Lokale publieke omroepen zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Zij bieden informatie, zorgen voor verbinding in de lokale gemeenschap en controleren het beleid van lokale politici. Maar hoe behoud je als omroep je plek in een veranderend medialandschap? Hoe kun je de verbindende factor blijven in onze pluriforme samenleving? En hoe zouden beleidsmakers de lokale journalistieke positie moeten borgen? Cruciale vragen die echter nooit wetenschappelijk zijn onderzocht. Tot nu.
Bijzonder hoogleraar Lokale Publieke Omroep
Met de benoeming van een bijzonder hoogleraar Lokale Publieke Omroep aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen wordt de lokale omroepsector voor het eerst in een academische setting geplaatst. Er zal onderzoek worden gedaan naar de relevantie en de manier waarop de maatschappij kan zorgen voor goede en stabiele lokale journalistiek. De hoogleraar, die voor vijf jaar wordt aangesteld, bestudeert ook de rol van de lokale publieke omroep hierbinnen.
Lokale journalistiek onder druk
Marcel Broersma, hoogleraar Media en Journalistieke Cultuur, Rijksuniversiteit Groningen: “Lokale media en journalistiek zijn niet alleen cruciaal voor de democratie, maar ook voor de sociale verbondenheid in gemeenschappen. Nu lokale journalistiek steeds meer onder druk komt te staan, is het hoognodig dat meer onderzoek wordt gedaan. Hoe kan de essentiële rol van lokale media in de samenleving in de toekomst worden bestendigd en versterkt? Voor de Rijksuniversiteit Groningen, en de opleiding Journalistiek in het bijzonder, is dit een belangrijk aandachtsgebied.”
Rol en functie van de omroep
Marc Visch, directeur-bestuurder NLPO: “Gemeenten hebben steeds meer zware taken gekregen, en daarbij neemt het belang van journalistieke controle toe. Tot nu was er nog relatief weinig aandacht voor onderzoek naar lokale journalistiek in Nederland. Met deze leerstoel vult de RUG het wetenschappelijke onderzoek hiernaar in. Zo willen we een belangrijke bijdrage leveren aan de wetenschappelijke en beleidsmatige inzichten in de rol en functie van de lokale publieke omroep binnen de samenleving.”
Leerstoel op initiatief NLPO
De bijzondere leerstoel is een initiatief van de koepelorganisatie voor de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO). Sinds de opheffing van de Organisatie Lokale Omroepen Nederland (OLON) in 2020 is de NLPO de enige organisatie voor de lokale omroepsector.
Met het eindsaldo van de vereniging OLON wordt de leerstoel gefinancierd, waarmee de OLON nog een laatste bijdrage levert aan de ontwikkeling van de lokale publieke omroep en de professionalisering van de sector. De leerstoel aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt ondergebracht bij de afdeling Media Studies en Journalistiek van de Faculteit der Letteren.
Vacature bijzonder hoogleraar
De Rijksuniversiteit Groningen is een sollicitatieprocedure gestart voor een bijzonder hoogleraar Publieke Omroep (0,2 fte). Geïnteresseerde kandidaten kunnen reageren vóór 28 januari a.s. via de website van de universiteit.
Geef als eerste een reactie