Bron: Unsplash
Nu elektrische auto’s (EV’s) een steeds groter aandeel van de automarkt veroveren, valt ook de vertegenwoordiging in de popcultuur steeds meer op. Deze representatie in films, televisieseries en op streamingdiensten is cruciaal voor de algemene acceptatie en het enthousiasme over elektrische auto’s. In dit artikel onderzoeken we de zichtbaarheid van elektrische voertuigen in films en series en op welke manier dit de publieke opinie en de overstap naar duurzamer vervoer beïnvloedt.
Vaker elektrische laadpalen aan huis op de buis
In populaire media waar EV’s worden getoond, is het beeld van thuislaadstations nog in opkomst. Toch heeft de populaire comedyserie Modern Family al een aflevering met een scène waarbij een personage overweegt een elektrische auto te kopen en worstelt met het idee van het installeren van een laadpaal thuis.
Dit soort scènes kunnen helpen bij het normaliseren van de infrastructuur die nodig is voor elektrische auto’s. Met andere woorden: het zet kijkers aan het denken over hun eigen behoeften. Het roept vragen op bij kijkers, zoals wat zijn de kosten van laadpalen thuis of op kantoor?
EV’s in films en series
Ondanks hun groeiende populariteit op de wegen, zijn elektrische auto’s nog relatief zeldzaam in films en televisieseries. Toch zijn er enkele uitzonderingen waar ze prominente rollen spelen. In de film Demolition Man rijden de personages bijvoorbeeld in een elektrische auto. Dat was destijds een futuristische keuze.
Recenter zien we elektrische auto’s verschijnen in series als ‘Black Mirror’. Daar worden ze gebruikt om een technologisch geavanceerde toekomst te schetsen. De autofabrikanten die hun nieuwste modellen willen promoten en associëren met innovatie en duurzaamheid, gebruiken media vaker om hun nieuwste modellen te promoten.
Sponsoring speelt een cruciale rol in hoe elektrische voertuigen worden afgebeeld in de media. Autofabrikanten zoals Tesla en Audi hebben hun modellen actief gepromoot via productplaatsing in films waaronder de eerste twee delen van de Iron Man-trilogie. De hoofdpersoon Tony Stark, vertolkt door Robert Downey Jr., staat bekend om zijn voorkeur voor gadgets, inclusief zijn elektrische auto’s. Deze presentatie draagt bij aan het beeld van de elektrische auto als statussymbool van moderne technologie in mobiliteit.
Het effect van popcultuur op de publieke opinie
Bron: Unsplash
De manier waarop elektrische auto’s worden vertoond in films en series kan een groot effect hebben op de publieke perceptie. Popcultuur heeft de macht om trends te zetten en consumentengedrag te sturen. Dat is essentieel in de overgang naar duurzamere vervoersmethoden.
Naarmate de productie van EV’s toeneemt en de technologie achter EV’s verbetert, is het zeker niet ondenkbaar dat we meer elektrische auto’s zullen zien in de media. Dit vergroot de zichtbaarheid van deze vervoersmiddelen en brengt vragen over duurzaamheid en technologie in het dagelijks leven naar alledaagse gesprekken.
De toenemende aanwezigheid van EV’s in de popcultuur is daarnaast enorm belangrijk voor duurzaamheid en innovatie. Popcultuur heeft namelijk een aanzienlijke invloed op hoe mensen denken en hun mening vormen. In de toekomst zullen we bovendien steeds meer innovaties zien binnen de EV-wereld. Denk bijvoorbeeld aan virtual reality (VR) en kunstmatige intelligentie (AI).
Door meer aandacht te besteden aan deze ontwikkelingen, versnellen media de culturele verschuiving naar elektrische mobiliteit en zwengelen ze een milieubewuster Nederland aan. Door elektrische auto’s te verbinden aan positieve eigenschappen zoals innovatie, milieuvriendelijkheid en een hoge status, kunnen media bijdragen aan een snellere acceptatie en normalisatie van deze voertuigen.
Geef als eerste een reactie