FC Klap komt met biografie over Harry de Winter

Televisieproducent en presentator Harry de Winter overleed op 7 maart op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van asbestkanker. Edwin Gitsels, biograaf en eindredacteur van Harry’s programma Wintertijd, schreef een openhartig boek over het leven en werk van deze kleurrijke mediapersoonlijkheid. De biografie ‘Harry de Winter: Lang verhaal kort’ wordt uitgegeven door FC Klap en verschijnt op 25 september.
 
Harry de Winter (Oss, 1949) richtte in 1977 één van de eerste onafhankelijke televisieproductiebedrijven op, IDTV. Zeventien jaar en tientallen succesprogramma’s later (zoals Je Ziet Maar!, TROS Triviant, 12 Steden 13 Ongelukken, Lingo, Boggle, De Uitdaging, Pleidooi en Oud Geld) verkocht hij de helft van de aandelen aan de Britse mediaonderneming Chrysalis en werd tot zijn eigen verbazing multimiljonair. ‘Ik voelde me als een boer bij wie olie op het land is gevonden. Ik had werkelijk geen idee dat mijn bedrijf zoveel waard was.’
 
Nadat de andere helft door uitgeverij VNU werd overgenomen, verliet De Winter IDTV en stortte hij zich in allerlei avonturen, zoals een eigen muzikale talkshow Wintertijd, een theaterproductiebedrijf Winterspelen (samen met zijn partner actrice Yvonne van den Hurk) en 40Up, dansfeesten voor veertigplussers door het hele land. Ook richtte hij samen met Anneke Mouthaan Een Ander Joods Geluid op, een stichting waarmee hij hoopte ‘het publieke debat en de kritische meningsvorming rond Israël te bevorderen.’ In 2011 begon hij zijn tweede televisieproductiebedrijf Sarphati Media. De laatste jaren van zijn leven keerde hij terug bij zijn jeugdliefde de beeldende kunst en maakte hij diorama’s, driedimensionale tableaux-vivants, waarmee hij exposeerde in o.a. Amsterdam en Miami.  
 
Biograaf Edwin Gitsels interviewde een kleine vijftig mensen uit Harry’s directe omgeving: zijn partner Yvonne van den Hurk, zijn ex-vrouw Hannah Drees, zijn kinderen Gila en Daan, zijn broer Micha, tal van vrienden zoals Robert ten Brink, Angela Groothuizen en boezemvriend Roel van den Ende, en vele voormalige medewerkers en zakenpartners. Harry de Winter zelf liet zich zestien keer uitgebreid bevragen door Gitsels en stelde zijn zeer uitgebreide archief volledig beschikbaar. ‘Hij was een open boek,’ aldus de auteur. “‘Jij weet inmiddels meer over mij dan ik zelf,” zei hij op het eind.’

Het resultaat is een persoonlijk, openhartig en eclectisch portret van een man die door velen zeer geliefd was, maar ook veel bekritiseerd werd. Niet zelden kwamen de liefde en de boosheid van dezelfde mensen. In deze biografie geven zij uiting aan beide zijden van de medaille.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*