Hilversumse burgemeester buigt zich over omstreden verleden omroep-icoon

De omroepen AVROTROS en KRO-NCRV hebben besloten om een zaal niet langer te vernoemen naar AVRO-oprichter Willem Vogt, vanwege zijn omstreden oorlogsverleden. De ophef ontstond na de uitzending van de documentaire Het verraad van Hilversum.

Burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum laat aan dagblad De Gooi en Eenlander weten dat hij binnenkort het ‘dossier Willem Vogt’ gaat bestuderen. In 2013 was er ook al discussie over Vogt, maar toen werd besloten zijn naam in het Gulden Boek van Hilversum te behouden.

Het Gulden Boek van Hilversum is een ereboek waarin de gemeente Hilversum personen opneemt die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de stad. Het is een symbolische manier om waardering te tonen voor personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de gemeenschap of een bijzondere prestatie hebben verricht. Personen die in dit boek worden opgenomen, worden door de gemeente geëerd voor hun uitzonderlijke betrokkenheid of verdiensten.

Willem Vogt speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Hilversum als mediastad, vooral door zijn betrokkenheid bij de oprichting en groei van de AVRO, een van de eerste publieke omroepen in Nederland. Zijn werk als directeur van de AVRO vanaf 1927 en zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse omroep zorgden ervoor dat Hilversum zich verder kon ontwikkelen tot het centrum van de Nederlandse omroepwereld, een reputatie die de stad vandaag de dag nog steeds heeft.

Door zijn inspanningen werd Hilversum in de jaren 20 en 30 hét middelpunt van radio- en later televisieproductie in Nederland. Het Mediacentrum, waar diverse omroepen hun hoofdkantoren vestigden, groeide mede dankzij Vogt’s visie en invloed. Zijn bijdrage aan de omroepsector droeg niet alleen bij aan de groei van Hilversum als mediastad, maar ook aan de Nederlandse samenleving door de introductie van nieuwe vormen van informatie en entertainment.

Echter, zijn nalatenschap is omstreden vanwege zijn oorlogsverleden, Wat door de documentaire Het Verraad van Hilversum heeft geleid tot een heroverweging van de manier waarop hij wordt herdacht

Lees meer in De Gooi en Eemlander.

1 Trackback / Pingback

  1. Willem Vogt (1888-1973) - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*