Wat moet je je nu voorstellen bij de eerste Hilversumse gateway voor The Things Network? Nou, dat je er als gemeente via sensoren achter kunt komen wanneer je ondergrondse containers vol zitten. Of dat je als instituut Beeld en Geluid met dit hulpmiddel zo weet hoeveel bezoekers je binnen hebt gekregen op een dag.
Heat zijn twee voorbeelden die de Hilversumse mediawethouder Wimar Jaeger vrijdagmiddag noemde nadat hij op het dak van Angry Bytes aan het C&A-plein in de Mediastad deze gateway officieel in werking had gesteld(zie foto). The Things Network is een draadloos netwerk waarmee apparaten en sensoren met elkaar kunnen communiceren via het internet.
Slimmer
Open en gratis, iedereen kan meedoen. De Mediastad heeft nu, net als veel andere steden in binnen en buitenland, de mogelijkheid om via een intern systeem “slimmer te worden”, zoals de makers het uitdrukken. Bedrijven, schoolinstellingen, gemeenten, ze worden van harte uitgenodigd om mee te doen en tegelijk mee te werken aan de verdere ontwikkeling van de mogelijkheden die deze gateway biedt.
Met de bibliotheek in Hilversum wordt al samengewerkt in een Arduinoproject voor scholieren. Kinderen kunnen daarin experimenteren met kleine computers die gegevens versturen naar het netwerk. Met die data kun je dus je huis, fiets, auto of stad slimmer maken. Arduino is een computerplatform om handige objecten te ontwerpen en maken die reageren op hun omgeving. Een schakelaar, een bewegingsmeter of een sensor bijvoorbeeld.
Schoot
En wethouder Jaeger is blij dat hij dit voor zijn Hilversum zo in de schoot geworpen heeft gekregen. “We denken nu nog allemaal in wifi en internet, maar straks kunnen we gewoon data ophalen en ergens opslaan om ze weer te kunnen ontsluiten”.
Voor wie dit allemaal wellicht een beetje boven de pet gaat: data zijn gegevens. Belangrijk dus om ergens inhoud (tegenwoordig heet dat content)mee te creëren (genereren noemt men dit nu ook wel eens). Om het weer via een voorbeeld even praktisch te maken: de gemeente stelt data beschikbaar waardoor je kunt zien hoe lang de wachtlijst voor een paspoort is.
Eendjes
Jaeger kan niet wachten om er vervolgens ook “leuke dingen mee te doen. Wat dacht je van een applicatie voor ouderen om te weten waar de eendjes aan het zwemmen zijn?” Hij wijst verder op de onschatbare waarde van dergelijke systemen voor toekomstige generaties.
En bijvoorbeeld ook voor de gebruikers van het Mediapark, die er leerzame, maar ook nuttige applicaties mee kunnen ontwikkelen. O ja, wat is een applicatie ook al weer? Een app dus. Een computertoepassing zoals een spelletje, maar ook om bij wijze van spreken je betalingsverkeer mee te regelen. Hilversum is er klaar voor. De sky is the limit for the gateway.
Geef als eerste een reactie