Hans Hogendoorn naar Radio Mi Amigo

Het internationale kortegolf- en online radiostation Radio Mi Amigo International laat weten buitengewoon trots en verheugd te zijn met de komst van voormalige RNI en NOS coryfee Hans Hogendoorn.

De karakteristieke stem van Hans Hogendoorn brengt, ondanks zijn lange carrière bij de publieke NOS, bij veel Nederlanders nog steeds de herinnering terug aan ‘…de Gouden Glans van de Radio…’, zoals die in de 70’s afstraalde van de antenne’s van de toenmalige zeezender Radio Noordzee.

‘Hans ten Hooge’ (het pseudoniem waaronder hij vroeger bij Radio Noordzee bekendheid verwierf) past perfect in het presentatie-team van Radio Mi Amigo International,” zegt stationmanager Lion Keezer. “Vrijwel al onze programmamakers/DJ’s zijn, net als Hans, ooit zélf begonnen op de zendschepen van Radio Caroline, Radio Mi Amigo, The Voice of Peace, Swinging Radio England en Laser 558.

In deze mooie doorsnee van de vrije zeezenders van weleer ontbrak nog een Radio Noordzee collega, die hebben we nu gevonden.

Het herkenbare stemgeluid van Hans brengt die sfeer onmiddellijk terug, net zoals al onze programma’s dat doen.”

Radio Mi Amigo International is via de Kortegolf al enkele jaren dagelijks in heel Europa te ontvangen en 24/7 in de hele wereld via internet. Door haar geschiedenis (zusterstation Radio Caroline, dat uitzond vanaf de Mi Amigo, was in de 60’s hét epicentrum van de ’British Invasion’), de specifieke muziek uit die tijd en het ‘Vrije Radio’ concept, mag het station zich verheugen in een groeiende populariteit en wordt het nu al genoemd als ‘Europe’s best oldies station’, met name ook in landen waar zeezenders nooit te ontvangen zijn geweest.

Keezer: “’Vrije radio’ is inmiddels vrijwel uitgestorven in Europa. Computers, muzieksamenstellers en zelfopgelegde, rigide regels hebben de radio van nu tot een voorspelbare éénheidsworst gemaakt. Maar net als vroeger op de zendschepen, zijn Mi Amigo’s DJ’s -binnen de contouren van het station- zélf verantwoordelijk voor platenkeus, tekst, en sfeer in hun programma. Dat zit ook nog in hun bloed; uiteindelijk hebben zij die stijl destijds zélf op zee uitgevonden of geleerd. Dat maakt radio leuker en spannender. Met het beste van vroeger maar met de techniek en snellere presentatiestijl van nu, klinkt het station alsof de zeezenders nooit zijn weggeweest.”

Hans Hogendoorn is zo’n echte radioman die het vak nog op zee heeft geleerd. Bekend en populair geworden als nieuwslezer aan boord bij Radio Noordzee, nadat hij in 1971 door radio ‘Godfather’ Willem van Kooten was ontdekt. Korte tijd later was hij er ook als DJ te horen, als een van de pioniers van het immens populaire live-programma ‘Driemaster’, dat iedere middag live vanaf het kleurrijke zendschip de MEBO II kwam.

Maar ook de kortegolf is vertrouwd terrein: na zijn tijd op zee was Hans Hogendoorn jarenlang als presentator en vormgever te horen bij Radio Nederland Wereldomroep. Ongetwijfeld zullen veel verraste kortegolf-luisteraars zijn stem weer herkennen, straks op de 6085 kHz in de 49-meter Europa band.

De laatste jaren was hij behalve bij de NOS ook te horen bij het alternatieve ‘KX radio’. Bij Radio Mi Amigo International krijgt de doorgewinterde radioprofessional en ex-zeepiraat Hogendoorn nu weer alle vrijheid om er in goede zeezender-traditie iets moois van te maken.

“We zijn super blij dat zijn ‘Gouden Glans van de Radio’ binnenkort gaat afstralen van Radio Mi Amigo International’s kortegolf-antennes”, zegt Keezer. “Nu niet meer op een zendschip, maar net als het eveneens internationale Radio Luxemburg, in het hart van Europa, vanuit het Sende-Zentrum van partner Shortwave Service, in het Eifeldorp Kall-Krekel.

Hans Hogendoorn zal medio november voor het eerst op Mi Amigo International te horen zijn.

Over Radio Mi Amigo International:

Vrije Radio’, gemaakt door de DJ’s die het hebben uitgevonden. Radio Mi Amigo International zendt uit via een eigen frequentie in de kortegolf.

Het station is een hedendaagse voortzetting van het gelijknamige station dat uitzond vanaf het legendarische zendschip de MV (motor vessel) Mi Amigo, het schip dat toebehoorde aan Radio Caroline en vooral in de jaren 60 en 70 voor de Engelse kust veel furore maakte. Van alle zendschepen die er geweest zijn, deed de MV Mi Amigo het langst dienst: van 1958 tot 1980, het jaar waarin zij zonk voor de Engelse kust.

Het nieuwe Radio Mi Amigo International heeft in de huidige tijd de draad weer opgepakt waar die met het verdwijnen van de ‘zeepiraten’ verloren ging. Als in de legende van het spookschip ‘de Vliegende Hollander’ waart het virtuele zendschip MV Mi Amigo nu rond op de ‘korte golven’ die heel Europa bestrijken. Met aan boord een lading programma’s ‘zoals die vandaag de dag zouden hebben geklonken als de zeezenders nog hadden bestaan’. En met een bemanning van doorgewinterde ex-piraten, DJ’s die vrijwel allemaal zelf aan boord van de Mi Amigo en andere zendschepen het radiovak hebben gediend. Met de sfeer en de muziek uit ‘de Gouden Tijd van de Zeezenders’, maar wel met de techniek en het tempo van nu.

Buiten de gepresenteerde uren geniet vooral ook de nonstop muziek grote populariteit en wordt er bijv. in onze nachtelijke uren via internet veel geluisterd op andere continenten als Australië en Amerika. Muziek is volledig internationaal en dat geldt zeker voor de unieke selectie van platen gemaakt en uitgezonden tussen grofweg 1958 en 1980, ‘de Gouden Tijd van de Zeezenders’.

Europe’s Best Oldies Station

De wereldbefaamde ‘British Invasion’ uit de 60’s ontstond letterlijk vanaf de Radio Caroline antennes op de MV Mi Amigo. Door haar imposante geschiedenis, de Europese kortegolf zenders én het feit dat iedere plaat met kennis en liefde voor muziek geselecteerd en gepresenteerd wordt door DJ’s, die ‘Vrije Radio’ ook echt zélf hebben meegemaakt en uitgevonden, onderscheidt het station zich hoorbaar van alle andere ‘oldies’ stations, zowel in Europa als daarbuiten. Vandaar dat Radio Mi Amigo International vooral ook in gebieden waar nooit zeezenders zijn geweest, gezien wordt als: ‘Europe’s Best Oldies Station’.

www.radiomiamigo.international

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*