Het verhaal van Radio Veronica (documentaire)

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat zeezender Radio Veronica noodgedwongen uit de lucht ging. Op 31 augustus 1974 stopte de populaire zender met uitzenden om te voorkomen dat het de wet zou overtreden. Hierdoor wist Radio Veronica te vermijden ooit als radiopiraat te worden bestempeld, hoewel veel mensen ten onrechte aannemen dat het een radiopiraat was.

Het uit de lucht gaan van Radio Veronica markeerde het einde van een tijdperk in de Nederlandse radiohistorie. Beeld en Geluid-conservator Wytze Koppelman blikt terug op wat de zeezender zo bijzonder maakte.

28 Comments

  1. Mag ik hier effe melden dat ik genoten heb van Radio5 die terug blikte op zowel het verhaal van Veronica als Radio Noordezee.
    Net de afsluitende woorden gehoord van nederlands allerbeste diskjockey Bart van Leeuwen.

    • Vandaag geweest op de Norderney had er veel van verwacht echter het was 1 grote puinhoop. Veronica onwaardig. Alles heb je tot je beschikking grote schermen voor beeld. Een bar, geluid ,een terras heel belangrijk enkele iconen zoals Tineke waren aanwezig. Niets maar dan ook niets was er georganiseerd triest

    • Radio Veronica blijft een leuke zender ook met gerard Ekdom, en als die zure mensen dat niet vinden dan luisteren toch lekker niet. Wat geweest is is geweest, we leven in 2024 dus vooruit kijken.

  2. Na 50 jaar is het een mooi moment om maar eens te stoppen met steeds maar weer op 31 augustus die herinneringen terug te halen…..We weten het nu wel, en over tien of twintig jaar leeft er wellicht niemand meer van die generatie DJs dier er toen bij betrokken waren.

    • De zeezender waren in sociaal-maatschappelijk opzicht een bijzonder fenomeen. Het gaat niet zozeer om de zeezenders zélf, maar om wat de invloed van die zenders op de samenleving was. Dat je ’t ééns in de zoveel tijd eens onder de aandacht brengt is wat mij betreft geen probleem, al zou inhoudelijk bekeken misschien eens een baken of wat verzet moeten worden.

      Het ‘wat waren wij toch goed’-sfeertje staat mij tegen. Vooral als ik mensen hoor presenteren die helemaal niet achter de microfoon zouden moeten zitten.

  3. Een paar kritische opm. over een YouTube item dat Wytze maakte over Radio Veronica.
    Een goed streven maar ook hier geldt weer dat enig “overleg” had kunnen voorkomen dat er een paar historische onjuistheden inzitten. En da’s jammer, want het gaat wel met het beeldmerk van B&G. En blijft nu voor altijd aanwezig…………………………..

    Op 4’31″ zit bijvoorbeeld een foto van dj’s die is gemaakt bij RNI (Radio Noordzee) want rechts zie je Ferry Maat die nooit bij Veronica gewerkt heeft.

    En op 6’31” een foto van Willem van Kooten (Joost de Draaijer) gemaakt in de H3 studio.

    • Ferry Maat heeft in het begin wel iets voor Veronica gedaan. In het programma “Help, er zit een olifant in de tram” heeft ie een keer de gastpresentatie gedaan. Ik heb dit uit het boek “De mannetjes van de radio” waarvoor hij is geïnterviewd, dus ik ga ervan uit dat dit juist is.

        • Bij Beeld en Geluid had men een een special event aandacht besteed aan 31 augustus 1974, dit betrof de uitzending van het Laatste Uur met een aardige montage van filmbeelden, Leuk gedaan…maar waarom kwam NPO 5 niet live vanuit vanaf de Norderney of tenminste vanaf Beeld en Geluid, het blijft radio maar dan was het tenminste echt een event geweest voor de bezoekers.

    • Aha, Juul heeft weer 2 komma’s gevonden als excuus om weer eens te benadrukken dat hij vroeger bij Veronica werkte.

      Het is weer gelukt!

      • Juul bewaakt de juiste versie van de historie rond Radio Veronica. Dat is geen kommaneukerij, dat is gewoon je werk zo goed mogelijk proberen te doen.

        @Juul: ik denk dat B&G onder auteursrecht van foto’s uit wilde komen.

    • Er zijn wel wat meer van die onjuistheden waar ik B&G in het verleden op betrapte Juul. ‘De Grote Verwarring’ staat waarschijnlijk nu nog in de categorie ‘kinderprogramma’ in hun database. Nou is het nog maar tien jaar geleden dat ik dat eens bij ze gemeld heb…..

      Recent nog eens een Grote Verwarring op YouTube bekeken: als dat een kinderprogramma was dan waren actualiteitenrubrieken als Brandpunt, Hier en nu en Achter het nieuws dat ook.

  4. Gisteren zeer genoten van 8 uur Radio Veronica 1960-1974 op 192 T.V zonder historische onjuistheden! Chapeau voor de makers Bert van Breda en Herman Braakman voor dit chronologische en unieke document, verteld door 3 echte Veronica iconen: Tineke, Lex Harding en Ad Bouman. Unieke en nooit eerder vertoonde 8 m.m beelden, die een inkijk geven van Veronica op zee afgewisseld met typische Veronica muziek waar men groot mee is geworden! Een must voor iedere fan en luisteraar van Veronica uit de roemruchte zeezender periode!

  5. Ik keek en luisterde volop naar radio veronica toen ik ongeveer 12 jaar oud was.
    Hier in belgie hadden we een zelfde probleem met de openbare omroepen,dus ontstonden er ook vele vrije radio zenders(piraat zenders)ook wij hadden er ene aan de kust in bredene RADIO RELAX op 104.5FM,was een mooie tijd,de jaren 80.bedankt radio veronca,je was mijn inspiratie.

    • Aanstaande zondag wordt de hele uitzending herhaald las ik gisteren op hun Facebook…..Van 12.00 tot 20.00

      Ik heb het zelf ook gemist.

  6. 50 jaar geleden in de laatste week van de zeezenders ben ik nog met de tenderboot naar Veronica en RNI gevaren. Mocht van de kapitein van de Mebo II aan boord. Een geweldige ervaring. Als er er nu op terugkijk was het wel eng om van z’n klein bootje via een touwladder op het zendschip te klimmen. Het niveau van de uitzendingen van toen is nadien alleen maar geevernaard door Frits Spits. Alle hedendaagse diskjockeys vinden zichzelf te leuk en te belangrijk en gaan voorbij waar het om gaat. Muziek en relevante info !!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*