Event dinsdag 18 maart: De toekomst van de publieke omroep

Op dinsdag 18 maart 2025 geeft Ton Verlind zijn kijk op de Toekomst van de publieke omroep in het Brinkhuis in Laren met als gast Arjan Lock (Directeur EO/voorzitter van het College van Omroepen) in samenwerking met vakmedia-platform Spreekbuis.nl

Dossier: De toekomst van de publieke omroep

Journalist Ton Verlind is een volger van de ontwikkelingen binnen de publieke omroep, door de toenemende invloed van Den haag door sommigen ook omschreven als ‘staatsomroep’. Voor het mediaplatform Spreekbuis.nl stelde hij bij gelegenheid van de komst van het nieuwe kabinet het ‘Dossier De Toekomst van de Publieke Omroep’ samen, een samenvatting van columns en interviews, bedoeld om een bijdrage te leveren aan de discussie over de toekomst van het bestel en de nieuwe minister van mediazaken bij te praten.

Strategie publieke omroep loopt achter op de feiten

Zo’n negenhonderduizend euro gaf de NPO volgens het financiële jaarverslag uit aan strategieontwikkeling. Echt trots zijn ze bij de publieken niet op het resultaat want informatie over die nieuwe roadmap-naar-de -toekomst komt maar mondjesmaat naar buiten. Je zou verwachten dat, als je na maanden heimelijk vergaderen in werkgroepen de gouden graal hebt ontdekt, je de resultaten van al dat denkwerk van de daken zou schreeuwen.

Spreekbuis

Spreekbuis volgde de afgelopen maanden de discussie over de leiderschapscultuur binnen de publieke omroep en de toekomst van het bestel op de voet. Met columns en interviews met direct betrokkenen, medewerkers en onafhankelijke deskundigen.

Daaruit ontstaat een veelzijdig beeld. De publieke omroep is van onschatbare waarde voor het functioneren van de democratie, maar lijdt ook aan erosie. Onvoldoende samenwerking, tegengestelde belangen, onduidelijk leiderschap, kritiek op het creatieve klimaat, weinig l directe betrokkenheid van medewerkers bij het l ontwikkelen van een strategie. In dit dossier worden l verschillende observaties en interviews gebundeld met het doel een bijdrage te leveren aan de discussie over de toekomst van dit omroepbestel dat wereldwijd nog steeds als uniek kan worden beschouwd.

Arjan Lock

Arjan Lock (Apeldoorn, 22 juni 1971) is een Nederlandse programmamaker en bestuurder binnen de publieke omroep. Hij werd in 2008 benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van de Evangelische Omroep (EO). In 2018 werd hij voorzitter van het College van Omroepen, het belangrijkste adviesorgaan binnen de Nederlandse publieke omroep.

Over Ton Verlind

Ton Verlind (Etten-Leur, 1 januari 1950) is, voormalig verslaggever, presentator, eindredacteur van Brandpunt, hoofd informatieve programma’s en mediadirecteur van de KRO.

Verlind begon in de jaren zeventig als journalist bij dagblad De Stem in Breda. In 1974 werd hij radioverslaggever bij de Tros. In 1979 stapte hij over naar de televisie en werd verslaggever bij de actualiteitenrubriek Brandpunt van de KRO, tevens presentator en vanaf 1984 eindredacteur. Ook presenteerde hij samen met Tetske van Ossewaarde het economische programma Brandpunt in de markt.

In 1995 werd hij aangesteld als mediadirecteur van de KRO. In 2007 veranderde bij de KRO de bestuursstructuur, waarna hij voor zichzelf geen rol meer zag weggelegd en hij besloot een andere weg in te slaan, terug naar zijn eerste liefde de journalistiek. Ton Verlind publiceert over maatschappelijke ontwikkelingen en de rol die de media daarin spelen. In juli 2021 schreef hij het boek Een schitterende slangenkuil een blik achter de schermen van zijn 50-jarige journalistieke carrière.

Daarin is hij kritisch op het functioneren van de media. ‘De werkelijkheid van alledag, zoals ik haar ken uit mijn eigen omgeving, is heel anders dan de politieke werkelijkheid en het beeld dat de televisie en de media schetsen. Die realiteiten zijn in de loop van de tijd steeds verder uit elkaar gaan lopen.

Dat brengt de samenleving in verwarring, en zij heeft het nieuwe houvast nog niet gevonden. Dat mag mijn vak, de journalistiek, zich aanrekenen: te veel gericht op de problemen en het spektakel, te weinig op de oplossingen.”

Spreekbuis: De Toekomst van de Publieke Omroep
Plaats: Brinkhuis Laren
Datum: dinsdag 18 maart 2025
Tijd: 19:30 uur
Kosten: € 10

Link

25 Comments

  1. Toekomst publieke omroep? Je kan je tijd maar 1 x uitgeven. Op de publieke omroep wordt het in mijn geval minder (en velen met mij)
    Via X zit ik op de eerste rang bij de grote conflicten die nu spelen. Zelfs kritische (zelfs veroordelend) geluid vind ik op X. Wat een wrede beelden kom ik tegen. Blij dat ik daar niet ben.

    Hier een voorbeeld van een democratisch eu land

    https://x.com/SuppressedNws/status/1846504760595399034

  2. Het antwoord op de meeste vragen kun je vinden in de columns die ik erover schreef en de interviews die ik maakte. Zou je van de juistheid van de allerlaatste opmerking het bewijs willen leveren door te verwijzen naar een publicatie of een citaat van iemand die deze stelling van jou onderbouwt? Mocht dat niet lukken zou je dan terug willen komen op je bewering?

  3. Een publieke omroep/mediaorganisatie zal altijd nodig zijn in een democratie. Onze verzuilde omroep had allang moeten plaatsmaken voor één organisatie die ten doel heeft om onafhankelijk nieuws te brengen en geen programma’s uit te zenden en (sport)rechten te werven waar de markt verstoord wordt. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.

    • Dit is idd de richting voor de NPO. Begin alvast met meer samenwerking, waarom heeft de NPO dagelijks maar liefst drie verschillende talkshows en naast de journaals nog drie actualiteiten/achtergrondprogramma’s? Waarom maar liefst vier verschillende consumentenrubrieken? Waarom is radio 1 zo’n lappendeken? Er is veel moois te zien bij de NPO maar dit zijn vragen die de omroepen telkens voor zich uitschuiven.

      • Dat draagt bij aan de diversiteit. (Ik realiseer mij dat ik na dit woord al ruim de helft van de Spreekbuislezers kwijt ben) Elk programma brengt weer een eigen perspectief. En dat geldt zeker voor actualiteiten- en achtergrondprogramma’s. Als alles moet worden samengevoegd dan hebben we straks een handjevol programma’s gericht op de ‘normale Nederlander’ waar niemand zich echt in kan vinden, en dat voor niemand echt interessant is. Datzelfde heb ik de laatste jaren met Radio1 zien gebeuren, niet alleen ’s avonds maar ook zeker overdag. Geef mij alsjeblieft juist meer van die bijzondere programma’s.

        • Elk programma brengt een eigen perspectief?! Laat me niet lachen, het perspectief vanuit ultra linkse hoek met name zul je bedoelen, welke talkshow of actualiteitenrubriek er ook wordt uitgezonden met daarbij de nodige indoctrinatie.

        • Totale onzin die eigen perspectieven. Het zou zo moeten zijn met ons omroepbestel maar dat is niet zo. Het is een achterhaald systeem. Mensen kijken en denken helemaal niet op die manier. Het is een overblijfsel uit de verzuiling. Iets wat Nederland allang niet meer is op die manier. Waarom het nog steeds bestaat is omdat iedereen zijn eigen omroepclubje maar blijft verdedigen. Jan Slagter voorop.

          Ja zit werkelijk overal en dat begint echt vervelend te worden. Jaren geleden leek het er op dat hij echt voor de belangen van de publieke omroep op kwam. Dat hij de structuur het leiderschap anders wil. Dat moet ook en dat wil hij ook maar langzaam wordt duidelijk dat het hem alleen om MAX gaat en niets meer. Dit doen de andere omroepen ook en de NPO als organisatie vindt zichzelf belangrijkste en heeft het meeste macht.

          Beide moeten gewoon weg. De NPO als organisatie moet buitenspel gezet worden en de aparte omroep clubjes moeten opgeheven worden als publieke omroep. Ze kunnen als vereniging blijven bestaan als ze zelf willen. Er zijn nog tal van andere manieren om mensen/leden te bereiken. Dat hoeft niet perse via de publieke kanalen.

          Een onafhankelijke nieuwe commissie/organisatie moet gewoon een nieuwe publieke omroep opzetten buiten het huidige bestel. Naar Duits, BBC of VRT/Australisch model.

    • @André Helemaal mee eens!

      @Remi Een eigen perspectief? Ja, zo zou het moeten zijn. Dit is al heel lang niet het geval. We kunnen gewoon naar het VRT model. Dat functioneert prima en de meeste Belgen herkennen zich er in. Zou een hoop geld besparen en er zou een hoop geld overblijven voor een betere programmering die aansluit op de juiste doelgroep op de juiste plek bedienen.

  4. Zolang een NTR mediadirecteur vertrekt met een bedrag van ca. 200.000 euro en er een managementlaag bij de P.O. zit die bij elkaar miljoenen kosten, kan er wat mij betreft niet genoeg bezuinigd worden op de P.O.
    En wat betreft programmering. Al die gasten die in het buitenland mooie reportages maken voor een handje vol kijkers.
    Volgende maand verkiezingen in ons buurland Duitsland. Geen enkel item tot nu toe gezien. Gaat alleen maar over Gaza en Trump.
    Zeer veelzijdig die P.O.

  5. Ik had liever een event gezien over de toekomst van de hele, dus alle omroep.
    Alleen Publiek is maar een deel van het verhaal.

    Wat willen we met Commercielen Omroep.
    Zoals het nu is waarbij een idioot een landelijk FM net kan verwerven en er alleen maar rommel op uitzend waar niemand naar luistert. Dat is zoiets als het 5e elftal van FC Schubbekutsveen laten spelen in de Arena of de Kuip.

    Wat is de verhouding tussen PO en CO?
    Moet de PO proberen de CO te beconcureren zoals Nu of moet ze meer aanvullend werken.
    Waarom brengt de PO populaire muziekprogrammas als R2, 3 en 5 die ook door de CO worden verzorgd. Doet de PO dat nu echt zoveel beter met dezelfde inwisselbare dj s?
    Moeten er Nu echt prijs opdrijvend geveild worden bij de FM frequenties waardoor er alleen maar hetzelfde 20-49 aanbod is terwijl juist ouderen meer naar de radio luisteren?

    En zo zijn er nog veel meer punter, ik heb met opzet Nu eens radio voorbeelden gegeven ipv TV.

  6. Uit het journaal van vandaag als het gaat om de allerdaagse werkelijkheid.
    Bedacht werd in Den Haag; openbaar busvervoer moet elektrisch. Maar het stroomnet is vol. Een busmaatschappij in Lelystad gebruikt een ongebruikt vliegveld. (Dat opzich is al een blunder he? De gang van zaken rond Lelystad airport. Vvd lobby heeft het erdoor gedrukt en nu is het “ongebruikt “)
    Maar goed. De busmaatschappij heeft er nu laadpalen. Andere provincies kunnen dat niet en zelfs Friesland besteld nieuwe diesel bussen.
    Dat had Den Haag kunnen voorspellen toch?

    Volgens mij geeft het journaal prima weer wat de dilemma’s zijn als het gaat om idealen verwezenlijken.

    • Jammer was wel dat het Journaal niet vertelde hoe lang de busmaatschappijen wisten van de Haagse plannen en of ze daar geld voor hebben gehad.

      Stel ik moet over 3 jaar een warmte pomp. Ik krijg daar subsidie voor dan moet ik niet over 3 jaar klagen dat het stroomnet vol is.

      Dat kon eerder…

  7. Goed idee en veel sterkte Tom want als het goed is krijg je het druk. Ben je de enige moderator of komen er nog andere talenten om vragen en ideeën te spuien?
    Probleem: management zit er voor zichzelf want beschermd en hoeven zoals in een commercieel bedrijf geen succes als winst te maken en creëren. Creëren is als een probleem. Programmamakers, ik kan het woord niet meer horen zitten er voor zichzelf bescherm door de voor zichzelf zittende beschermde managers en zij ventileren hun particuliere mening over Israël,klimaatverbetering,politiek coalitie en hun wetgeving. Vormen coalities met de politieke partijen en de msm zijn slecht opgevoed,ongemanierd en hondsbrutaal. Kijk naar café Kockelmann op de npo,naar Renze bij rtl die bijna zijn omvervallen zover hellen ze over naar links, kijk naar Buitenhof idem qua vallen als rtl,kijk naar WNL op zondag dat wort gemodereerd door een robot met de verkeerde batterijen maar wel cda top en vvd top.kijk naar ON dat er bijna uitgeflikkert werd omdat ze dingen zeiden waar Peter Kuypers kro en jan Slachter Max en dat brutale mannetje Huisjes van wij gaan het publieke bestel opschudden WNL ja die wat problemen mee hebben en hadden . Wat zij deden was journalistiek een mening ventileren maaaaaaaaaaaaar dat kan zo maar niet? Dat moet wel eerst door de censuurbank van npo/kroncrv/max/wnl. De enige die hier standvastig tegen heeft opgetreden met de juiste beslissing is van D66 nogwel staatssecretaris,ja die!
    Ik heb begrepen dat verscheidene omroepmedewerkers X hebben verlaten en dat die meteen in een ruk door de abonnementen hebben opgezegd van de Telegraaf,Volkskrant,NRC want in die kranten dingen staan waar zij het niet mee eens zijn en dat betekent dat het dus niet klopt en dat dat dus misinformation en desinformatie is en willen op die manier de consument de kijker dus beschermen want dat kan die kijker consument namelijk niet zelf. Die zijn allemaal technisch geschoold en zij, deze talenten in Hilversum en Amsterdam allemaal universitair. Over paternalistische klootzakken gesproken. Ik wens je veel sterkte Tom en heb veel respect voor je volhardendheid om van die rotzooi in Hilversum nog wat te maken want een goed publiek bestel is goed voor onze samenleving want democratie dat woord kan ik ook niet meer horen. Voor de reaguurders ik kan veel woorden niet meer horen. Onbetamelijkheid, slecht opgevoed en ongemanierd gedrag zie de grensoverschrijdende gesodemieter maaaaaaaar geen namen hè is een groot probleem Tom binnen Hilversum en dat heb je met een uitgebalanceerd goed idee niet maar zo weg dat duurt nl een generatie! Ik sta achter je,nou niet helemaal maar genoeg voor wat het waard is.

  8. Vergeten, over integriteit gesproken bij de verslaggevers en zichzelf noemende journalisten en dan vooral het gebrek daaraan. Belangrijkste vergeten.
    Trouwens Tom het is geen technisch probleem dat ze in Hilversum hebben maar de bemanning/vrouwing binair of non binair,lhbtix what the fuck ever. Z generatie millanials de hele vlikkerse bende. Oh ja witte mensen,zwarte mensen,gele mensen of mag je dat niet meer zeggen? Anti fossiel anti vliegen anti bewegen want co2 uitademen anti plastic want hun vrouwen als het mannen zijn dragen een inlegkruisje gemaakt van vlas en hun oma een incontinentieluier vermaakt van onbespoten gemaaid gras. Oh ja Trump is hitler en de democratie wordt 20 januari afgeschaft en musk krijgt 480$miljard cadeau van trump en dat wordt allemaal vanuit Washington verslagen door de zeer betrouwbare Rudy Bouma en die mevrouw op wiens naam ik even niet kan komen want de kijker is technisch geschoold dus ze moeten het doen met Rudy en mevrouw de Vries naar ik meen.
    Oh ja de hart Catheteritie van een van de directeuren van een omroep wordt met een recycled papieren rietje gedaan.
    Dat u maar even weet dat we op de goede weg zijn. Gelukkig blijft het dopje op de waterfles van de chirurg aan het flesje vastzitten geregeld door een club met vele leden binnen Hilversum nl GroenLinks. Jezus wat een rotzooi!

  9. Ja het is off topic. Het was een onderwerp bij het journaal waar ik van denk, Nederland zit vol met dit soort kloven tussen den haag en de maatschappij.

  10. Na een aantal reacties te hebben gelezen hier, en mij zorgen te hebben gemaakt over de geestelijke gezondheid van een aantal mensen, kan ik alleen maar denken aan de wijze woorden van Hennie Vrienten. “Er zit een knop op je TV. Die helpt je zo uit de puree.” Dat geldt trouwens ook voor de consumenten van “social” media platforms . Trek die stekker eruit voor je gek wordt.

  11. On Topic:
    De publieke omroep moet terug naar de basis. In de loop der tijd zijn de omroepen naar elkaar toegegroeid en zijn gaan samenwerken, mede gestimuleerd door de opkomst van de commerciële zenders. En dat bleek succesvol! Helaas met als resultaat dat alles steeds oppervlakkiger is geworden en je soms pas weet naar welke omroep je luistert of kijkt als de aftiteling komt. Laat ze maar stoppen met al die zendercoordinatie en terug gaan naar de omroep eilandjes en de verticale programmering. Laat de Vara weer een rooie haan zijn. De KRO weer de Paus uitzenden enzovoort. Niet meer proberen zo neutraal mogelijk over te komen maar duidelijkheid over je standpunt. wees herkenbaar. En voor wat betreft de commerciële zenders: Er zijn er teveel en er is sprake van dreigend monopolisme . Een paar grote spelers die de zenders aan het opkopen zijn. Het wordt tijd om frequenties in te leveren. Misschien moeten we terug naar minder landelijke netten en meer ruimte voor lokale zenders die dan geen gekoppeld sindicaatprogrammas mogen.uitzenden. Ik voel wel wat voor een verbod op geautomatiseerde radio. Live uitzenden als plicht. Zodat er weer eens leven in de brouwerij komt.

    • En dan over anderen mensen zeggen dat ze gek worden.
      Ik ben helemaal voor je plan, als jij weet hoe we in 1960 komen ga ik mee.

  12. Toekomst van de Nederlandse Omroep?
    Die wordt steeds minder en minder en tenslotte blijft alleen omroep Max over met oude meuk voor mensen die van nostalgie houden.
    Ik lees vandaag dat er een Top40 tv zender komt, uit nostalgie omdat MTV en TMF er niet meer zijn.
    En voor nog oudere generatie onder ons, op de middengolf gaan mensen nu legaal uitzenden op de 1566 kHz, beter bekend als 192 meter. Stof de oude Veronica jingles maar af.
    Nostalgie is leuk maar de media trein rijdt gewoon door en als dat té snel gaat, dan stap je uit, maar ga niet zitten klagen dat het vroeger beter was. Want als het vroeger beter was dan moet je nu direct je nieuwe smartphone wegleggen.

7 Trackbacks / Pingbacks

  1. Download hier gratis het dossier 'De toekomst van de publieke omroep' - Spreekbuis.nl
  2. Blog Ton Verlind: 'Het bestel heeft zich ontwikkeld tot een netwerkorganisatie met teveel verstrengelde belangen' - Spreekbuis.nl
  3. Ton Verlind: 'Als Frederieke weg moet, dan Tjibbe ook' - Spreekbuis.nl
  4. NPO-positie Frederieke Leeflang is momenteel niet op te volgen - Spreekbuis.nl
  5. Jan Slagter ook kritisch op Raad van Toezicht NPO - Spreekbuis.nl
  6. Kamerlid Mohandis (GroenLinks-PvdA) stelt kamervragen over misstanden bij NPO - Spreekbuis.nl
  7. Oud-omroepbaas Joop Daalmeijer: omroepen hebben zichzelf overleefd - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*