De milieuvriendelijkheid van streamingdiensten is een complex onderwerp dat meerdere aspecten omvat, waaronder de impact van hun operationele activiteiten, energieverbruik en contentstrategieën. Het onderzoek van SMIT (Study on Media, Information and Telecommunication) richt zich op gebruikerspatronen en hoe deze de strategieën van streamingplatformen beïnvloeden. Het onderzoek benadrukt dat streamingplatformen zich meer richten op het behouden van abonnees en het bieden van continue volumes van exclusieve content, in plaats van een grote catalogus. Dit kan implicaties hebben voor het energieverbruik en de ecologische voetafdruk van deze diensten, aangezien de productie en hosting van content energie-intensief kan zijn.
Het onderzoek van Cloudwards toont aan dat de streamingindustrie voortdurend groeit, met een verwachte marktwaarde van $330 miljard tegen 2030. Deze groei gaat gepaard met een toenemende vraag naar content en de noodzaak voor streamingdiensten om te investeren in nieuwe content, waaronder originele series en films. Dit zou kunnen leiden tot een verhoogd energieverbruik en een grotere ecologische impact, gezien de benodigde infrastructuur en resources voor productie en distributie van content.
Daarnaast, volgens een onderzoek van PwC naar duurzaamheidsverslaglegging binnen vijftig organisaties in de publieke sector, is er een groeiende aandacht voor milieu-initiatieven en -rapportage. Hoewel dit onderzoek zich richt op de publieke sector, wijst het op een algemene trend waarbij organisaties meer nadruk leggen op duurzaamheid en transparantie in hun operationele activiteiten. Dit kan indirect invloed hebben op de streamingindustrie, aangezien een groeiend bewustzijn van milieukwesties de vraag naar duurzamere praktijken zou kunnen stimuleren.
Samenvattend, terwijl de impact van streamingdiensten op het milieu afhangt van verschillende factoren, waaronder de productiestrategieën voor content en de gebruikte technologieën, is het duidelijk dat de groeiende industrie uitdagingen en kansen biedt op het gebied van duurzaamheid. De toenemende focus op duurzaamheidsrapportage en -initiatieven in de bredere zakelijke en publieke sector zou een stimulans kunnen zijn voor streamingdiensten om hun milieuvriendelijkheid verder te verbeteren.
De rapportage lijkt geen rekening met een ‘shake out’ te houden: het verdwijnen van spelers onder invloed van een dynamisch werkveld in de markt. Maar dan nog: huishoudens zijn uiteindelijk een vermogen aan abonnementen kwijt als ze bij al die diensten exclusieve content willen consumeren.
Vanuit die optiek denk ik dat het online videotheekmodel praktischer kan werken. En inderdaad: er wordt nogal wat energie geslurpt, om maar eens een onderwerp eruit te lichten. Zou dat probleem niet eerst bij hardwarefabrikanten moeten worden neergelegd? Zij zullen met energiezuiniger oplossingen moeten komen. Wat de streaming providers daarna of tegelijkertijd aan energie- en uitstootbesparing doen lijkt mij vers twee.
Boeien. Interessanter is hoeveel is de misdaad (door jongeren – de jongere wordt ook oud) vermindert door streamingdienst en PlayStation, xbox, twitch etc.vermindert. Dat willen de klimaatgekkies niet onderzoeken. Past niet in hun straatje
Het onderzoek richt zich op milieu. Niet op criminaliteit. Misschien komt dat een volgende keer.
Je staat er misschien niet bij steel hoeveel Strood het kost. Ik weet nog dat bij Wieringenmeer een datacentra zou komen ik dacht van Google. Al is her alleen al om de kosten is het zinvolbom te kijken hoe zoiets zuiniger kan. Klimaat is dan bijvangst.
Wij hebben ook dubbelglas enzo. Fijn voor klimaat, nog fijner voor portemonnee.
Waarcal deze goede bedoelingen op vastlopen is de capaciteit van ons stroomnetwerk.
Ps. Kom er maar in Techneut/schotelman
Steel is stil.
🫨
Lang (ChatGPT) verhaal/vertaling met weinig feiten en concrete cijfers. En ’t gaat uiteindelijk om alle streaming en dataverkeer van een nog steeds uitdijend wereldwijd park van datacenters. Nu al nemen die mondiaal zo’n 8 procent van al ’t energieverbruik voor hun rekening. Bedenk dat het gigantisch geïndexeerd zoeken via Google en ChatGPT ook enorm veel stroom trekt.
Maar hoe ’t precies zit, is niet bekend omdat niemand z’n stroomverbruik openbaar hoeft te maken. In 2024 wordt dat in Europa verplicht en kunnen er adequatere maatregelen genomen worden. Zo is al bekend dat ’t gebruik van bepaalde programmeertalen en algoritmes ’t stroomverbruik kunnen verminderen. Ook kunnen pauzetoetsen worden ingezet op momenten dat mensen niet kijken en zij kunnen ook kiezen voor minder hoog resolute doorgifte.
Maar ik vrees dat ’t alleen maar blijft toenemen. Onzichtbare CO2-vervuilers. Een biefstuk minder per week eten is er niets bij.
Boeien. Kerncentrales nog beter thorium centrales loseen het probleem op. China heeft afgelopen maand thorium centrale 8n gebruik genomen. Waar is Nederland,Eu. Of gaan we binnenkort ondanks China bad man geleuter thorium centrales in China kopen. De electrische auto industrie blijkt China te winnen
Afgezien dat aan kernenergie levensgevaarlijke gevolgen kunnen kleven is kernenergie de duurste energiebron en wordt alleen maar duurder, dus tel uit je winst.
“Op basis van historische gegevens van de productie van kernenergie, berekenen we dat kernenergie wereldwijd zo’n 1,84 miljoen aan luchtvervuiling gerelateerde doden voorkomen heeft,” (bron: environmental science & technology).
Toch ook ergens goed voor.
Maar hoeveel doden gaat ’t kosten als er een gaat ontploffen, of smelten? Tsjernobyl. Dat is ’t bezwaar. En dan opslag van al ’t radio-actieve afval. Het is heikele materie met lastige afwegingen, maar ik zet liever in op zon en wind.
Dus als we geen kernenergie gehad zouden hebben, zouden we met 1,84 miljoen minder op aarde leven? En misschien nog wel wat meer als we bedenken dat die 1,84 miljoen zich niet haden kunnen voortplanten…
Wow… dat zou een flinke opsteker voor het milieu geweest zijn…
Mooi is altijd dat de mensen roepen dat we de aarde moeten redden. We hoeven de aarde niet te redden. De aarde kan prima voor zichzelf zorgen. We moeten de mensheid redden. Maar de mens is uitstekend in staat om zijn eigen soort uit te roeien.
Oneindige groei op een eindige aarde. Over x jaar is het experiment met de mens weer ten einde. Tijd voor de dino’s.
Boeien.
In Duitsland breken ze kerncentrales af. Misschien mogen we er eentje over nemen. Er is er vast eentje bij de grens. Pijpleiding leggen en klaar.