EU stelt besluit over controversiële auteursrechtrichtlijn uit

Binnen het Europees parlement kon geen akkoord worden bereikt, omdat de deelnemers het niet eens waren over een aantal kwesties, waaronder het controversiële artikel 13.

Met Artikel 13 worden internetbedrijven zoals Facebook, Twitter en YouTube gedwongen te betalen voor het werk van kunstenaars en journalisten dat op hun sites door gebruikers wordt gepubliceerd en filtersystemen te gebruiken om auteursrechtelijk beschermde inhoud zonder toestemming te blokkeren.

Artikel 13 is een belangrijk thema geweest in het lobbywerk van internetreuzen, zoals Google en YouTube. Zij beweren dat onder deze nieuwe regels “platforms inclusief YouTube gedwongen zouden worden om het overgrote deel van de uploads uit Europa en meningen in Europa voor inhoud geüpload te blokkeren door de onzekerheid en complexiteit van auteursrechtelijke eigendom “.

Diverse Europese broadcasters en andere rechthebbenden hebben de YouTube-campagne veroordeeld. Enkele toonaangevende Franse tv-zenders noemden het een ‘massale en ongekende campagne van desinformatie’, waarbij Google en YouTube ‘wederom een ​grens overgingen bij het misbruiken van hun dominante positie’.

Jurisch expert Menno Weij schreef vorige week een Spreekbuis.nl-blog over Artikel 13 en uploadfilters. Deze is hier te lezen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*