Het kabinet heeft in het Regeerakkoord de doelstelling om concurrentie op arbeidsvoorwaarden en schijnopdrachtgeverschap te bestrijden. Maar de maatregelen die het kabinet wil nemen, schieten volgens de bonden daarin ernstig tekort.
De FNV en NVJ willen dat het kabinet stevigere maatregelen neemt voor een gelijke beloning bij gelijk werk, met gelijke kosten (inclusief pensioen) voor de werkgever, volgens de cao die in de bedrijfstak of het betreffende bedrijf van toepassing is.
Bij publieke omroepen en commerciële mediabedrijven worden volgens hen veel payrolling en andere ‘schijnconstructies’ gebruikt, waarbij werkgeversrisico’s en -kosten bij de werkenden terrecht komen.
Volgens de bonden worden deze werkenden niet alleen onderbetaald, maar bouwen ook zij minder vakantiedagen, minder WW-rechten en minder pensioen op, terwijl ze jarenlang structureel werk doen.
Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaarden bij de FNV: ‘Deze mensen hebben recht op een contract dat ze niet alleen betere arbeidsvoorwaarden biedt, maar ook zekerheid. Bedrijven gebruiken payrolling puur als een verdienmodel en dat moet de politiek, die dit mogelijk heeft gemaakt, nu gaan rechtzetten. De overheid heeft een voorbeeldfunctie. Goed voorbeeld doet goed volgen.’
De NVJ en FNV deden onlangs onderzoek naar payrolling en zoomden in op de publieke omroepen. Daar kwamen zij veel mensen tegenin een payroll- of andere constructie werken. Volgens de bonden worden zij als ’tweederangs medewerker’ behandeld en onderbetaald vanuit een door de overheid gefinancierde organisatie.
Geef als eerste een reactie