“Handen (alweer) af van Sesamstraat”

Als er een programma op de Nederlandse televisie is, dat als gezamenlijk publiekelijk bezit wordt beschouwd, dan is dat wel Sesamstraat. Dat blijkt meteen uit de reacties na de aankondiging van Spreekbuis.nl – en later via twitter door de NPO – dat dit icoon onder de kijkbuisfavorieten bij ouders, grootouders en kinderen op het tijdstip tussen 5 en 6 uur gaat verdwijnen van de meest bekeken televisiezender van Nederland.

Donderdag werd bekend dat Sesamstraat een nieuwe plaats krijgt op een van de themakanalen van de publieke omroep. Om plaats te maken voor Tijd voor Max , dat in dat tijdslot van NPO 2 naar deze familiezender NPO 1 verhuist. Zo groot als de tevredenheid van omroep Max daarover is, zo massaal is alweer de verontwaardiging over de verandering van de plaats  van dit kinderprogramma in de publieke programmering.

Meneer Aart
Alweer inderdaad. Het is niet de eerste keer in de 40-jarige geschiedenis dat dit van oorsprong Amerikaanse format op de Nederlandse buis zo in het een maatschappelijk debat terechtkomt. In 2009 ontstond protest tegen het vroege uitzendtijdstip. Aart Staartjes dreigde met opstappen, maar koos toen eieren voor zijn geld , omdat weggaan voor hem toch een te groot gemis zou zijn.

Meneer Aart denkt er nu weer over om maar helemaal te stoppen, want verkassen naar een themakanaal waar volgens hem geen hond naar kijkt, vindt hij geen optie. Presentator Andries Knevel steekt zijn verontwaardiging ook niet onder stoelen of banken. En de stem des volks op de social media roert zich ook al. Op Facebook zijn inmiddels protestgroepen actief.

Politiek
Ook de politiek is  in het geweer gekomen. De SP eist van staatssecretaris Dekkker zelfs dat hij zich gaat inspannen om dit besluit teruggedraaid te krijgen. Die heeft inmiddels laten weten dat hij daar niet over gaat. D66 spreekt van een commerciele wind die door Hilversum waait.

De NPO zelf geeft als argument dat kinderen tegenwoordig steeds meer via smartphones en apps televisiekijken. Vandaar ook dat de Zappapp ingezet gaat worden om Sesamstraat voortaan te kunnen volgen. En de meeste kabelmaatschappijen hebben het themakanaal Zapp Extra in hun pakket, zo wordt geredeneerd.

Kijkcijfers
Feit is dat de avondeditie van Sesamstraat deze week op een woensdag niet meer dan een dikke 120.000 kijkers trok. Maar voor veel mensen geldt dus toch nog: handen af van Sesamstraat. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*