De jury van de Philip Bloemendal Prijs heeft twee nieuwe leden. Radio en televisie presentatrice Evelien de Bruijn en NOS presentator Winfried Baijens zullen mede bepalen wie het jonge journalistieke presentatietalent in de media van 2020 wordt. Op 10 december 2020 wordt de tweejaarlijkse prijs voor de tiende keer uitgereikt bij Beeld en Geluid. Tot en met 9 oktober kan jong, journalistiek presentatietalent zich opgeven of worden voorgedragen.
Nieuwe leden vakjury
Evelien de Bruijn startte haar carrière bij 3FM. Vervolgens werkte ze bij RTVUtrecht en Hart van Nederland. Als nieuwslezer is ze elke ochtend te horen bij ‘Ekdom in de Morgen’. Onlangs maakte ze de podcast ‘Uit de podcast’ over de coming out van haar zoon en Bekende Nederlanders.
Winfried Baijens is journalist en presentator van het NOS Journaal en iedere zaterdag van het NOS Radio 1 Journaal. Daarnaast maakt hij voor de NOS de YouTube serie Achter de Headlines. Winfried startte zijn carrière bij NOVA waar hij vier jaar werkzaam was voor zijn overstap naar de NOS. Later was hij te horen en zien bij BNN, gevolgd door de NTR.
De volledige jury voor de Philip Bloemendal Prijs 2020 bestaat uit Jan Westerhof (voorzitter), Antoin Peeters, Saskia Houttuin, Eva Cleven, Winfried Baijens, en Evelien de Bruijn.
Stimuleringsprijs
De Stichting Philip Bloemendal Fonds stelt zich met de tweejaarlijkse stimuleringsprijs het doorgeven van kwaliteitsbesef aan nieuwe generaties journalistieke presentatoren ten doel. De aangemelde talenten worden door de vakjury onder andere beoordeeld op het zorgvuldig en doelmatig gebruik van de Nederlandse taal, hun stem, spraak, formulering en aspecten van persoonlijke presentatie.
Oud-winnaars
Eerdere winnaars zijn Brecht van Hulten (2002), Lucella Carasso (2004), Wouter Zwart (2006), Sofie van den Enk, (2008), Ajouad el-Miloudi (2010), Luuk Ikink (2012), Arman Avsaroglu (2014), Eva Cleven (2016) en Saskia Houttuin (2018).
Talent aanmelden
Tot en met 9 oktober kan jong, journalistiek presentatietalent zich opgeven of worden voorgedragen. Meer informatie, voordragen of aanmelden: www.bloemendal.info
Misschien kan iemand Winfried nog even uitleggen hoe je het Gelderse plaatsje Huissen uitspreekt : Huussen dus.
Ik erger mij dagelijks aan de uitspraak van plaats namen. En ook verkeerde klemtonen.
Maar ja, aardrijkskunde en taal zijn geloof ik geen vak meer hé.
Juul, jij ergert je echt overal aan. Wat is je probleem?
@ Boris.
Vroeger liep ik de studio in en confronteerde ik de mensen met hun “vergissing”.
Maar da’s verleden tijd.
En een probleem heb ik niet. Ik ben nogal kritisch, mag toch wel ?
En daar stoor jij je dan weer aan…………………………….
Ik heb 1 keer iets gedaan in een uitzending wat misschien niet zo aardig was bij een ANWB file lezeres.
Dat was bij Omroep Gelderland, die van een nogal een groot deel van het land verkeersinformatie doorgaf.
Zij had het over Charles Lois, bij Rotterdam.
Ik zei toen dat ze, voordat ze straks helemaal af ging bij Radio Rijnmond, dat toch even moest corrigeren in Sjaarloos.
En accentjes he, Caracas blijft moeilijk (op de 2e lettergreep)
Sportjongens kunnen nog steeds niet Jesus of Jose uitspreken. Is ook lastig Ghesoes, Ghose. Dus tussen een G en H in.
Maar getroost, in Engeland kunnen ze bijna niets buitenlands goed uitspreken, soms moet ik even nadenken om te ontdekken dat ze een Nederlandse naam als Leiden of Nijmegen bedoelen.
Maar wij ook met die gekke ei en ij.
Het is een verschrikking om naar Winfried Bayens te moeten luisteren.
Hij praat te snel en om dat te verbloemen leest hij woorden in plaats van zinnen. Van interpunctie heeft hij blijkbaar nooit gehoord. Als een zin voltooid is, moet je dat ook laten horen in de intonatie. Hij leest dan een komma in plaats van een punt.
Worden nieuwslezers niet meer gescreend?