Formerende partijen tegen verlenging concessie NPO

De formerende partijen PVV, VVD, NSC, en BBB hebben zich uitgesproken tegen het voorstel van het demissionaire kabinet om de concessie van de NPO met twee jaar te verlengen tot eind 2028. Dat meldt dagblad De Gooi en Eemlander vandaag.

De beslissing hierover valt vandaag in de ministerraad. Kritiek komt er vooral op het plan van staatssecretaris Fleur Gräper (Media), dat door VVD-Kamerlid Claire Martens wordt beschreven als een poging om over het graf heen te regeren en door BBB-Kamerlid Mona Keijzer als een teken van te veel links-liberaal geluid bij de NPO. Geert Wilders (PVV) spreekt zich eveneens uit voor minder NPO-geluid.

De partijen, die aansturen op een nieuwe coalitie, willen vooral dat een toekomstig kabinet ruimte krijgt om de publieke omroep te hervormen. De partijen overwegen verschillende mate van ingrijpen, inclusief het mogelijk op zwart zetten van een van de drie zenders, maar benadrukken dat hervorming breder is dan dat en ook over zaken als pluriformiteit en neutrale nieuwsvoorziening gaat.

Staatssecretaris Gräper stelt voor de concessie met twee jaar te verlengen om een nieuw kabinet de tijd te geven voor hervormingen, maar dit voorstel vindt geen steun bij de formerende partijen. Zij zien liever een kortere verlenging, om zo sneller te kunnen beginnen met de herziening van het omroepbesten.

Bron: De Gooi en Eemlander

50 Comments

    • Nee, ik wordt kotsmisselijk van die commerciële troep van die commerciële zenders met verdienmodelprogramma’s voor het simpele volk en de dikverdienende BN’ers. Bovendien die ellelange reclameblokken tussen de programma’s door. Walgelijk!
      Dat wellicht hervormd moet worden, ja, maar dat er informatieve en infotainment zenders van en voor het Nederlandse publiek zijn is nodig. Wellicht kan daar een commissie voor ingesteld worden m.b.t. bijvoorbeeld door het samenvoegen van de omroepen en toezicht op de onafhankelijklheid en kleuring van de omroep.

      • Inderdaad de com. ethervervuilers bij uitstek met weinig oog voor normen en waarden. De grootste tegenstanders van de NPO zullen zich nog beklagen als er geen publieke omroep was , en die klagers zitten bij wijze van spreken wel op de eerste rij van het Songfestival, dat bij de Com .TV gelukkig nooit uitgezonden zal worden, of W.K. VOETBAL Ook hebben de NPO haters het meestal over het BBC model ,Ze hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt De reg en lokale omroep zou dan zijn onafhankelijkheid kwijtraken want in de U.K valt bijna alles onder de BBC
        Laten we toch trots zijn op ons publiek bestel wat 100 jaar bestaat, en dankbaar moeten zijn aan de grondleggers pioniers sinds 1920 , AVRO NCRV KRO VARA die elke de mooiste programma`s mogelijk maken

        • Ja, Ja die 4 oude omroepen, grondleggers voor het bestel.
          En die na Mei 1940 nog jaren lang doorgingen, puur uit eigen belang.

          • Dat is niet helemaal zo Ruud.

            De omroepbestuurders kregen al een tijd vóór de oorlog een brief mee uit Den Haag. Die brief moest in de kluis worden gelegd. Als ’t oorlog zou worden, dan moest die brief worden geopend en de instructie die erin stond ‘stipt’ worden opgevolgd.

            Inhoud brief in één zin samengevat: blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Met andere woorden: de omroepen werden eigenlijk aan hun lot overgelaten.

            Er was geen ervaring met radio in oorlogstijd. Bedenk dat in Nederland de omroep pas na de eerste wereldoorlog tot ontwikkeling kwam en een doordacht protocol voor dit soort situaties dus ontbrak.

            Je hebt gelijk dat eigenbelang altijd een rol speelde in de omroep (waar trouwens niet…), maar indertijd ging het vooral vanuit het principe van de verzuiling en tegenwoordig zit de hele zwik op een ijsschots die steeds verder smelt, zónder dat nog over de uitgangsprincipes wordt nagedacht. (Dat zie ik voor mijn gevoel althans niet overtuigend in het programma-aanbod terug.)

            De V.P.R.O. (yup… toen nog mét puntjes tussen de letters) heeft al heel vroeg voor één, grote landelijke omroep gepleit. Het BBC model bestond toen al in z’n basisvorm en had toen eigenlijk al de trekjes van de meneer/mevrouw die het volk wel even zou vertellen wat het zou moeten horen. Daar komt ook de bijnaam van de Beeb vandaan: auntie (in de context ‘auntie knows best’.. De oude tante die niet naar kritiek of adviezen luistert).

            Collega’s van mij bij de BBC zijn niet erg over hún omroepmodel te spreken. Zij wijzen op vergelijkbare gedragsproblemen van BBC-personeel en dito inmenging door de Britse politiek.

            Je hebt dus zeker een argument als je zegt dat het BBC-model ook niet bepaald geweldig is, maar in Nederland hebben we eerlijk gezegd ook niet veel aan die zogenaamde onafhankelijkheid van regionale omroepen.

            Ik heb er bij heel wat gewerkt en ik bespeur op veel van die werkplekken dezelfde teneur: niet teveel de politiek bijten want anders loop je (weer) subsidie mis. Als dát geen afhankelijkheid is, wat dan nog wel?

  1. Nieuw kabinet kan meteen aan de slag om sport en amusement van de NPO te knikkeren. Dan kun je idd wel met een tv-net en radiozender minder.

  2. Al die partijen die de NPO weg willen zullen nog wel eens raar opkijken als ze nergens meer hun “boodschap” kwijt kunnen! Zie je SBS en RTL een programma als Nieuwsuur en dergelijke maken? Die zenden liever weer een liedjes en kwis programma maken. Sport en amusement weg daar ben ik het wel mee eens.

    • Politici zitten liever in talk shows want dan kunnen ze beter hun boodschap kwijt, vooral die van de commercielen.
      Vergeet ook niet het verkiezings debat van SBS 6 en Omtzigt bij Humberto nadat hij was weggelopen bij de formatie.

    • Als met een programma als Nieuwsuur geld te verdienen valt dan zouden commerciële omroepen dat waarschijnlijk wel maken Juul.
      Veronica had toch ook ‘Sportief zijn, beter worden’ (werd dat niet gesponsord door het AD of de Telegraaf? Ik ben iets te jong om dat voor 100% meegekregen te hebben).

      Zou Radio Veronica zich aan zo’n programma hebben gewaagd als daar geen cent op te verdienen viel?

      En laten we één ding voor ogen houden: als uit intern onderzoek bij D66 blijkt dat hun stijl en boodschap als aanmatigend (té ‘woke’ zo je wilt) werd ervaren, dan ben ik benieuwd hoe dezelfde onderzoekers tegen de boodschap van NPO aan zouden kijken. Sport en amusement helemaal weg bij de NPO lijkt me geen marktconforme oplossing. Dat de verhoudingen een stuk beter zouden kunnen wel.

      • Sportief zijn Beter worden was van Frits Barend en Henk van Dorp, en die werkten toen ook voor Vrij Nederland.
        Later werd het Telesport van de Telegraaf.
        Maar Juul Weet er meer van, die heeft er aan meegewerkt.

      • In het verleden is door door RTL en SBS geprobeerd om met zo’n zender te komen. Allebei op een andere manier dat wel. Dit waren RTL5 en NET5 in de begin dagen. Toen geen groot succes en al snel werden de zenders over een andere boeg gegooid. Het was heel duur toen.

        Ondertussen is de tijd heel erg veranderd, techniek is veranderend en mensen zijn veranderd. Op een andere manier zou het nu best wel eens kunnen lukken met zo’n zender. Met o.a. een commerciële versie van Nieuwsuur. Ik zou het nog eens proberen als RTL en/of SBS6. Samenwerking zoeken met BNR, de kranten, podcasts etc.

      • Ik zie al dat Nieuwsuur, Radar, Keuringsdient van Waarde of Kassa bij RTL zou zitten en dat dit dan gesponsord zou worden door Chemours, TATA Steel of Unilever, hoe geloofwaardig zou dit dan zijn en hoe serieus zou je dat dan kunnen nemen?

        • Goh, en hoe doen de kranten dat Dan?
          Kritische journalistiek en toch ook reclame.
          Alle kranten zijn commerciele bedrijven, daar hoor je nou nooit iemand over.

  3. Mooi nieuws. Dat halfbakken met 2 jaar verlengen slaat inderdaad nergens op. Ze mogen blij zijn dat ze nog gehandhaafd worden want het had ook slechter kunnen aflopen voor de NPO. Dus dit is een mooi compromis.

    • Ik zie het als politiek tijd rekken en maar hopen totdat de wind is gaan liggen. Dat is namelijk op meerdere dossiers de tactiek van het (demissionair) kabinet gebleken.

  4. gewoon korten op subsidie en reclamevrij. dan zoekt de npo zelf maar uit hoe ze het invullen. zonder reclame zijn kijk en luistercijfers niet meer boeiend

  5. Ze moeten niet het kind met badwater weggooien. Nu lijkt het wel met de botte bijl willen hervormen, dat gaat nooit goed. Een eerste stap lijkt me goed om eerst eens te depolitiseren (bv besturen, voorzitters etc) en pluriformiteit te inventariseren

  6. Gewoon terug naar 2 tv zenders en stoppen met radio 2, 3 en 5.
    Muziekzenders in de verkoop. Ze zijn nu ook al commercieel bij de publieke omroepen.

    • radio 1 en radio 4 kunnen ook weg. laat de regionalen maar landelijk nieuws 1x per uur uitzenden. bij rampen landelijk programma op alle regionalen. de rest kan naar de commerciëlen.

    • Alleen radio 2 is commercieel Interessant, Radio 5 scoort wel goed met 7%, met maar 0,5 % in de commerciele doelgroep.
      3 FM doet het beter by 20–49, en dan snap je waarom de NPO op FM 3 en 5 niet omwisselt. Staaltje van commercieel denken dus.

  7. Hervormen!
    Alle bestuurders en medewerkers die een band hebben met een politieke partij er uit gooien.
    Alle zenders samen voegen tot 1 nationale omroep, bestuurd door mensen die geen partij lid zijn van welk partij dan ook.

  8. De concessie wordt nu niet met twee jaar verlengd. Een succesje voor de PVV, maar wat voor succes als het alleen maar gaat om wat af te breken en er niets voor in de plaats komt. Ik vermoed dat veel PVV-stemmers straks helemaal niet blij zullen zijn met een verregaande sanering van de NPO.

  9. Omroepen moeten verdwijnen uit Hilversum, dat dorp ligt te veel in Amsterdamse invloed, verplaats de Omroep verplicht richting Apeldoorn/Deventer mooi centraal gelegen in Nederland, daar vandaan kan je heel Nederland beter bedienen dan vanuit het noord west gelegen Hilversum!

  10. Wat opmerkelijk hoeveel domme mensen hier (allemaal werkzaam in de media) het prima vinden dat de politiek zich zo bemoeit met een publieke omroep. En hoe mensen zich niet realiseren dat dit de opmars is tot erger. Wat een waardeloos land is dit geworden. Media censuur door vier enge partijen.

    • Is het niet tot op zekere hoogte logisch dat de politiek zich met NPO bemoeit als daar miljoenen van ons belastinggeld in worden gestoken?

    • Ach dat is niets nieuws,
      In 1974 draaide de politiek, lees PvdA en KVP, Veronica en Noordzee de nek om. Onbeduidende muziekzenders, kan je Nagaan.
      Toen ging het om bescherming van het bestel, met VARA en KRO.
      Nu lijken de rollen te zijn omgedraaid en zijn vooral de linkse omroepen mikpunt van Wilders, Keizer.

  11. Volgende de Mediawet 2008 is de NPO “de door het Ministerie van Wetenschap, Cultuur en Media aangewezen vergunninghouder voor alle frequenties en kanalen en als samenwerkings en sturingsorgaan”.

    Je hoeft niet af te schalen, hervormen kun je alleen al door de licentie in trekken.

    Privatiseren en de NPO als bedrijf openstellen voor de markt.
    Individuele omropen verder laten gaan als distributiebedrijven. (het afnemen van programma’s van bijv. IDTV en BlazHoffski als een soort tussenpartij).

    Kan Gert Verhulst met zijn Studio 100 Holding de volgende eigenaar uit de Zuidelijke Nederlanden worden van een mediabedrijf uit de Noordelijke Nederlanden.

  12. Is het die licentie die nu niet verlengt gaat worden met twee jaar? Wat gebeurt er dan? Npo op zwart tot men klaar is met formeren? Aangezien de bezuinigingen op de npo het enige is waar de 4 partijen bij op 1 lijn zitten kan dat nog maanden duren.

    🍿

    • Je mag jezelf best wat beter informeren en lezen, want de concessie loopt af in 2026 en de verlening van twee jaar is voor daarna.

      25% van de Nederlanders heeft PVV gestemd, 75% niet.

      één volk, één omroep

      • Dat laatste zeg je goed een volk een omroep, maar waarom hoor ik vooral Amsterdamse mensen op de publieke omroepen en geen Friezen,Drenten,Tukkers of Limburgers??

        • Omdat er in Amsterdam 934.000 mensen wonen.
          in Friesland 660.000
          In Drenthe 502.000
          in Twente 634.000
          In Limburg 1.129.000
          Maar Limburg heeft een heel goed draaiende regionale omroep.

          Misschien zijn Amsterdammers wel brutaler?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*