De legendarische Han Hollander was de eerste en lange tijd enige sportverslaggever op de Nederlandse radio. In maart 1928 debuteerde hij bij de nog jonge AVRO met een rechtstreeks verslag van de voetbalinterland Holland-België.
Zijn optreden, vanuit een mobiel hokje op het dak van het stadion, was direct een sensatie. Hollander zette de toon voor de generaties radioverslaggevers die na hem zouden komen, van Theo Koomen tot Jack van Gelder. In deze meesterlijke en meeslepende biografie vertelt een andere bekende opvolger, Govert van Brakel, hoe de Joodse volksjongen uit Deventer zich eerst opwerkte tot Telegraaf-journalist en oprichter van Go Ahead Eagles, om daarna door te breken als radiostem. Han Hollander was een van de bekendste Nederlanders van de jaren dertig.
Aan zijn carrière kwam een abrupt en tragisch einde door de Tweede Wereldoorlog. Hollander werd in 1943 in Sobibor vermoord. Han Hollander is een fascinerend portret van een legendarische sportverslaggever, en tegelijkertijd een onthullende geschiedenis van de begindagen van het Nederlandse voetbal en de omroepwereld.
Vanaf 26 september verkrijgbaar bij oa Bruna.
Was Han Hollander werkelijk zo goed of komt het omdat hij de eerste was. Ik denk het laatste. Ik heb hem nog wel eens gehoord op oude opnamen maar vond het eigenlijk helemaal niet zo goed.In hun beginjaren steken Theo Koomen en Jack van Gelder er met kop en schouder bovenuit. Maar ja het waren niet de eerste.
De radiojaren dertig met de radiojaren 70 tot en met nu vergelijken is eigenlijk appels met peren vergelijken. De samenleving stak totaal anders in elkaar, er was nog weinig ervaring met radio en (in dit geval) sportverslaggeving en laten we niet vergeten dat Theo Koomen er zo hier en daar ook weleens een loopje met de werkelijkheid nam.
Eén van de anekdotes uit vroegste radiojaren (PCGG, Idzerda, Den Haag) is dat Idzerda muzikanten in zijn studio ontving, terwijl de echtgenotes van die muzikanten door zijn vrouw van een gastvrije ontvangst werden voorzien.
Muzikanten gingen in die jaren netjes gekleed: strikje om, vers gesteven boord, onberispelijke plooi in de broek. Bij Idzerda in de studio was dat allemaal wat minder formeel, dus werd nog weleens een dasje of een jasje losgeknoopt.
Tijdens één van de uitzendingen ging één van de dames een kijkje nemen in de studio waar manlief zat te spelen. Wat haar blijkbaar shockeerde was dat hij zijn outfit niet 100% in orde had. Dwars door de uitzending schijnt ze geroepen te hebben dat hij zich netjes moest kleden; zich totaal niet bewust van het feit dat radio slechts geluid was.
Moet je nu eens om komen: als je in jacquet met vlinderdas voor de microfoon plaats zou nemen, dan héb je een kans dat je nu om precies de omgekeerde reden opmerkingen kunt verwachten.
Han Hollander schijnt trouwens in zijn verslaggeving ook nog weleens een ‘extraatje’ á la Theo Koomen erbij gedaan te hebben. Ondanks die minimale overeenkomst: het was indertijd totaal anders dan nu.
Hollander noemde zwarte spelers regelmatig “nikkers”. In die tijd een algemeen geaccepteerde benaming.
En dus moet hij, met terugwerkende kracht, ook gecanceld worden zeker?
Hangt er vanaf wie zich geroepen voelt om dat te doen.
Als ik de wereld om ons heen zo bekijk is de laatste dertig, veertig jaar iedereen ineens ‘fout na de oorlog’. Eerst merkte je dat niet zo, maar de laatste vijf, zes jaar….
Je heb gelijk. We lijken sims de geschiedenis te willen herschrijven, wat niet kan.
En de Heer Hollander kwam om in een concentratiekamp
Als je ergens gecanceld werd…
De redaktie van dit flutblaadje de Spreekbuis, moet zich eens beter voorbereiden !!!
Het boek is NIET te verkrijgen bij de BRUNA , omdat , zoals de Storemanager van BRUNA – Huizen mij verzekerde, BRUNA dit boek niet heeft ingekocht , “en wij kunnen het ook niet bestellen” … Ik heb het dus bij PRIMERA gekocht…… Govert van Brakel is ’n ouwerwetse journalist, die dus héél gedegen research doet. Het is ’n prachtig document…Hulde voor dit meesterwerk , de hoofdpersoon HAN HOLLANDER zal vereerd zijn,,,,, Blijvend applaus en ’n hele diepe buiging voor de auteur/presentator/ verslaggever én journalist GOVERT VAN BRAKEL .