Gezinsuitbreiding uitstellen omdat je geen vast contract krijgt: voor omroepmedewerkers is dat geen uitzondering

Uitgelachen worden bij de bank als ze om een hypotheek vragen, gezinsuitbreiding uitstellen, niet op vakantie durven omdat ze al hun geld moeten reserveren voor slechtere tijden. Medewerkers van de Publieke Omroep met een tijdelijk contract zijn hun onzekere arbeidssituatie meer dan zat. In een emotionele open brief die ze maandag met steun van FNV Media bij NPO-voorzitter Shula Rijxman lieten bezorgen, vragen zij om een gesprek over vaste contracten.

De vakbonden zijn met de omroepen in gesprek over een nieuwe cao voor alle medewerkers van de publieke omroep. In de brief doen de omroepmedewerkers van onder andere BNN/VARA, NTR, KRO-NCRV, VPRO en EO een boekje open over befaamde ’ww-vakantie’. Na vier tijdelijke contracten moeten ze zes maanden en één dag iets anders gaan doen en ’mogen’ dan weer tot vier contracten terugkomen.

’Elke keer hoop je kluivend op je nagels op nog een jaar. Velen van ons hoppen al vijf, tien, vijftien jaar of zelfs soms langer van tijdelijk contract naar tijdelijk contract. En elke keer krijgen we een ander gelegenheidsargument te horen: op jouw afdeling zitten al te veel mensen met een vast contract. Je bent nog jong, eerst zijn oudere collega’s aan de beurt. Elk jaar weer leven tussen vrees en hoop. Elk jaar wéér solliciteren naar je eigen baan, met als hoogste beloning hooguit tijdelijk contract nummer zoveel’, zo verwoorden ze hun frustratie en boosheid. Over hun werk achter de schermen hebben ze niets te klagen. Met veel liefde en passie zeggen ze mee te werken aan de opdracht van de publieke omroep om een gevarieerd aanbod te maken voor de kijker en luisteraar.

Bang

,,Omroepmedewerkers zijn het zat dat Hilversum de grootste draaideur is van Nederland”, zegt Caroline Weber van FNV Media. Ze vindt het opvallend dat de medewerkers angstig zijn om openlijk hun verhaal te doen, bang voor verlies van hun baan. ,,De tijdelijke contracten zijn een hardnekkig probleem. Ze doen structureel werk dus moeten gewoon recht hebben op een vast dienstverband. Er is genoeg werk ook. Veel omroepmedewerkers werken het ene jaar voor een programma van bijvoorbeeld BNN/VARA en een jaar daarna voor de VPRO. Daarom pleiten wij voor de invoering van een algemeen contract met de publieke omroep. Zo hebben ze werkzekerheid”, aldus de bondsvrouw.

Bij de landelijke publieke omroep werken zo’n 1.300 mensen met een tijdelijk contract. Volgens de huidige cao moet de verhouding tussen vast en tijdelijk contract 75-25 procent zijn. In overleg met de ondernemingsraad van een omroep mag daar vanaf geweken worden en dat gebeurt volgens de vakbond permanent. ,,Die uitzondering willen we niet meer”, stelt Weber.

De publieke omroep is op dit moment met alle vakbonden en werkgevers in overleg over een nieuwe cao. NPO-voorzitter Shula Rijxman: ,,We hebben de FNV laten weten dat we het niet wenselijk vinden om tussentijds met één bond het gesprek aan te gaan over een van de onderwerpen uit die cao. Omroepmedewerkers verdienen onze waardering, zeker na de enorme veerkracht die zij afgelopen maanden hebben getoond.”

Voor de ’omstreden’ tijdelijke contracten verwijst zij naar de afzonderlijke omroepen die verantwoordelijk zijn voor hun eigen personeelsbeleid. Zij bestrijdt dat de constructie van ’ww-vakanties’ bewust beleid van de omroepen is.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*