De mediageschiedenis van Hilversum wordt vastgelegd in het Gulden Boek van de gemeente Hilversum in de vorm van een inschrijving van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Deze unieke inschrijving, die vanmiddag plaatsvindt in het pand van Beeld en Geluid, markeert het belang van de mediageschiedenis voor Hilversum. Beeld en Geluid is het boegbeeld van de rijke en diverse mediahistorie van de stad en vertegenwoordigt hiermee een grote groep organisaties die de media-industrie vormen.
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat gevestigd is op het Media Park, bewaart een uitgebreide collectie van media-erfgoed en biedt inzicht in de impact van media op mens en maatschappij. Het instituut fungeert niet alleen als een archief van de Nederlandse mediageschiedenis, maar stimuleert ook een kritische reflectie op de huidige stand van de media en de toekomst ervan. In deze rol is Beeld en Geluid een onmisbare schakel in de voortdurende ontwikkeling van Hilversum als mediahoofdstad van Nederland.
Dutch Media Week
Traditiegetrouw vindt de inschrijving in het Gulden Boek plaats op 4 maart, de verjaardag van de gemeente Hilversum. In het jaar 2024 is deze datum echter éénmalig verschoven om samen te vallen met de Dutch Media Week, Nederlands grootste mediafestival dat aandacht besteed aan de ontwikkeling van media en de invloed ervan op de samenleving. Dit festival, georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, vormt het perfecte podium om de rijke mediageschiedenis van Hilversum vast te leggen in het Gulden Boek.
Unieke inschrijving
Het jaar 2024 markeert bovendien een bijzonder moment: het is precies 600 jaar geleden dat Hilversum zijn zelfstandigheid verwierf. Deze historische mijlpaal vraagt om een bijzondere inschrijving in het Gulden Boek. Het gemeentebestuur heeft gekozen om het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te erkennen als symbool van de rijke mediageschiedenis van Hilversum. Een unieke gebeurtenis die wordt gevierd met een even unieke inschrijving in het Gulden Boek, passend bij de betekenisvolle rol die het instituut speelt voor Hilversum Mediastad.
Verwevenheid met Hilversum
Burgemeester Gerhard van den Top: “Het gemeentebestuur beschouwt de inschrijving van Beeld en Geluid in het Gulden Boek als een eerbetoon aan de hele Hilversumse samenleving die betrokken is bij de media-industrie. Deze inschrijving symboliseert de verwevenheid van Hilversum met de nationale mediageschiedenis en onderstreept het belang van goede informatievoorziening en betrouwbare journalistiek, die cruciaal zijn voor het functioneren van een democratische samenleving.”
Als blijk van waardering wordt de gouden speld van de gemeente Hilversum door Van den Top overhandigd aan de directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Eppo van Nispen tot Sevenaer. De gouden speld is echter verbonden aan de functie en zal bij een toekomstige directiewisseling worden overgedragen aan de opvolger.
1 Trackback / Pingback