Oud-radiomaker Govert van Brakel maakt zich grote zorgen over de verjongingsstrategie van de NPO. Hij gelooft in een hybride vorm van het traditionele en nieuwe kijken en luisteren. Dat meldt hij via social media.
Van Brakel: ‘Het blijft een merkwaardig fenomeen, die eeuwige Hilversumse gedachte om te streven naar jong, jonger, jongst. Het idee is even hardnekkig als onrealistisch. In de 42 jaar dat ik bij de omroep mocht werken dook het bij voortduring op. Telkens zonder resultaat. De klassieke kijk- en luisterwijze sterft gewoon uit. Daar komen talloze andere mogelijkheden voor in de plaats. Dus mij dunkt: houden wat je hebt. Koester de traditionele, ‘oudere’ kijker ( en luisteraar) naar de ‘oude media’, accepteer dat die klassieke kijk- en luisterweg dood gaat lopen en werk ondertussen hard door aan de nieuwe mogelijkheden die naast de goeie ouwe radio en ‘zijn jongere broer’ tv inmiddels al groeien en bloeien en die voor de jongere consument het venster zijn op nieuws, andersoortige informatie, amusement en muziek.’
Govert gelooft dat de nieuwe programmastrategie niet goed is voor de publieke omroep. Van Brakel: ‘Wat er nu gebeurt is dat de NPO de trouwe, oudere kijker en luisteraar van zich vervreemdt, zelfs wegjaagt, en op zoek gaat naar jeugdigere generaties die niet zullen aanhaken. Het leidt, denk ik, tot een versnelde duikeling in het ravijn. Voor het blad van de omroeppensionado’s sprak ik onlangs met directeur Eppo van Nispen en een aantal van zijn collega’s over de totale vernieuwing van de tentoonstellingsruimte van Beeld en Geluid. Kern van hun boodschap wordt: De media dat ben jezelf. Een thema vol elan waar je de nieuwe tijd mee in kan. Wat de NPO nu doet is opnieuw een vorige oorlog voeren die nooit gewonnen werd noch zal worden. Er is wel een slachtoffer te betreuren. Het mooie, journalistiek-historische programma Andere Tijden zijn we voorgoed kwijt.’
Van Brakel is al langer kritisch op de NPO. In een Spreekbuis.nl-interview uit 2018 meldde de omroepman: ‘De omroepen zitten in een langzaam wurgproces van de NPO. Al jaren worden de omroepen heel langzaam de nek omgedraaid, alleen hun doodstraf duurt erg lang. Tegenwoordig zitten er NPO-bazen die bepalen welke omroepprogramma’s uitgezonden mogen worden.’
De NPO zou een baken van kennis moeten zijn betreffende doelgroepen, massa en niche programmering. Toch slagen ze erin om daarin de plank nogal eens mis te slaan. Ter verdediging kan aangevoerd worden dat door fuserende omroepen de programmering moet meebewegen, terwijl politiek gezien het omroep-zuilen-systeem onveranderd in stand wordt gehouden. Tel daarbij de krachten van NOS en NTR (omroepen zonder leden) bij op en je krijgt zendermanagers en omroepdirecteuren die niet nader tot elkaar komen.
Groot verschil is dat omroepen zonder leden, net zoals commerciële zenders, de noodzaak zien tot vernieuwing/verjonging in programmering en uitstraling. Omroepen met leden proberen juist mee te groeien (ook constante verandering) met hun leden.
Hoe dit op te lossen? Dat zal niet lukken met grootse aanpassingen door zendermanagers als het fundament dat niet toelaat. Een omroepwet die anticipeert op een steeds veranderende radio- en televisiewereld zal noodzaak zijn. Een zuilensysteem is op de oude wijze niet meer te handhaven.
Govert heeft een punt.
Helemaal eens!
“Dries Roelvink en Dionne Stax” heeft ook niet geholpen bij radio 1.
Helemaal eens trouwe luisteraars worden genegeerd alleen maar zieltjes te winnen ..ik stop er oom mee. Ga wel iets anders zoeken!!!!!
Mevr. Shula Ruxma Gelukt!
In de nadagen van uw carrière als hoogste baas van de NPO heeft u uw omroepslaafjes een mooi laatste duwtje kunnen geven richting NDO.
NDO staat voor ‘Nederlandse Deug Omroep’.
‘Nederlandse Dram Omroep’ mag ook.
Die vreselijke politieke agenda van ‘inclusivieit’ en volksverlakkerij moet en zal er doorheen worden gedrukt.
Bewijs?
Bewijs 1: Opsporing Verzocht!
Is er een programma waarin in samenwerking met de politie verdachten van misdrijven worden opgespoord? Blijkt dat veel van de daders pigmentverwend zijn?
Dan probeert de NDO eerst om de politie via de vergadertafels te bewegen meer cases met blanke verdachten te leveren.
Lukt dat niet, ondanks het feit dat de politie aan dat streven tot geschiedvervalsing maar al te graag wil meewerken om de uitnodigingen aan iftars niet in gevaar te brengen?
Dan beslist de NDO gewoon dat het programma wordt ‘ausradiert’. Van de kaart geveegd. En uiteraard niet in één klap, maar in stapjes. Minder, minder, minder zendtijd, net zolang tot er geen zendtijd meer over is.
Bewijs 2: Andere Tijden!
Is er een programma met (ik citeer de u welbekende heer Pritt) “allemaal WITTE MENSEN, allemaal heterovrouwen die strijken & heteroboterhammen smeren voor heteromannen met heterorijwielen onderweg naar hun heterobanen, omdat die heteroschoorstenen moeten roken”?
Dan zóu je kunnen zeggen: dat is nu eenmaal de geschiedenis.
Zo was Nederland.
Nederland kan er niets aan doen dat in de mannenwedstrijd in de laatste Elfstedentocht (1997) alleen maar blanke mannen reden, waarvan het merendeel er qua seks (met vrouwen) wel pap van lustte.
Nederland is het land waar je na deelname aan een demonstratie tegen de overheid (1983, Kruisraketten Nee!) niet voor jaren in een kerker wordt gesmeten.
Nederland is het eerste land ter wereld waar het huwelijk ook werd opengesteld voor homo’s (2001) en we het als barbaars beschouwen om ze van flats te gooien. En Nederland kan er niets aan doen dat de eerste vier homostellen die dat jaar op 1 april trouwden blank waren.
Je zóu kunnen zeggen: dat ‘Andere Tijden’ is een prettige manier om ‘nieuwe Nederlanders’ te laten zien naar wat voor land zij vrijwillig zijn geëmigreerd. Zodat ze eventueel wellicht misschien zouden kunnen overwégen de cultuur van dat nieuwe land te accepteren en niet te proberen die uit het land waar ze het blijkbaar minder goed naar hun zin hadden aan ons op te dringen.
Maar dát is niet de bedoeling van de NDO!
Dus wordt dat programma eerst gehalveerd (2018) en daarna geschrapt (2021).
En wat komt er voor in de plaats?
De gillende keukenmeid Jandino Asporaat en de kopschoppende en laptops stelende BLM-activist Akwasi.
Want dat zou een jonger publiek trekken.
Aldus Jan Dijkgraaf.
HIJ IS GOED HE!!!!
Goed gesproken, Govert. Ik heb het als schrijnend ervaren hoe de publieke omroep zijn oudste luisteraars in de steek liet. Mijn ouders waren als 80-plussers fervente luisteraars van Radio 5. Herkenbare muziek op de radio, zowel uit hun eigen jeugd als uit de tijd dat wij, hun kinderen, de muziekkeuze thuis bepaalden. Plotseling werden zij, bij de zoveelste verandering, opgezadeld met bijvoorbeeld de drukke Jeroen van Inkel in de ochtend. Toen was er helemaal geen publiek radiostation meer waar zij zich thuisvoelden. Dor hout heeft wel oren, hoor! Gelukkig hoeven ze de komende verschraling en krampachtig gehengel naar jongeren niet meer mee te maken.
Typerend is dat Omroep Max, de omroep die begonnen is voor de ouderen (waar ik ook al vele jaren bij hoor volgens de “deskundigen”) zeer hoge kijkcijfers haalt.
En dat vaak met “oude” programma’s.
Het kan dus wel!
Dat continue “jonger” worden is flauwekul, de helft van de 18 plussers is 50 plusser. De NPO (behalve Omroep Max…) spoelt dus de helft van de Nederlanders door de wc?
En dan juist die groep die nog wel lineair TV kijkt…..
Govert heeft een punt!
Trouwe luisteraars worden genegeerd.