Gemengde reacties rond terugkeer Bert Huisjes

De beslissing van de Raad van Toezicht van Omroep WNL dat Bert Huisjes zijn hoofdredacteurschap moet opgeven, maar wel kan aanblijven als bestuurder, leidt tot zeer uiteenlopende reacties.

De medewerkers van de omroep zijn vrijdag op de hoogte gebracht van deze beslissing. Een intern onderzoek wees uit dat er weliswaar het een en ander valt aan te merken op de leiderschapsstijl van Bert Huisjes, maar er zijn geen juridische grenzen overschreden. Ook voor de opmerking van NPO-voorzitter Frederieke Leeflang dat Huisjes zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, een beschuldiging die ze in verschillende interviews herhaalde, hebben de onderzoekers geen bevestiging gevonden.

Margreet Spijker

Margreet Spijker, een van de voormalige WNL-presentatrices die zich eerder in de publiciteit beklaagde over de manier waarop Huisjes leiding gaf, zegt tegen De Telegraaf dat ze verbijsterd is over het feit dat de omroepbaas aan kan blijven. ‘Ook als omroepdirecteur houdt Huisjes grote invloed op de inhoud. Het zijn slimmerds en ze komen overal mee weg. Ze gaan hun zalige gang en hebben nu hun eigen koninkrijkje geregeld’. Medewerkers van WNL beklaagden zich onder andere over het feit dat ze moesten werken met de opdracht om niet al te kritisch te zijn naar CDA en VVD.

Inhoud rapport blijft geheim

Wat er precies uit het interne onderzoek naar boven is gekomen, blijft in het ongewisse. De Raad van Toezicht van WNL heeft besloten om privacyredenen de uitkomsten niet verder in de openbaarheid te brengen. Naar de mening van Spijker een vreemd besluit, omdat het onderzoek is gefinancierd met belastinggeld. Ze was tot voor kort voor WNL werkzaam als presentatiecoach. Volgens De Telegraaf heeft ze van de omroep te horen gekregen dat er niet langer gebruik wordt gemaakt van haar diensten.

NPO

NPO, de overkoepelende organisatie van de omroepen, houdt zich op de vlakte. De uitkomsten van het onderzoek zijn niet gedeeld. Hopelijk heeft de Raad van Toezicht van WNL er voldoende oog voor dat het tijd kost en de nodige zorgvuldigheid vereist om de schade die is aangericht te herstellen, zo zegt de NPO in een reactie.

Reactie van de omroepen

Arjan Lock, voorzitter van het College van Omroepen, is verrast door het nieuws. In het Algemeen Dagblad zegt hij: ‘De Raad van Toezicht heeft tot nu toe niet één poging ondernomen om uit te leggen wat er is veranderd, waarom ze er vertrouwen in hebben dat Bert als bestuurder terug kan komen’. De manier waarop de affaire wordt afgehandeld, verdient volgens Lock geen schoonheidsprijs. ‘De nieuwe bestuurscultuur vraagt er niet om dat barbertje moet hangen, maar wel dat we er verstandiger en wijzer mee omgaan’.

Jan Slagter van Omroep MAX vindt dat Frederieke Leeflang haar excuses moet aanbieden voor het feit dat ze Bert Huisjes meerdere malen heeft beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die beschuldiging is een onwaarheid, aldus Jan Slagter. ‘Dit is smaad en laster. Ik vind dat zij haar verontschuldigingen aan Bert moet maken’. Jan Slagter gaat ervan uit dat de Raad van Toezicht van WNL de uitkomst goed gewogen heeft en een verstandig besluit heeft genomen. ‘Bert heeft gereflecteerd en erkent dat zijn handelen en de manier van leidinggeven bij een aantal medewerkers heeft geleid tot verdriet en gevoelens van onveiligheid. Ik vind het moedig van de Raad van Toezicht dat ze deze beslissing genomen hebben’. Hij vindt dat Huisjes een tweede kans verdient.

NVJ

Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zet vraagtekens bij het besluit van de Raad van Toezicht van WNL om Huisjes weer in de armen te sluiten. In het algemeen is er kritiek op de manier van communiceren over het KPMG-rapport. De resultaten zijn niet teruggekoppeld naar de betrokken, er is niet met de andere omroepen over gecommuniceerd en ook voor de NVJ komt het besluit als een verrassing. Bruning vraagt zich af of er bij de redacties van WNL wel draagvlak is voor de terugkeer van Huisjes als bestuurder.

2 Comments

  1. Je kunt je serieus afvragen wat Huisjes nu qua werk moet gaan doen: wel bestuurder maar geen hoofdredacteur. De enige optie is zakelijk bestuurder, maar WNL heeft al er al een. Dan moet die of ontslagen worden of hoofdredacteur worden. Het gaat om Lisa Versteeg die al een tijdje rondloopt bij WNL. Heeft zij journalistieke ervaring? En als Huisjes zakelijk bestuurder wordt, gaat hij over het personeelsbeleid, dat zullen de werknemers ook niet leuk vinden.

  2. Denk bij Margreet Spijker toch aan ’n verzuurde, vergeten , op ’n zijspoor gezette medewerker, die ondanks toezeggingen toch te licht is bevonden. Hoop zó dat ik het fout zie,,,,niet voor Huisjes maar voor haar,,,,,,waarschijnlijk sla ik de spijker op de kop !!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*