Nederland is beroemd om vele culturele bezienswaardigheden, waaronder Amsterdam (en zijn vele kunstgalerieën, musea en verleidelijke Wallen), Heineken, tulpen en de verzadiging van fietsen.
Ondanks zijn benedengemiddelde bevolkingsaantal staat Nederland in de top 20 van de economisch waardevolste landen ter wereld. Velen zullen verrast zijn te horen dat Nederland ook de op één na grootste exporteur van voedsel en landbouwproducten ter wereld is.
Dit is onder andere te danken aan de waardevolle grondstoffen van het land, waaronder de export van petroleum, gas en oud ijzer ter waarde van vele miljarden dollars.
Laten we eens kijken naar de rol van grondstoffen in Nederland, de variabelen die een rol spelen en hoe ze samenhangen met de valutamarkten.
Een overzicht van grondstoffen in Nederland
Sinds de 16e eeuw is Nederland een agrarisch juweeltje gebleven. Volgens gegevens van UN Comtrade over de belangrijkste exportproducten van het land in 2023 waren minerale brandstoffen, oliën en distillatieproducten de waardevolste exportproducten van Nederland.
Deze hadden een waarde van 130 miljard dollar – 18% van de totale exportwaarde van het land. Een kleine maar relevante categorie omvat aluminium en cacao. Geraffineerde aardolie is de meest geëxporteerde grondstof in Nederland, gevolgd door ruwe aardolie, aardgas, kaas en oud ijzer.
De top vijf handelspartners van Nederland (Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië) bevinden zich in Europa vanwege hun aantrekkelijke strategische ligging.
Hoewel veel van de Nederlandse exportproducten die de economie stimuleren voornamelijk op aardolie gebaseerd zijn, heeft het land een levendige markt voor de handel in grondstoffen voor producenten en speculanten. Edele metalen, industriële metalen en energieproducten zijn enkele bekende voorbeelden.
De Euronext beurs (met het hoofdkantoor in Amsterdam) is een van de vele bekende plekken voor Nederlandse grondstoffenhandelaren. Op een toegankelijker niveau kunnen gewone mensen vertrouwen op brokers zoals Oanda om te handelen in de populairste grondstoffen zoals goud, zilver, platina, olie en cacao.
Wat beïnvloedt grondstoffen in Nederland?
Laten we eens kijken naar de verschillende factoren die de activiteitsniveaus in grondstoffen binnen de regio beïnvloeden.
Vraag en aanbod
Zoals met alle activa het geval is, zijn grondstoffen slechts zo waardevol als de hoeveelheid die ze worden geproduceerd en waarnaar de markt vraag heeft. Net als de meeste naties hebben grondstoffen zoals olie en gas relatief goede vraag- en aanbodniveaus behouden.
Toch zijn economische recessies (zoals de recente COVID-19 lockdown) niet de vriendelijkste geweest en is de vraag naar veel grondstoffen lager dan normaal.
Het is ook vermeldenswaard dat Nederland te maken heeft met een crisis van uitputtende gasvoorraden. Bovendien wil de Nederlandse overheid meer duurzame energie. Een afname van de traditionele methoden om bepaalde grondstoffen op te wekken heeft dus invloed op vraag en aanbod.
Economische omgeving
Talrijke economische indicatoren, zoals inflatie en werkloosheidscijfers, hebben invloed op de grondstoffenmarkt. Zo is de waarde van grondstoffen van invloed op essentiële goederen die consumenten kopen, zoals levensmiddelen en benzine voor auto’s.
Nederland staat bekend om zijn hoge brandstofprijzen. In elk land kan dit een ongunstig domino-effect veroorzaken. Als het transport toeneemt, moeten mensen meer betalen voor veel producten en diensten. Dit kan leiden tot een stijging van de inflatie, een daling van de koopkracht en een algehele economische malaise.
Geopolitiek
Soms heeft Nederland geen controle over de omvang van de grondstoffenhandel. Zo zijn stijgende brandstofkosten in de meeste landen meestal het gevolg van het wereldwijde aanbod en zogenaamde ‘oliekartels’ met vaste productiequota die de prijzen kunstmatig opdrijven.
De recente Russisch-Oekraïense invasie weerklonk wereldwijd en veroorzaakte onrust op de gasmarkten door sancties en leveringsbeperkingen. Daarnaast kunnen terugkerende conflicten in het Midden-Oosten de wereldwijde grondstoffenmarkten aanzienlijk verstoren, waaronder de markten die cruciaal zijn voor de Nederlandse economie.
Deze conflicten hebben gevolgen voor grondstoffen doordat ze de toeleveringsketens verstoren, onzekerheid op de markt veroorzaken en mogelijk leiden tot handelsbeperkingen of sancties. Als gevolg hiervan veroorzaken dergelijke geopolitieke spanningen vaak prijsvolatiliteit op de grondstoffenmarkten, wat gevolgen heeft voor zowel de import als de export van handelsafhankelijke landen zoals Nederland.
Speculanten
Net als andere financiële markten, gedijt de grondstoffenmarkt in Nederland op speculanten die deelnemen voor winst op de korte termijn. Derivaten die worden aangeboden door brokers (waarbij handelaren grondstoffen kunnen verhandelen zonder deze fysiek te bezitten) dragen hier in belangrijke mate aan bij.
Traders gebruiken platforms zoals MetaTrader 5 om te speculeren op veel grondstoffenmarkten. Ondanks zorgen over hefboomwerking en oververzadiging, zijn ze van vitaal belang om de ruimte liquide en minder vatbaar voor manipulatie te houden.
De wisselwerking tussen valutamarkten en grondstoffen
Nederland was een van de 11 oprichters van de euro (EUR). De euro is het primaire betaalmiddel voor Nederland en 19 andere Europese landen.
Dus hoe zijn valuta of vreemde valuta verbonden met grondstoffen? Landen als Canada zijn sterk afhankelijk van olie. Veranderingen op dit gebied hebben dus invloed op de vraag naar de Canadese dollar of CAD.
Gelukkig is de eurozone (waar Nederland onder valt) niet afhankelijk van een specifieke grondstof. De open economie van de regio betekent echter dat analisten zich zorgen zullen maken over de buitenlandse handel.
Er bestaat een spannende link tussen EUR/USD en goud (of XAU/USD), die vaak in tandem bewegen vanwege de negatieve correlatie tussen goud en de US-dollar.
Een ander voorbeeld is de negatieve correlatie tussen EUR/USD en de prijs van ruwe olie. De eerstgenoemde is immers geprijsd in dollars. Dus een daling van de ruwe-olieprijzen stimuleert de euro, terwijl een stijging van de ruwe-olieprijzen de euro verzwakt.
Het verband tussen grondstoffen en valuta’s begrijpen
Als economisch welvarende natie spelen grondstoffen zoals aardolie en gas een cruciale rol in Nederland. Verschillende factoren bepalen hun waarde, waaronder vraag en aanbod en geopolitiek.
De valutamarkt is nauw verbonden met grondstoffen en door de relatie tussen de twee te begrijpen, kunnen speculanten veel handelsmogelijkheden vinden.
Geef als eerste een reactie