel je dat ze met een zeezender op de Antillen verder hadden kunnen gaan, moet dan wel een mega-super-zender zijn om hier een beetje fatsoenlijk te ontvangen. En als ’t voor ’t uitzendschip hier zou zijn, ook de logistieke medewerkers waren strafbaar. Hoe stel je die fantasy verder voor?

  5. Wat mooi toch dat die mooie radioperiode nog leeft bij mensen..En in die periode is toch ook de basis gelegd voor het ” latere radiomaken”…Hopelijk wordt het dit jaar extea goed herdacht!

1 Trackback / Pingback

  1. Radio Veronica veroorzaakte zelf einde aan voordeel van de twijfel - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*