Herbert Visser: “Als je ervoor kiest om illegaal uit te zenden, dan moet je niet zeuren als je gepakt wordt”

De carrière van Herbert Visser is op z’n zachts gezegd bijzonder te noemen. Als piraat was hij vanaf 1983 op het land actief in Nederland en België. Hij was DJ en ‘pakhaas’ bij Delta Radio in Nijmegen. Om een gevangenisstraf te ontlopen vluchtte hij in 1986 als piraat het water op en kwam bij Radio Monique terecht. In totaal werd hij zelf 16 keer uit de lucht gehaald. 

Toen de mogelijkheid ontstond om op een legale manier invulling aan zijn passie voor radio te geven werd hij nieuwslezer bij Radio 10. Van 1988 tot 2006 heeft hij dit bij verschillende stations gedaan. Inmiddels is hij directeur en mede-eigenaar van 100%NL en SLAM! Zijn verleden betekent niet dat de relatie tussen Herbert en de hedendaagse etherpiraten altijd goed is. 

“Vanaf de jaren 30 waren er al piraten in Nederland”, aldus Herbert. “Maar we leven niet meer in de jaren 70 en 80 waarin de band gewoon vrij was en je probleemloos een zendertje aan de band kon zetten. We zitten nu in een situatie waarbij je met een beetje vermogen al snel legale zenders van de band drukt. Wij betalen veel geld aan de overheid voor een frequentie, dus ik vind dat er een taak ligt voor de overheid om tegen piraten op te treden. Het Agentschap Telecom wordt betaald door mij om onze frequenties vrij te houden.”

“Piraten zenden zonder vergunning uit, terwijl andere stations goud geld betalen om van deze frequenties gebruik te mogen maken. De prijzen voor een kleine lokale frequenties lopen al snel op tot tienduizenden euro’s voor een duur van twee jaar.”

“Ik heb de afgelopen 15 jaar veel telefonisch contact gehad met piraten waar ik last van had. In 9 van de 10 gevallen kreeg ik altijd alle medewerking, dan hoefde ik niet naar het Agentschap Telecom te stappen.”

“De zender van 100%NL in het Drentse Smilde op de 94.20 MHz heeft een heel mooi bereik in Drenthe. De zender zelf heeft een vermogen van slechts 25 watt. Een heel beperkt vermogen, omdat het signaal moet worden afgeschermd richting Duitsland. Omdat de antennes boven in de mast van Smilde hangen hebben je dan nog steeds een heel mooi signaal. Maar als er een piraat op de 94.40 of 94.50 MHz gaat zitten met een te breed MPX signaal, een zender van 5 KW en een mast van 80 meter. Dan wordt in één klap mijn ontvangstgebied in Drenthe gereduceerd naar enkel Smilde zelf.”

“Je snapt dat ik daar niet blij van word. Door het beleid van het Agentschap Telecom en een professionalisering bij radiopiraten is dit de laatste jaren gelukkig niet meer het geval. Het is al een jaar of drie geleden dat ik echt een klacht bij het Agentschap Telecom heb neergelegd om een piraat uit noord of oost Nederland uit de lucht te laten halen. Op het moment dat je het signaal van 100%NL niet stoort zul je van mij geen last hebben. Maar dat betekent niet dat ik het er mee eens ben. Andere zender als NPO Radio 4 kunnen bijvoorbeeld nog steeds last hebben van piraten”.

“Uit ons eigen onderzoek in Overijssel en Drenthe blijkt dat het marktaandeel van piraten over de hele week genomen rond de 1% ligt. Maar je hebt tegenwoordig ook veel alternatieven om in de behoefte van luisteraars te voorzien. Er zijn verschillende mogelijkheden om legaal radio te maken. Je hebt tientallen internetstations die piratenmuziek draaien. Internetstations krijgt steeds meer luisteraars. Bij SLAM! is 25% van de radioconsumptie al online. Er is net een regeling gestart om in aanmerking te komen voor lokale DAB+ frequenties. DAB+ kost een fractie van wat FM kost, omdat je dezelfde zender met 12, 13 of 14 anderen deelt. De doelgroep van piraten bezit steeds vaker een DAB+ radio. 25% van de huishoudens in Nederland heeft al een DAB+ radio. De combinatie DAB+ en online kan ervoor zorgen dat je alsnog erg veel luisteraars hebt.”

“Dus als je ervoor kiest om illegaal uit te zenden, terwijl er voldoende legale mogelijkheden zijn, dan moet je niet zeuren als je gepakt wordt. Maar op het moment dat wij niet gestoord worden, is het niet mijn taak om hier tegen op te treden.”

Het volledige interview met Herbert is terug te luisteren op Lomp.online, via Spotify of één van de andere podcast kanalen. In deze aflevering van 1 uur en 50 minuten neemt Herbert ons mee in zijn carrière. Hij geeft ook zijn mening over de hedendaagse piraten en het beleid van het Agentschap Telecom.

3 Comments

  1. Er is nog steeds een groot voordeel van ethersignalen t.o.v. internet, namelijk dat iedereen je overal en altijd kan horen. Je kunt tegenwoordig wel een tijdelijke vergunning krijgen voor een heel klein radiosignaaltje in een omroepband maar daar worden dan wel weer inhoudelijke eisen aan gesteld. Daar hebben echte vrije jongens geen zin in. Bovendien wordt er vaak een erg ongunstige frequentie vergeven en is het bereik demotiverend klein. Dus als je écht vrije radio wilt maken waar je ook nog wat mensen mee bereikt, dan is daar in Nederland, ondanks 60 jaar strijd, nog steeds geen legale mogelijkheid voor … De afschakeling van de AM was een kans geweest maar zelfs dáár wil de overheid nu nog contrôle op houden en geld aan verdienen!
    De vrije zenders zijn ondertussen nauwelijks concurrenten te noemen van de bestaande stations. Ik vind die 1% hoog geschat. Want pas als het je lukt om een paar dagen lang 24/7 te draaien, dan beginnen er reacties te komen van luisteraars die niet uit de directe kennissen- en vriendenkring komen. Dat lukt bijna nooit omdat het AT dan de boel al lang weer heeft afgebroken.
    En de boetebepaling blijf ik erg vreemd vinden. Een illegaal station dat wekelijks, buiten prime-time, een paar uurtjes lang een keurig signaal van 100W op een mastje van 20m zet en daarmee niets of niemand stoort krijgt dezelfde boete als een idioot die hele dagen achter elkaar een retesmerig signaal van 10kW aanzet op een mastje op de schoorsteen van een huis in een woonwijk en daarmee enorm veel overlast veroorzaakt …
    Het is al lang bewezen dat belonen beter werkt dan straffen. In zo’n geval zou ik de straffen voor de ernstige overtredingen dus verhogen en de stations die het goed voor elkaar hebben eerst waarschuwen. Dan krijg je misschien wat meer kleine stations die niet storen maar in ruil daarvoor raak je de megamonster-stoorprutsers kwijt.
    Het beleid is op dit moment omgekeerd: de minimale boete is verhoogd en de hoogste boete verlaagd …

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*