Flypack: de lean and mean mobiele regieset voor de dance-wereld en meer

Klein, makkelijk uit te breiden, flexibel inzetbaar en zuinig: dat zijn de compacte en complete mobiele regiesets Flypack 1 en 2 van NEP. Het Hilversumse mediatechnologiebedrijf boort er een nieuwe markt mee aan, die van de dancefestivals. En daar zal het niet bij blijven.

Op een gortdroog zonovergoten veld bij recreatiegebied Rhederlaag Lathum is Dreamfields neergestreken, een festival voor dance-liefhebbers. Achter het grote podium, half verborgen onder de steigers staan drie partytenten en een portocabin, die de complete uitrusting bevatten van de ploeg van NEP die het evenement registreert. Je zou een grote regiewagen verwachten, maar die is er niet. Alain Dikken, Solutions Consultant bij NEP: “Daar zou hier geen ruimte voor zijn. Mensen zeggen wel eens: hoe kan dat nou, er is op zo’n groot terrein toch altijd wel een plek voor zo’n wagen? Maar dat is niet altijd zo. Er zijn locaties waar een wagen echt niet past.”

In zo’n geval biedt de Flypack-set uitkomst: de racks met apparatuur staan in een partytent, de desks voor beeld en geluid passen in een portocabin. “In de portocabin zijn werkplekken voor drie tot vijf mensen”, zegt Dikken, de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de Flypack 2. “We kunnen met maximaal 20 camera’s werken, dat is doorgaans meer dan genoeg. Het is een zelfstandige unit, zonder verbinding met ons Centralized Production Platform op het Media Park in Hilversum, waar je alles mee kunt doen: schakelen, shaden, streamen enzovoort. De set is ook makkelijk op te schalen. In de portocabin staan alleen de desks, dus je hebt geen last van herrie en hitte als je hier werkt. Multikabels verbinden de set met een server-rack in de partytent.”

Settechnicus Thomas Erdmann werkt graag met de nieuwe mobiele regieset. “Het is een Zwitsers zakmes: klein, maar je hebt alles bij de hand. Je hebt dezelfde middelen als met een grote wagen. Het opbouwen van de set gaat heel relaxed, over alles is heel goed nagedacht. Ik merk dat ik minder voorbereidingstijd nodig heb. De set klap je open, je legt kabels en klaar. Het is heel logisch opgebouwd, wat ook als voordeel heeft dat je problemen snel kunt oplossen.”

Dikken wijst op de milieuvoordelen van de mobiele regieset. “Je hebt veel minder vervoer nodig, het stroomverbruik is verder laag: de set werkt op 6 ampère. Er is geen aansluiting nodig op een apart aggregaat of krachtstroom. De Flypack is lean and mean. De voetafdruk van een grote regiewagen is drie keer zo groot.” Erdmann benadrukt nog een andere kant: “We werken met een pool van technici met deze set. Dat is leuk, want daardoor leer je veel over elkaars vakgebied en krijg je een soort combifunctie.”

Samen met de klant
Het nadenken over de Flypack-set heeft NEP niet alleen gedaan, maar samen met opdrachtgevers, vertelt Dikken. “We hebben veel gepraat met regisseurs en festivalproducenten en samen met hen de sets ontwikkeld en getest, want we wilden niet iets maken waar de klant niet op zit te wachten. En dat is gelukt, er is veel vraag naar deze set.” Erdmann: “Klanten willen dat je met ze meedenkt. Ze willen niet een boodschappenlijstje afwerken, zo van: lever ons zoveel camera’s et cetera. Ze willen een oplossing: we hebben een evenement, dit is het budget en hoe kunnen jullie een registratie maken?”

Die registratie moet, als het om de dance-wereld gaat, in UHD-beeldkwaliteit. Dikken: “Ze willen hun event zo mooi mogelijk in beeld hebben. UHD is echt een vereiste hierbij, in tegenstelling tot de broadcastmarkt. Dit is het startschot voor een volledige UHD-workflow. De dance-wereld is voor ons een interessante nieuwe markt, met budgetten die soms groter zijn dan die van tv-programma’s. Het is een markt die groeit en waarin we dingen kunnen uitproberen. Zo kunnen we veel kennis en ervaring opdoen, die ook in de broadcastmarkt kan worden toegepast. Op deze manier kunnen we experimenteren, zonder dat er een uitzending in gevaar kan komen. Belangrijk, want in innovatie willen we voorop blijven lopen.”

De dance-markt mag groeien, het is niet de enige plek waar de mobiele regieset kan worden benut. Dikken: “Je kunt er ook televisie mee maken bijvoorbeeld, alle features daarvoor zijn in de set aanwezig. Een regiewagen is niet overal neer te zetten, je moet er vergunningen voor aanvragen. Dan kan dit een oplossing zijn.” “We hebben de set ook al eens voor tv gebruikt”, vult Erdmann aan. “Dat was voor Na het Nieuws van BNNVARA op NPO 1 Extra. Dat kwam vanuit Tivoli Vredenburg. De Flypack is een oplossing in veel situaties, waarin een wagen onhaalbaar is of waar geen connectiviteit is met ons Centralized Production Platform.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*